понедељак, 25. март 2019.

SVAKO POLUDI NA SVOJ NAČIN Stefana Čapalikua


Bitef teatar i Izdavačka kuća CLIO
pozivaju vas na susret sa albanskim književnikom
 
Stefanom Čapalikuom
autorom romana
SVAKO POLUDI NA SVOJ NAČIN (Clio, 2018)
 
govore:
 
Nenad Prokić, dramaturg / Tamara Krstić, književna kritičarka / Zoran Hamović, glavni urednik / Stefan Čapaliku, autor
 
utorak 26. mart, 19h
Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1, Beograd
 
 
Roman Svako poludi na svoj način, smešten u grad Skadar, obuhvata vreme od dve decenije tokom komunističke prošlosti Albanije. Taj period obeležen je prelomnim događajima, s jedne strane dešavanjima 1967, kada je Albanija proglašena ateističkom državom (zvanično, prvom i jedinom u istoriji), a sa druge, smrću njenog rodonačelnika, diktatora Envera Hodže, 1985. 
 
Smeštajući priču u rodni Skadar, pripovedajući o svojoj kući, komšiluku, gradu, njegovoj jedinstvenoj kulturi i tradiciji, uz pomoć čitave galerije likova autor postepeno gradi književno svedočanstvo o sveukupnom stanju Albanije tokom njenog najbolnijeg perioda u novijoj istoriji. Iako hronološki prati događaje, roman nema pravolinijski tok pripovedanja. Autor zanemaruje tradicionalnu kompoziciju, otvarajući prostor za eksperiment; sastavlja ga kao narativni album sa različitim slikama iz života jednog grada u jednom vremenu. Fotografije se nižu, dinamični motivi razvijaju temu romana, vodeći priču kroz vreme.
Stalna tenzija koja drži pažnju čitaoca proističe iz psihološke drame pripovedača, koja je zapravo drama više hiljada albanskih žrtava psihoterora, ubistava i represije, ljudi zarobljenih u okolnostima u kojima jedini izlaz može biti ludilo, ili pristajanje na život ljudskog bića koje je izgubilo sva osećanja.
 
Preveo sa albanskog Danilo Brajović

STEFAN ČAPALIKU (1965) diplomirao je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Tirani 1988, nakon čega je nastavio stručno usavršavanje u Italiji, Češkoj i Engleskoj, da bi doktorsku disertaciju odbranio 1996. Od 2005. godine istraživač je pri Centru za albanske studije i profesor estetike na Univerzitetu umetnosti u Tirani.
 
Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na engleski, nemački, francuski, italijanski, rumunski, poljski, bugarski, srpski, makedonski i turski jezik. Pozorišni je i filmski reditelj. Za svoje drame, izvođene na nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima, osvojio je brojne nagrade i priznanja i proglašen najboljim albanskim dramskim piscem 1995, 2003, 2007, 2012. i 2016. godine.

Нема коментара:

Постави коментар