понедељак, 30. септембар 2019.

Kustoski kurs “Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD) / Predavanje Aresa Športe




Subota, 5. oktobar u 18 sati, Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)

Treće po redu javno predavanje u okviru kustoskog kursa “Šta kustosiranje može/treba da bude” održaće Ares Športa, direktor i suosnivač Fondacije „Lumbardi“ u subotu, 5. oktobra u 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Predavanje pod nazivom “Šta bi institucije mogle/trebalo da rade” koje je podržala Fondacija “Hajnrih Bel” otvoreno je i besplatno za javnost.

U okviru predavanja, ovaj kulturni radnik koji živi na Kosovu predstaviće i prodiskutovati proces koji je stavio na raspolaganje vreme i mogućnost preispitivanja stvari kao što su funkcija institucija javnog servisa u 21. veku, mogućnost strukture sa naročitom misijom u uslovima normalizovane nestabilnosti, te artikulisanje institucije u odnosu na ekologiju njenog okruženja.

Ares Športa završio je studije na diplomskom programu za menadžment u kulturi na istanbulskom univerzitetu „Bilgi“ sa fokusom na kulturnim instucijama i lokalnoj kulturnoj politici. Od 2015. godine on je direktor i suosnivač Fondacije „Lumbardi“, gde se njegov rad kreće u rasponu od istraživanja i sastavljanja programa, do promocije, infrastrukture i institucionalnog razvoja unutar okvira oživljavanja nekadašnjeg „Lumbardi bioskopa“. Športa je predsedavajući Mreže za kulturne organizacije u Prizrenu i predsednik je organizacije „Kooperativa – regionalna platforma za kulturu“.

Fondacija „Lumbardi“ osnovana je nakon dva pokušaja rušenja i privatizacije bioskopa “Lumbardi”, jedne od dve ključne kulturne institucije u Prizrenu koja je imala više od 400 hiljada posetilaca za četiri decenije postojanja, i koja je poznata kao rodno mesto brojnih festivala, pre svega DokuFesta. Zahvaljujući građanskim inicijativama, bioskop je registrovan kao zaštićeno kulturno dobro 2015. godine. Kako bi se nastavila građanska inicijativa, osnovana je Fondacija “Lumbardi” sa ciljem upravljanja i oživljavanja nekadašnjeg bioskopa kroz otvoreni proces koji uključuje istraživanje, raznovrsne programe, debate, prijateljstva i saveze. Osmišljena na postepen način koji je određen ograničenim sredstvima oblikovanja institucije polazeći od inicijative odozdo-nagore, proces je omogućio alternativni oblik izgradnje institucije. 



“Šta kustosiranje može/treba da bude” je međunarodni kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić, nezavisna kustoskinja. Projekat je zamišljen kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, a sve u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih ličnosti koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima i učesnicama pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program.

ANIMIRANI FILM "ČUVENA INVAZIJA MEDVEDA NA SICILIJU" OTVARA XV KIDS FEST


Jubilarni dečiji filmski festival XV KIDS FEST otvoriće francusko-italijanska koprodukcija "Čuvena invazija medveda na Siciliju" 14. oktobra u Kombak dvorani s početkom u 12h. Animirani film, čija je premijera održana na ovogodišnjem festivalu u Kanu, samo je jedan od 19 naslova različitih kinematografija sveta koji će obeležiti ovogodišnji dečiji filmski festival. Manifestacija traje do 20. oktobra, a filmovi će biti prikazani u većim i manjim bioskopima širom Srbije.    

Na konferenciji za medije održanoj povodom tradicionalnog festivala osnivač i direktor KIDS FEST-a Igor Stanković istakao je da je oktobra 2005. godine festival prvi put zaživeo u samo jednom bioskopu u Beogradu, kada su prikazana filmska ostvarenja potpuno drugačija od onih koja su do tada bila na bioskopskom platnu. 


"To su bile iskrene dečije priče, priče koje su opisivale porodicu, život, okruženje. Ta prva izdanja su dovodila i decu koja su tek u svom trećem i četvrtom razredu osnovne škole imala priliku da prvi put vide bioskopsko platno".

