четвртак, 25. април 2019.

МИЛА ДРАГИЧЕВИЋ ЗАВРШАВА СВОЈУ ИГРАЧКУ КАРИЈЕРУ НАСТУПОМ У „КРАЉИЦИ МАРГО“






Примабалерина Мила Драгичевић у уторак, 7. маја наступом у балетском спектаклу „Краљица Марго“ у насловној роли, завршава своју играчку каријеру.

Овај балет  на музику Горана Бреговића преко 12 година се изводи на Великој сцени Народног позоришта у кореографији Крунислава Симића.

Диригент je Весна Шоуц. 

Представа почиње у 19:30 часова. У  њој се појављује се више од 200 учесника,  а главне улоге тумаче  примабалерина Мила Драгичевић (Краљица Марго) и Милан Рус (Ла Мола), као и целокупни ансамбл Балета, Оркестар и Хор Народног позоришта и ансамбл „Ренесанс".

Балет је у два чина, либрето  је према роману Александра Диме Сина написао Бошко Милин. 

Сценограф је Борис Максимовић, а костиме је осмислила Божана Јовановић.   
Светска премијера била је 1. децембра 2005. године.

Краљица Марго је стварна историјска личност која није престала да интригира разне уметнике који су у њеном лику пронашли извор инспирације. 

Александар Дима отац, написао је књигу 1845. године која носи њено име и која је доживела неколико екранизација. 

Свакако у питању је интригантна прича о љубави, верском сукобу и крвопролићу које историја памти као Вартоломејску ноћ.



Мила Драгичевић је 1991. године ангажована је у Балету Народног позоришта у Београду, да би 2000. добија звање прве солисткиње. Остварује велики солистички репертоар у представама:


  • Успавана лепотица (В.Логунов)
  • Жизела (Л.Лавровски)
  • Лабудово језеро (Д.Парлић)
  • Дон Кихот (В.Логунов)
  • Дама с камелијама (Л.Пилипенко)
  • Силфиде (М.Фокин), Шехерезада (Л.Пилипенко)
  • Самсон и Далила (Л.Пилипенко)
  • Песник Чајковски (Л.Пилипенко)

2001. добија звање првакиње Балета. Прве улоге тумачи у балетима:


  • Јесењи пљусак (В.Логунов)
  • Дон Кихот (В.Логунов)
  • Охридска легенда (Л.Пилипенко)
  • Чудесни мандарин (Д.Парлић)
  • Лабудово језеро (Д.Парлић)
  • Доктор Џекил и мистер Хајд (В.Логунов)
  • Ромео и Јулија (Д.Парлић)
  • Самсон и Далила (Л.Пилипенко)
  • Пакита / Франческа да Римини (П. и Љ. Добријевић)
  • Жизела (Л.Лавровски)
  • Посвећење пролећа / Жар-птица (Д.Сајферт)
  • Краљица Марго (К.Симић)
  • Дон Кихот (В.Васиљев)
  • Укроћена горопад (К.Симић)

У марту 2019. године добила је „Златни беочуг“ Културно-просветне заједнице Београда за заокружене духовне вредности и достигнућа која континуирано повезују све оне који омогућују успешнији духовни живот Београда и Србије


Програм Форума Креативна Европа 2019 I Позиви за радионице


По први пут, Форум Креативна Европа ће бити организован у Новом Саду (16-17. мај) и Нишу (30-31. мај). Програм је организован у три блока, који ће се реализовати у оба града: Критичко мишљење и медијска писменост, Партиципативно управљање у култури, Хоризонтално знање.

Питање којим се овогодишњи Форум бави гласи: на који начин пројекти и модели организовања у култури могу да подстичу сарадњу, борећи се против мржње, стереотипа и различитих облика друштвене неједнакости. С идејом неопходности јачања сарадње и повезивања, програм Форума подразумева хоризонталне начине учења, размене, укључивања и повезивања домаћих и иностраних професионалаца.

У реализицају програма Форума укључено је преко сто представника установа и организација из Србије, региона и Европе, као и појединаца који раде у култури, а програм чине округли столови и дебате на важне теме у култури, предавања и радионице, презентације различитих прилика за фандрејзинг и пројеката који су добили подршку програма, изложбе, коктел, концерт...



 

Пријаве за учешће у радионицама
су обавезне.

Број места је ограничен!

Bella Technika (ex-Darkwood Dub) objavila singl ,,Reinvented Daily"


Bella Technika je plasirala drugi singl sa nedavno objavljenog albuma "Section".

"Reinvented Daily" je novi singl sa pomenutog hvaljenog albuma, koji kritika, između ostalog, opisuje kao verovatno najbolji regionalni album klupske muzike.

