четвртак, 30. јун 2022.

Najavljeni takmičarski programi i dobitnici nagrada “Aleksandar Lifka” XXIX Festivala evropskog filma Palić


Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

 

Na konferenciji za novinare povodom održavanja festivala objavljeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Mišel Azanavisijus u kategoriji inostranih stvaralaca. Ove godine je drugi put dodeljena i regionalna nagrada “Aleksandar Lifka”, a čiji je dobitnik glumac Igor Galo. Na konferenciji za medije predstavljen je i program dve takmičarske selekcije - Glavnog takmičarskog programa i takmičarskog programa Paralele i sudari.

 

Dušan Kovačević je srpski pisac, scenarista i reditelj rođen 1948. godine u Mrđenovcu pored Šapca. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Napisao je i režirao preko 20 pozorišnih drama prevedenih na 27 jezika i odigranih širom sveta. Samo u beogradskim pozorištima odigrano je više od 3.000 njegovih predstava, koje je gledalo preko 1.9 miliona gledalaca. Dušan Kovačević napisao je i 11 scenarija za višestruko nagrađivane igrane filmove kao što su “Podzemlje – Underground” Emira Kusturice, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, “Balkanski špijun” (u sopstvenoj režiji), “Sabirni centar” Gorana Markovića, i druge. Film “Nije loše biti čovek”, za koji potpisuje i scenario i režiju, s velikim uspehom je prikazivan u bioskopima u Srbiji i inostranstvu tokom 2021. i 2022. godine. Od 1973. godine je član Udruženja književnika Srbije, a od 1998. godine direktor Zvezdara teatra u Beogradu. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Mišel Azanavisijus je rođen i odrastao u Parizu. Njegovi baka i deda su bili poreklom iz Litvanije, ali su se preselili u Francusku 1920-ih. Azanavisijus je pohađao umetničku školu i nastavio da radi kao reditelj reklama i televizijskih projekata. Godine 1999. napisao je i režirao svoj prvi igrani film „Mes amis“ (1999), u kojem je igrao njegov brat Serž Azanavisijus. Njegov sledeći dugometražni igrani film, špijunska parodija, „OSS 117: Kairo, gnezdo špijuna“ (2006) imao je uspeha na francuskim blagajnama i garantovao je nastavak, „OSS 117: Izgubljeni u Riju“ (2009), koji je takođe bio hit. Azanavisijus je privukao pažnju međunarodne publike objavljivanjem gotovo nemog filma, „Umetnik“ (2011), u kojem su glumile njegova supruga Berenis Bežo i zvezda  filmova “OSS 117” Žan Dižardin. Film je bio veliki hit i pobrao mnoge velike nominacije i nagrade, među kojima i Oscara, nagradu BAFTA i nagradu César za najbolju režiju.

 

Igor Galo je rođen 5. decembra 1948. godine u Ćupriji. Prvu ulogu je ostvario u filmu “Imam dvije mame i dva tate”, režisera Kreše Golika 1968. godine. Nakon toga je ostvario niz zapaženih uloga na filmskom platnu, a verovatno je najpoznatiji po ulozi Bambina u filmu “Most”, Hajrudina Šibe Krvavca, barem u Narodnoj Republici Kini. Glumio je u nekim od najpoznatijih jugoslovenskih filmova — “Valter brani Sarajevo”, Hajrudina Šibe Krvavca “Divljim anđelima” (1969) Fadila Hadžića, sa Nedom Arnerić, “Maškaradi” (1971) Boštjana Hladnika – javno zabranjenim filmom u SFRJ, “ Poslijepodnevu jednog fazana” (1972) Marijana Arhanića, i mnogim drugima. Dobio je nagradu “Marjan Rotar” Pula Film Festivala za doprinos hrvatskom filmu i nagradu “Fabijan Šovagović”, za životno delo, koju dodeljuje Društvo hrvatskih redatelja, 2018. godine.

