петак, 17. јун 2022.

XII ETHNO FUSION FEST ,, UNAS NOCHES AL LUNAR''


Dvanaesti Ethno Fusion Fest, pod nazivom ,,Unas noches al lunar’’  održaće se od 28. do 30. juna a u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u samom centru grada u ulici Maršala Birjuzova 19.



 

Festival će otvoriti grupa izvrsnih muzičara predvođenih Majom Miliković, jedinstvenom vokalnom interpretatorkom i kompozitorkom koja živi i stvara na relaciji Lisabon–Sarajevo i u svojoj muzici povezuje dve zemlje i tradicije.

 

 


 

 

Druge večeri festivala biće predstavljen projekat "Sefarad na vodama mašte", koji je nastao u saradnji sa izvrsnim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem i udistom i vokalnim izvođačem Antonijem Totom. Koncert je zamišljen kao kaleidoskop koji povezuje sva sefardska muzička iskustva, počev od flamenka, pa sve do muzičkih tradicija Osmanskog carstva.Festival će zatvoriti grupa Shira Utfila, koja će publici predstaviti svoj novi album "Las Amores Sefaradis" (Sefardske ljubavi). Ovaj album je nastao u novoj saradnji sa maestralnom Branislavom Podrumac i pijanistom Aleksandrom Jovanovićem Šljukom.

 

 

KADA I GDE: 28.06. - 30.06.Dvorište beogradske sinagoge “Sukat Šalom”, Maršala Birjuzova 19

Karte se mogu rezervisati putem mejla na jevrejski.kc@gmail.com, ili kupiti preko tickets platforme kao i na svim njihovim prodajnim mestima.

Cena kompleta karata (za sva tri koncerta) je 1000 dinara, dok je cena za veče otvaranja 700 rsd, a za druga dva koncerta po 500 rsd. 

 

P R O G R A M:

 

  


Utorak, 28. juni od 20:00 časova

Maja Milinković

Fadolinka – kaftan duše 

Njene boje su  dve bogate tradicije: sevdah i fado. 

Maja Milinković – vokal, Adis Hatunić – klasična gitara, Džanin Zeković – klasična gitara, Gordan Kranjčić – perkusije 

Sreda, 29. juni od 20:00 časova

Sefarad na vodama mašte

 U umetnosti jedinstvene Maje Milinković – vokalne interpretatorke I kompozitorke, koja živi i stvara na relaciji Lisabon–Sarajevo povezuju se dve zemlje i dve muzičke tradicije. Njena baršunasta i upečatljiva boja glasa dopire pravo do srca slušalaca.  Maja Milinković višestruko nagradjivana, svestrana umetnica koja peva, svira klavir i gitaru, piše tekstove i komponuje. Rođena je u Sarajevu, gde je završila studije na Muzičkoj akademiji, a od 2013. godine živi u Lisabonu. Zahvaljujući baršunastom mezzo - sopranu, retke lepote, Maja Milinković važi za jednog od najboljih vokala u/iz BiH, o čemu svedoče njena mnogobrojna priznanja za interpretaciju, kao i laskavi naziv „bosanska Amalija Rodrigues, koji je dobila od jedne ugledne novinarke portugalske televizije.

Koncert je zamišljen kao kaleidoskop koji povezuje sva sefardska muzička iskustva počev od flamenka Iberijskog poluostrva, sefardske druge postojbine, preko muzičkih tradicija koje su Sefardi sa sobom doneli na Balkan (romanse) pa do muzičkih tradicija Osmanskog carstva s kojima su se Sefardi sreli tek po izgonu iz Španije (1942) u Rumeliji, Anadoliji i na Bliskog Istoku. 

Mirza Redžepagić – flamenko gitara, Antonije Tot – ud i vokal, Stefan Sablić – kanun i vokal, Srđan Đorđević - kontrabas

Četvrtak 30. juni od 20:00 časova

Shira Utfila

Las amores Sefaradis – sefardske ljubavi

 

Shira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske  muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost  njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

 

Branislava Podrumac – vokal, Stefan Sablić – vokal i ud, Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, Filip Krumes – violina, Sinan Aćifović – klarinet, Srđan Đorđević – kontrabas, Goran Milošević – perkusije

 

Нема коментара:

Постави коментар