понедељак, 31. јул 2023.

Novi glasovi Beogradskog dramskog pozorišta

 




U okviru projekta Novi glasovi Beogradskog dramskog pozorišta tokom avgusta vas očekuju čak 4 premijere mladih dramskih umetnika na BDP "Millennium Team" Areni. Svake subote u avgustu nova premijera!



Crna komedija "U se, na se i poda se" Gorana Starčevića u režiji Stefana Gajića biće odigrana 5. 8. (pretpremijera 4.8, repriza 6.8). 


“Momir Karapandžić, lažni vojni invalid, veteran sa rata na Kosovu i Metohiji nakon neuspešne proslave veterana iz ratova devedesetih, biva ucenjen od anonimnog druga iz rata, te mu mora dati mito kako bi zadržao svoju penziju. Momir ne birasredstva, do svog cilja žrtvovaće sve kako bi to i ostvario.”

IGRAJU: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić, Radosav Janjić.





Predstava "Tiho, tiše" Milice Radojčić u režiji Ane Janković, premijerno će biti izvedena 12. avgusta (pretpremijera 11, repriza 13.8)

Nakon što je neko prijavio silovanje, grupa srednjoškolaca koji su svedoci, ali i saučesnici zločina, pokušva da sklopi priču o tomešta se dogodilo prethodne noći, ali ne mogu da se slože oko jedne stvari – da li je to bilo silovanje ili seks?


Tendencija predstave je da pozove na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhata i uopšte položaja žene u društvu u kom se seks i silovanje koriste kao sinonimi, u kom „ne“ još uvek znači „da“.


IGRAJU: Aleksandra Arizanović, Jana Milosavljević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić, Nikola Đorđević

 






Predstava "Prozor" Katarine Nikolić u režiji Nikole Bundala ima zakazau premijeru 19. avgusta (pretpremijera 18.8, repriza 20.8).

IGRAJU: Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević, Dragi Petrović




Predstava "Ibzenove aveti" Mine Milošević u režiji Ivana Baletića biće premijerno odigrana 26. avgusta (pretpremijera 25, repriza 27.8).

Komad Ibzenove aveti nastao je od građe Ibzenovih komada (Heda Gabler, Lutkina kuća, Aveti, Per Gint, Rosmersholm), biografije Henrika Ibzena, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu Ibzenovog stvaralaštva. Glavni junak komada je Ibzen, koji je suviše zauzet bavljenjem sobom i takmičenjem sa svojim savremenikom, dramskim piscem, Avgustom Strindbergom, da bi primetio da njegove udružene dramske junakinje – Nora, Heda Gabler i Tea Elvsted – u jednom sasvim običnom ibzenovskom salonu pokreću pobunu protiv njega. Pitanje je, međutim, da li će ga njegova istorijska uloga borca za prava žena poštedeti gneva onih žena koje ga najbolje poznaju, njegovih junakinja.


Predstava Ibzenove aveti nastala je u okviru doktorskog rada reditelja Ivana Baletića na studijama Višemedijske umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Pored dramskih scena, predstava se sastoji od brojnih kratkih eksperimentalnih filmova i video radova, plesnih performansa i muzičkih deonica. Kroz sva ova izražajna sredstva predstava istražuje lik i delo Henrika Ibzena, njegove strahove, nesigurnosti, ali i konfliktne odnose sa ženama i svojim rivalima. Predstava iz feminističke perspektive kritički preispituje rad i život ovog pisca, koji se smatra jednim od prvih feminista, prvenstveno zbog svog pisanja o ženama koje se suprotstavljaju građanskom društvu kroz, tada radikalan, čin razvoda braka. Postavlja se pitanje koliko su njegove gnevne junakinje u mogućnosti da mu objektivno sude, te šta je najveći greh ovog pisca, a šta bi za njega bila najveća kazna. Uprkos kritičkom preispitivanju, pa i nemilosrdnom ogoljavanju Ibzena, ova predstava još jednom slavi njegov rad, problematizujući auru nedodirljivosti velikih autora uopšte, približava ga novoj publici i proučava iz jedne nove perspektive.


IGRAJU: Milan Zarić ,Srđan Marković, Lana Migrić,  Jana Milosavljević, Anica Petrović, Milica Stefanović, Marko Todorović


Sve predstave počinju u 20:30 časova.

четвртак, 27. јул 2023.

TRI DOMAĆE PREDSTAVE NA 57. BITEFU

 

Predstave „Božanstvena komedija“, „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i „Kao i sve slobodne djevojke“ biće izvedene u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa, koji se održava od 3. do 10. oktobra.


Nadovezujući se na prethodno izdanje Bitefa, kao i na praksu koju je uveo prethodni umetnički direktor festivala Ivan Medenica, publiku će u ovogodišnji, 57. po redu Bitef uvesti predstava – prolog. U pitanju je „Božanstvena komedija“ u režiji Franka Kastorfa, koja će na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta biti izvedena 3. oktobra od 18 časova.


Time će ona predstavljati tačku povezivanja koja ima za cilj održavanje kontinuiteta sa prethodnim festivalskim izdanjima. Izuzetno razigrano izvođenje ansambla, te višeznačnost teksta, scenskog prostora, muzike i pokreta koju Kastorf vešto koristi, ujedinjeno doprinose snazi ove kritike konzumerizma u današnjem neoliberalnom kapitalizmu koji se podjednako vešto reprodukuje u svim vremenima.

Pored pomenute predstave, u takmičarskom delu programa publika Bitefa biće u prilici da u petak, 6. oktobra pogleda čak dve domaće predstave.



Od 18 časova u Bitef teatru biće izvedena predstava „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“. Delo autora i koreografa Igora Koruge, u produkciji Stanice Servisa za savremeni ples, bavi se kompleksnim pitanjem pozicije savremenog plesa u Srbiji. To pitanje dodatno se usložnjava kada se u obzir uzme to da u Srbiji ne postoji institucionalni okvir čuvanja, tj. arhiviranja savremenih plesnih praksi.


„Skrećući pažnju na fenomen neuređenosti polja plesa, Bitef nastoji da doprinese borbi protiv dalje marginalizacije savremenih plesnih praksi“, navodi koselektorka i producentkinja glavnog programa Bitefa Ksenija Đurović.

Ovaj komad nastao je u saradnji Koruge sa šestoro pionira domaće plesne scene – Anđelijom Todorović, Nelom Antonović, Sanjom Krsmanović Tasić, Tatjanom Pajović, Jelenom Jović i Borisom Čakširanom.



Od 20 časova na sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212 biće izvedena predstava „Kao i sve slobodne djevojke“ nastala u produkciji tog pozorišta, a prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić.


Predstava je inspirisana istinitom pričom o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji i na hrabar i originalan način bavi se temom tinejdžerske seksualnosti, otvarajući brojna pitanja na koja društva u regionu odbijaju da daju odgovor.

 

„Stavljajući u fokus pitanje generacijskog jaza i nebrige starijih generacija prema mlađima, a istovremeno ističući u kojoj meri se glasovi mladih ljudi na ovim prostorima zanemaruju, ova predstava se tematski sjajno uklapa u ovogodišnju selekciju“, objašnjava koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić.


SNAGO, NE PRISTAJ DA BUDEŠ NEČIJA

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra. Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet  predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.