 


Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čini 12 evropskih ostvarenja. Na programu će se naći filmovi:  “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena, “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, “Ne” Ditriha Brugemana, “Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš, “Rimini” Ulriha Zajdla, “Lepe devedesete” Lorenca Di Amika De Karvalja, “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija, “Devojački film” Ali Hapasalo, “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua, “Blizu” Lukasa Donta, “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupijea, i “Rez” Mišela Azanavisijusa.

 

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement). Na Festivalu evropskog filma Palić bio je umetnički direktor od 2005. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival. Poslednje dve i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu.

 

Žiri glavnog takmičarskog programa ove godine čine producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti, i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

 


U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi “Tiha zemlja” Agnješke Voščinske, “Glupaci” Tomaša Vasilevskog, “Granice ljubavi” Tomaša Vinskog, “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija, “Igrani film o životu” Dovil Šarutit, “Anadolski leopard” Emrea Kajisa, “Bioskop Sabaya” Orita Fouksa Rotema, “Vlažan pesak” Elene Naveriani, “Izbrisati Franka” Gabora Fabricijusa i “Ujak” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

 

Selektorka programa “Paralele i sudari” je Julija Sinkevič, filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije. Poslednjih 10 godina Julia je radila kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.



 

 

Žiri programa “Paralele i Sudari” čine filmski kritičari Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke, i Martin Milinković iz Hrvatske.

 

FIPRESCI žiri, žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, 29. Festivala evropskog filma Palić čine Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum.

 

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

 


Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

 

Sponzor - prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

 

Četvrti Somborski filmski festival -“Tragom snova Ernesta Bošnjaka”


Četvrti Somborski filmski festival biće održan od 11. do 15. jula 2022. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

 

Ovogodišnjim sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka“ Festival nas podseća i jasno usmerava ka delu značajnog pionira filma na ovim prostorima. Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

 

„Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Uporište našeg Festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pioniru jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime.“, rekla je direktorica Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.

 

Festival ima značajnu podršku fimskih profesionalaca, institucija i udruženja i to nesumnjivo doprinosi kvalitetu i celokupnoj programskoj koncepciji.

 

„Ponosno ističemo da kontinuirano imamo podršku Filmskog centra Srbije, takođe da uspešno sarađujemo sa Niškim kulturnim centrom, te da smo članovi Mreže kinoprikazivača Srbije od njenog osnivanja; ovim činjenicama smo ostvarili saradnju sa preko 40 ustanova kulture u Srbiji koje se bave kinoprikazivaštvom“, objasnila je Vesna Šašić  i istakla da je ove godine Festival predstavljen i na Međunarodnom festivalu “Žigmond Vilmoš Film Festival” u okviru Projekta prekogranične saradnje Mađarska - Srbija u Segedinu, a da ih očekuje i predstavljanje na 29. Evropskom filmskom festivalu na Paliću.

 

 „Ne imitirajući nikoga na mapi filmskih festivala Srbije, Somborski filmski festival, idući „Tragom snova Ernesta Bošnjaka“, nastavlja svoj rast i razvoj, uz veliku podršku grada Sombora, na radost građana i svih gostiju grada.“, rekla je Vesna Šašić.

 

Tokom pet dana Festivala biće prikazano 16 filmskih ostvarenja, a posetioce očekuje i raznovrstan prateći program.

 

„Ove godine se kao jedna od vodećih tema nameće tretiranje mita– jednima mit služi kao inspiracija, kao u nagrađivanom filmu koji otvara festival “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (gde afrički migranti zauzimaju mesta junaka iz srpske epske poezije), drugi pokušavaju da svoje srednjovekovne junake približe mitu, za koji su oni, sticajem okolnosti ostali anonimni, kao u debitantskom filmu Gorana Nikolića “Heroji” iz Selekcije filmova mladih autora, a ima i takvih filmova koji se razračunavaju sa savremenim ili bolje reći, mitovima iz bliske prošlosti, kao u hrvatskom filmu “A bili smo vam dobri” višestruko nagrađivanog reditelja Branka Šmita, o ratnim veteranima koji se ne mire sa sadašnjicom, izneverenim očekivanjima i korupcijom.“ pojasnio je programsku koncepciju  selektor Somborskog filmskog festivala Dejan Dabić.