,,Kada se udruže životna zrelost, talenat i muzičko umeće, onda s pravom možete očekivati nešto značajno, nešto veliko. Upravo to se steklo na albumu prvencu za bend, prigodno nazvan Bella Technika. I zato je ovaj album po svim standardima i veliki i značajan. A ja bih skromno dodao i - veličanstven.” (Momčilo Moma Rajin)

,,Poput osoba koje ne poznajete dugo, ali su vam se pod kožu uvukle na prvu i tu su da ostanu" (Tena Dobranić, Muzika.hr)

,,Zarazni i omamljujući ritam 'Reinvented Daily' otvara album na najbolji mogući način. To je ono što bi zapadnjaci nazvali: 'statement'. Potvrda odmah na početku.

Ne možete ostati imuni na takav in your face & guts’ beat. Ono što posebno oduševljava kod Belle Technike jest to što se osjeti autorska zrelost i pažljiv odabir glazbenih tema, ali ništa od toga ‘ne vrišti’ prema slušatelju bilo kojim oblikom persuazije osim samom glazbom kao takvom, glazbom u kojoj je svaki detalj doziran i smislen" (Zoran Stajčić, Ravno do dna).


Podsećamo, Bella Technika je sastav koji su 2016. godine pokrenuli Bojan Drobac – Bambi i Milorad Ristić – Miki, a kojima se ubrzo na vokalima pridružila i Katarina Jovanović, priznata operska pevačica.
Album "Section" dostupan je na digitalnim servisima, ali i kao vinilno izdanje, a Bella Technika će ga promovisati i uživo:

25. maja: Mikser festival, Beograd
12. jul: Tabor film festival
8. avgust: Pula

XXIV Međunarodni festival nove muzike RING RING



15.-20. maj 2019, Studentski kulturni Centar i Studio 6 Radio Beograda




Ovogodišnje, još malo pa jubilarno izdanje najdugovečnijeg festivala drugačije muzike u Srbiji će obeležiti dve svetske premijere i veliki broj solo nastupa. Kao i tokom svih godina Ring Ring kreira trendove i pred domaću publiku dovodi umetnike iz celog sveta, čija kreativnost zaslužuje pažnju, a čiji koncerti izazivaju dugotrajne rasprave i divljenje.

Da domaći muzičari pripadaju tom krugu inovativnih umetnika,  da nastupaju ravnopravno sa svetski značajnim imenima, pokazaće i ovogodišnji festival.  Naši umetnici će učestvovati u dve svetske premijere. 



Od svetski priznatih umetnika skrećemo pažnju na dvoje vrhunskih džez pijanista – Satoko Fujii iz Japana i Achima Kaufmanna iz Nemačke, koji prevodi svoj trio. Kad je klavir u pitanju njima će parirati Nataša Penezić sa svojim programom “Piano & Voices”, kao i sve traženija improvizatorka Marina Džukljev.




Dok je za neke poput Duthoit, Hautzingera, Kocha, Kochera ovo novi susret sa publikom u Srbiji, dotle vrhunski free jazz svirači Daniel Levin i Edoardo Marraffa imaju svoj koncertni debi pred beogradskom publikom.

Nataše Penezić (fotografija Manje Holodkov)


Ulaznice i kompleti se mogu nabaviti, počev od 3. maja u Kafeu SKC-a i to 1.600 dinara za komplet ulaznica, a za pojedinačke nastupe cene su sledeće – 15., 16. i 17. maj po 500 dinara za veče, a za 18. i 19. po 300 dinara za veče.



Program festivala Ring Ring:



15.05. SKC od 20:00

Eseji o Mikrofoniji (Srbija)

Metamorphic songs (Srbija/Austrija/Francuska)  učestvuju Svetlana Spajić,

Marina Džukljev, Tijana Stanković, Isabelle Duthoit, Lav Kovač, Franz Hautzinger,

Bogdan Ranković, Ervin Malina


16.5. SKC od 20:00



Isabelle Duthoit (klarinet, glas) & Franz Hautzinger (truba) - (Francuska/Austrija)



·         
        Natsuki Tamura (truba) & Yoshino  (biva) (Japan)




SATOKO Fujii  (klavir) (Japan


17.5. SKC od 20:00 

Nataša Penezić (Srbija)

Daniel Levin (SAD)


18.05. SKC od 20:00

Edoardo Marraffa (Italija)

 dieb 13 (Austrija)


19.05. SKC od 20:00

Antez (Francuska)

Hans Koch/Jonas Kocher/Gaudenz Badrutt (Švakcarska)
20.05. Studio 6 Radio Beograda od 21:00

Achim Kaufmann trio »Grünen« (Nemačka)