среда, 10. април 2019.

Keynote govornici na Forumu Kreativna Evropa 2019

 
FORUM KREATIVNA EVROPA U NOVOM SADU 16-17. maj 2019.
 
 
U četvrtak, 16. maja u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, Lena From će održati predavanje o načinima na koje projekti i organizacioni modeli u kulturi mogu da podstiču saradnju, borbu protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti uz pomoć metoda horizontalne razmene znanja i kroz povezivanje domaćih i stranih umetnika.​ 
 
Istog dana, Alma Trauber će u okviru panela Kultura, saradnja i prevazilaženje stereotipa govoriti o svojem višegodišnjem iskustvu u radu s publikom, naročito u pogledu prevazilaženja predrasuda u pristupu savremenoj umetnosti.
 
Lena From je rukovoditeljka posebnih projekata Zavoda za umetnost u javnom prostoru Švedske. Ima veliko iskustvo u planiranju umetničkih projekata u javnom prostoru, odnosno podrške trajnih ili privremenih umetničkih intervencija na ulicama, trgovima i parkovima, na radnim mestima, školama i domovima za stare. Od 2016. do 2018. godine vodila je program Аrt is happening, o kojem će govoriti u okviru Foruma. Projekat, vredan 2,5 miliona evra, predstavlja najveću kulturnu inicijativu u istoriji Švedske, a podrazumeva produkciju nove umetnosti u saradnji sa lokalnim zajednicama. 
 
Alma Trauber je istoričarka umetnosti i kustoskinja, a trenutno rukovodi Gradskom galerijom Striegl u Sisku. Kustoskinja je i autorka brojnih izložbi, kustoskih i istraživačko-publicističkih projekata u području savremene umetnosti. U prethodnim godinama bila je koordinator aktivnosti u vezi s očuvanjem, prezentacijom i interpretacijom Parka skulptura Sisak (zbirka kolonije Željezara). Od 2016. godine jedna je od članica organizacijskog tima Festivala ulične umetnosti Re:Think. Takođe, bila je angažovana i na mestu direktora Galerije Krsto Hegedušić u Petrinji.
 
 
FORUM KREATIVNA EVROPA U NIŠU 30-31. maj 2019.
 
 
Prvog dana Foruma u Nišu, u četvrtak 30. maja, Nensi Daksberi će kao keynote predavač govoriti o savremenim konceptima razvoja kreativnog turizma i participativnim praksama u kulturi na primerima istraživačkih projekata na kojima je angažovana, s osvrtom na Faro konvenciju Saveta Evrope. 
 
Marijana Bošnjak će predstaviti kandidaturu grada Osijeka za titulu Evropske prestonice kulture 2020 - koje su bile prednosti projekta, a šta nedostaci, i kakve je promene njihov tim planirao za kulturni život Osijeka. Iako je program kandidature pohvaljena od strane Evropske komisije, poput segmenta Hacking the future, koji inovativnim pristupom spaja digitalne tehnologije s industrijskim nasleđem, Osijek je izgubio u trci za titulu. Njeno iskustvo može biti korisno gradovima u regionu koji planiraju da se kandiduju u narednim godinama.
 
Nensi Daksburi je vanredni profesor na Univerzitetu Vaterlo u Kanadi i istraživač u Centru za društvene studije Univerziteta Koimbra, Portugal. Angažovana je na mestu glavnog istraživača u okviru trogodišnjeg istraživačkog projekta o kreativnom turizmu, CREATOUR: Razvoj kreativnih turističkih destinacija u malim gradovima i ruralnim područjima. Njen istraživački rad je fokusiran na održivi razvoj u kulturi, kulturno planiranje i mapiranje. Takođe, radi kao predavač na Fakultetu za komunikacije Simon Fraser  u Vankuveru.​
 
Marijana Bošnjak trenutno rukovodi organizacijom Kinematografi Osijek, društvom s dugom istorijom i tradicijom prikazivanja filmova u Hrvatskoj. U nadležnosti društva su bioskopi Kino Urania i Kino Europa. Bila je deo tima kandidature grada Osijeka za titulu Evropska prestonica kulture 2020. U međuvremenu, rukovodila je i  fudbalskim klubom Hajduk iz Splita. Pod njenim rukovodstvom, Kino Urania je dobitnik priznanja Young Audience Action Prize u 2018. godini, nagrade koju dodeljuje Europa Cinemas.
 
Očekujte uskoro i detaljan program Foruma Kreativna Evropa 2019, s posebnim pozivima za radionice, predavanja, prezentacije i umetnički program - pratite nas i prijavite se na vreme!

Нема коментара:

Постави коментар