четвртак, 1. септембар 2022.

MARINA DAVIDOVA OTVARA 56. BITEF


- Prodaja karata za festival od 1. septembra! -

 

U Beogradu je održana druga redovna konferencija za medije povodom najave 56. izdanja Bitefa, koje će se održati od 23. septembra do 2. oktobra, uz devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije u glavnom programu.

 

Na konferenciji, održanoj u Docker Brewery and Beer Garden, na kojoj su učestvovali direktor Bitefa Miloš Latinović, umetnički direktor Ivan Medenica, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor British Council-a za Srbiju i Zapadni Balkan Piter Braun, direktor Gete instituta Frank Bauman i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere, govorilo se o celokupnom programu festivala i najavljen je početak prodaje karata za 1. septembar.


 

Učesnici konferencije iz inostranih kulturnih centara su biranim rečima govorili o značaju Bitefa u lokalnom i međunarodnom kontekstu i predstavili produkcije iz svojih zemalja. Tom prilikom je posebno istaknuto kako je Delegacija EU u Srbiji, posle osnivača Skupštine Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, najveći partner i podržavalac jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih festivala.

 


Kao posebnog gosta ovogodišnjeg Bitefa, Medenica je najavio Marinu Davidovu koja će svečano otvoriti festival 25. septembra. Davidova je, kako je rekao, osvedočeni prijatelj Bitefa – bila je član žirija festivala, učestvovala je u glavnom programu (Večna Rusija, 52. Bitef, produkcija Hau Berlin) i promovisala Bitef u različitim međunarodnim okolnostima. On je istakao kako je Bitef ponosan na to što Marina Davidova, kao i ostali ruski umetnici koji su poslednjih godina četvrt veka učestvovali na festivalu (Kiril Serebrenikov, Jurij Pogrebničko, Andrej Mogučij, Dmitri Černijakov), nisu podržali rusku invaziju na Ukrajinu i žali zbog toga što ona trpi ozbiljne posledica izražavanja svojih stavova, uključujući i život u političkoj emigraciji. Medenica je zaključio konferenciju izražavanjem zabrinutosti zbog toga što se u našoj sredini nedovoljno zna i govori o tome kako su pored nesumnjivih najvećih žrtava rata – građana Ukrajine, na ogromnom udaru i nezavisni ruski intelektualci.

 

 

Ovom prilikom, pročitano je i saopštenje umetničkog direktora i menadžmenta festivalskog tima povodom najave otkazivanja manifestacije Europrajd, koje glasi:

„U kontekstu najnovijih dešavanja vezanih za Europrajd u Beogradu, izražavamo nadu da će se ova manifestacija desiti kako je i planirano. Smatramo da bi najavljeno moguće otkazivanje ovog događaja bilo neprihvatljivo iz više razloga: zvanično objašnjenje situacije je konfuzno i nekredibilno, a otkazivanje bi ukinulo jedno od osnovnih građanskih prava - pravo na protest. S druge strane, Europrajd nije samo akcija za odbranu građanskih prava, već i platforma za promociju kvir kulture. U svojoj pola veka dugoj istoriji, Bitef je promovisao, pored drugih progresivnih umetničkih i društvenih tendencija, i kvir kulturu iz celog sveta. I dalje se nadamo da će se Europrajd desiti kako je planirano. Ako ne, Bitef će otvoriti vrata svojih pozorišta, alternativnih prostora, barova i klubova za svakog ko se oseća potlačeno i želi da da izrazi svoju različitost. Dođite na Bitef, uživajte u umetnosti, osećajte se slobodno, voljeno i zaštićeno.“

 

Svi međunarodni partneri podržali su pročitano saopštenje. Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese konstatovao je kako osnovna ljudska prava, kao što su pravo na rad, slobodu izražavanja i okupljanje, spadaju u najvrednije tekovine savremenog društva i izrazio nadu da će Vlada Srbije pronaći način da podrži održavanje Europrajda.

 

 


Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica je, u nastavku konferencije, detaljnije predstavio bogat prateći program 56. Bitefa, sa posebnim osvrtom na plenarni sastanak najveće evropske pozorišne asocijacije IETM koji će se održati u okviru festivala u periodu od 28. septembra do 2. oktobra pod sloganom Na posao prioni, na život još više! Ovaj sastanak će se, kao i 56. Bitef, urgentno baviti radnim pravima i uslovima rada u izvođačkim umetnostima. Osim toga, u okviru pratećeg programa i ove godine publika će moći da uživa u Susretima sa autorima, Bitef polifoniji, Cirkobalkani, Bitef biblioteci, konferenciji Jugofuturizam…

 

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine sa nama su Gete Institut, British Council i Francuski Institut u Beogradu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Pošta Srbije i Generali Osiguranje Srbija, kao i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i Opšta bolnica Bel Medic.

 

 

 

PRODAJA ULAZNICA:

 

Prodaja ulaznica počinje 1. septembra putem sajta prodaja.bitef.rs. Onlajn kupovinom moguće je ostvariti popust od 20% u periodu od 1. do 5. septembra, dok će nakon toga za onlajn prodaju važiti popust od 10%.

 

Osim toga, ulaznice mogu da se kupe i na Blagajni Bitefa u MTS dvorani (adresa: Trg Nikole Pašića). Za kupovinu kompleta ulaznica na blagajni važi popust od 30%, a na blagajni je omogućeno plaćanje u gotovini i preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).

Foto: Jakov Simović