 

Posetioci će moći da pogledaju ova, ali i druga ostvarenja koja su svrstana u pet selekcija: Glavni program, Kad bi Sombor bio Holivud, Panorama austrijskog filma, Selekcija filmova mladih autora i Filmski matine za decu, a u okviru pratećeg programa će biti održavane promocije knjiga i koncerti.

 

Prva projekcija na Festivalu zakazana je za 11.jul, kada će u okviru predfestivalskog programa biti prikazan film “Leto kada sam naučila da letim”, reditelja Raše Andrića.

 

Festival zvanično počinje 12. jula filmom “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića koji će biti prikazan u Atrijumu Gradske kuće. Tokom prvog dana posetioci će moći da pogledaju i izbor kratkih austrijskih filmova koji su prikazani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, a zatim ih očekuje projekcija filma “Pucnji u Marseju” Gordana Matića.

 

„Kao što je Ernest Bošnjak umeo da kombinuje različite vidove umetnosti – od plesa do filma, nadamo se da smo i mi uspeli da iskombinujemo zanimljiv i intrigantan festivalski program dugometražnih i kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova za sve one koji se osećaju kao duhovni potomci velikog Ernesta Bošnjaka“, poručio je budućim posetiocima selektor Dejan Dabić.

 

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

 

 

 

"U susret festivalu"

 

Izložba "U susret festivalu" spada u redovne predfestivalske aktivnosti Kulturnog centra. Tradicionalno, biće postavljena u centru Grada, u ulici Laze Kostića, pored glavnog šetališta u Somboru.

Postavku čini trideset panoa na kojima su predstavljene sve pojedinosti važne za Somborski filmski festival, a to su: glavni program, struktura Festivala, prateći programi, zatim predstavljanje direkcije, reč direktora i selektora o ovogodišnjem izdanju Festivala, predstavljanje žirija glavne takmičarske selekcije, predstavljanje žirija selekcije filmova mladih autora, a nisu izostavljeni ni opisi filmova, plakati, fotografije, ali i nagrade koje Festival dodeljuje.

Otvaranje izložbe planirano je za 21. 06.2022. godine u 11 časova na pomenutoj lokaciji. Autorka izložbe je direktorica festivala, glumica Vesna Šašić, a vizuelno rešenje potpisuje grafički dizajner Dejan Podlipec.

„Kao što je Ernest Bošnjak umeo da kombinuje različite vidove umetnosti – od plesa do filma, nadamo se da smo i mi uspeli da iskombinujemo zanimljiv i intrigantan festivalski program dugometražnih i kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova za sve one koji se osećaju kao duhovni potomci velikog Ernesta Bošnjaka“, poručio je budućim posetiocima selektor Dejan Dabić.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

 

Svetozar Cvetković dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” Somborskog filmskog festivala

 

Svetozar Cvetković ovogodišnji je dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” Somborskog filmskog festivala za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.  Nagrada će biti uručena na otvaranju četvrtog Somborskog filmskog festivala  koji će biti održan od 11. do 15. jula 2022. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

Film „Pucnji u Marseju” reditelja Gordana Matića, u kojem jednu od glavnih uloga igra upravo ovogodišnji dobitnik nagrade, biće prikazan 12. jula u Atrijumu Gradske kuće.

 „Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Uporište našeg Festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pioniru jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime.“, rekla je direktorica Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić.

 

Svetozar Cvetković diplomirao je na Katedri za glumu 1980. godine, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iste godine priključio se ansamblu pozorišta “Atelje 212” gde i danas radi, a  ostvario je preko 50 značajnih uloga u modernom pozorišnom repetoaru radeći sa najznačajnijim rediteljima domaće pozorišne scene. U međuvremenu, sarađivao je sa mnogim pozorišnim trupama i pozorištima u Zagrebu, Novom Sadu, Mariboru, Splitu, Somboru, Sarajevu, Budvi, Podgorici. Igrao je u preko 100 dugometražnih filmova, TV serija, TV drama, koje su, uglavnom, producirane u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, dok su neke rađene u inostranstvu.

U poslednjih 40 godina nagrađivan je za glumački rad na svim važnijim festivalima u Jugoslaviji, Srbiji, kako filmskim, tako i pozorišnim - izmedju ostalih dobitnik je tri Sterijine nagrade.

Dobio je nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Magdeburgu za film “Gorila se kupa u podne” 1994. godine, kao i nagradu kritike za najboljeg glumca u Hjustonu za film “You go to my head”. Učestvovao je u produkciji i organizaciji obnavljanja veza sa teatrima na prostoru jugoistočne Evrope sa Slovenskim Narodnim Gledališčem u Ljubljani, HKD Rijeka, Dramskim teatrom iz Skoplja, kamernim “Teatrom 55” iz Sarajeva. Godine 1997, od strane odbora Skupštine grada Beograda, postavljen je na mesto upravnika Pozorišta “Atelje 212”. Na tom mestu je bio 12 godina, do kraja juna 2009. godine. Član je EFA – Evropske Filmske Akademije.

Počev od 2005 godine osnivač je i vlasnik producentske kuće“Testament films d.o.o” iz Beograda, koja je producirala 5 filmova: “Budjenje iz mrtvih” (2004), “Odbačen”  (2006), “Turneja” (2008),  „Kako su me ukrali Nemci“ (2011) i “Mnoštvo i manjina” (2016).

Za svoj rad na filmu nagrađivan je, pored glumačkih i nagradama za najbolje godišnje produkcije po oceni žirija YU FIPRESCI za filmove „ Buđenje iz mrtvih“ i „Turneja“ kao i međunarodnim nagradama za oba filma.

 

 


 

PROGRAM OTVARANJA I PRATEĆI PROGRAMI

 

11.07.                                                  

                17:00     Radionica Kako se gleda film    Velika sala Kulturnog centra       Prateći program

                21:00     Leto kada sam naučila da letim                Atrijum gradske kuće    Prateći program

                                                              

                                                              

12.07.    18:30    Otvaranje izložbe Vek i po srpske škole glume Gradski muzej Sombor

               20:30      Svečano otvaranje Festivala     Atrijum gradske kuće    Glavni program

                21:00     Strahinja Banović            Atrijum gradske kuće    Glavni program

                21:30     Prolećna pesma              Kabare Narodnog pozorišta       Selekcija mladih autora

                22:00     Panorama kratkih austrijskih filmova   Dvorište gradskog muzeja          Panorama austrijskog filma

                23:00     Pucnji u Marseju             Atrijum gradske kuće    Kad bi Sombor bio Holivud

 

понедељак, 27. јун 2022.

ELEMENTAL PRVI PUT U MTS DVORANI


 

Posle vrelog leta, "vatrena muzička stihija" se nastavlja, a deo koncertnog opusa pubike mts Dvorane biće i regionalno popularan sastav Elemental, koji će 22. oktobra nastupiti u kultnoj Dvorani. Beogradska publika će jedan od najatraktivnijih koncertnih sastava, koji na muzičkoj sceni živi preko 20 godina, moći da čuje u jednoj od najakustičnijih sala u regionu  prvi put, a ovo će istovremeno biti njihov najveći samostalni nastup u Srbiji.

 

Nakon osam studijskih albuma, koliko ih ima u vlasništvu ovog benda, ovo će biti još jedna prilika za emotivni susret beogradske publike sa svojim dugogodišnjim miljenicima, a kako sami osnivači benda poručuju, ovo je sastav koji je teško svesti na samo jedan  žanr.

 

U njihovoj šarenolikoj muzičkoj viziji mogu se naći tragovi različitih stilova, što njihov muzički izraz čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ove grupe su "britki tekstovi i energične instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala".

 

Kako kažu, Elemental nikad nije bio bend koji je svoju muziku smatrao proizvodom, već umetničkim izrazom, a njihov iskren i originalan stav prepoznaje publika u celom regionu. " Njihov prioritet je uvek bio blizak odnos s publikom kroz koncertne nastupe".

 

Članovi Elementala su vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

 

 

Prodaja karata za koncert počinje danas na blagajni mts Dvorane i putem tickets.rs.