Ovogodišnji ambasador KIDS FEST-a, glumac, muzičar i profesor Ivan Jevtović takođe se prisetio te 2005. godine i prvih početaka festivala kada je, zajedno sa pozorištem Boško Buha, dobio poziv da odigra predstavu "Laku noć, deco" Duška Radovića u čast otvaranja prvog KIDS FEST-a. 

"Porasla su neka deca, a porastao sam i ja i od glumca došao sam u poziciju ambasadora festivala". O samom festivalu napomenuo je: "Ovi filmovi koji su uglavnom iz evropske produkcije su mi veoma interesantni, pogotovo iz Holandije, Belgije, Skandinavije koji se bave osetljivom grupom dece od 12 do 18 godina koji ne dobijaju tako često kvalitetnu filmsku ponudu".

Ovogodišnji festival prati slogan "Mali korak za tebe, veliki za detinjstvo", a u cilju upoznavanja dece sa planetama i dalekim zvezdama, koordinatorka festivala Milena Debeljković ističe: 
"Prvi put imamo Planetarijum u holu Kombank dvorane, gde će deca moći da pogledaju kratke filmove o postojanju Svemira i tajnama zvezdanog neba".

Domaćin 15. KIDS FEST-a i ove godine biće Kombank dvorana, a u Beogradu dečiji filmski festival održaće se i u bioskopima „Cineplexx Ušće Shopping Center“, „Cineplexx 4D Delta City“, „Cineplexx BIG“ „Roda Cineplex“, „Tuckwood“, bioskop ,,Fontana’’ i „Cine Grand Capitol park Rakovica“, Kulturni centar Baraka. U Novom Sadu u bioskopima „Arena Cineplex“, "Cineplexx Promenada", u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, dok će u Nišu centri dešavanja festivala biti bioskopi „Vilin grad“ i „Cineplexx Niš“. Kao i svake godine u Pančevu, Novom Sadu i Zrenjaninu posetioci će imati priliku da isprate festival u „Cinestar Cinemas“.

Karte za 15. KIDS FEST u prodaji 
 
Cene karata razlikuju se u zavisnosti od individualnih ili 
organizovanih poseta festivalu i kreću se u rasponu od  200 do 370 dinara. 

XXIV Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“: Ko je junak našeg doba?





XXIV Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevodaodržaće se u NP Užice od 5. do 12. novembra.

Repertoar Festivala čini sedam takmičarskih predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koje su odabrali Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar iz Beograda, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice i direktor Festivala.

Žiri čine Lenka Udovički, Dragana Varagić, Igor Vasiljev, Slobodan Obradović i Janko Ljumović koji će dodeliti nagrade „Ardalion“ – za predstavu, režiju, žensku i mušku ulogu, epizodu, scenografiju, kostimografiju, mladog glumca i specijalna nagrada.

 Ministarstvo kulture je, umesto prošlogodišnja 3, ove godine festival podržalo sa 2,5 miliona dinara, dok se Grad Užice otvorio ne sa četiri već sa 4,5 miliona dinara.



Takmmičarske predstave XXIV Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda”



Utorak, 5. 11. 2019.  NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU: “NEČISTA KRV“, 
Borisav Stanković/Maja Todorović, režija Milan Nešković
Igraju: Jovana Stojiljković, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Pavle Jerinić, Zlatija Ivanović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović, Nikola Vujović.

Sreda, 6. 11. 2019. JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE: LORENCAČO“, 
Alfred de Mise, režija Boris Liješević.
Igraju: Marko Janketić, Branislav Lečić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Milan Marić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović.

Četvrtak, 7. 11. 2019. JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE „VRAT OD STAKLA“,
Liljana Srbljanović, režija Jagoš Marković.
Igraju: Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Milica Gojković, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov i devojčica Ana Čarman.

Petak, 8. 11. 2019. KAMERNI  TEATAR 55 SARAJEVO “SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL”, 
Abdulah Sidran, režija Kokan Mladenović
Igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović, Saša Krmpotić.

Subota, 9. 11. 2019. SRPSKO NARODNO POZORIŠTE NOVI SAD I NARODNO POZORIŠTE SOMBOR „TARTIF“
po motivima originalne Molijerove drame, autorski projekat Igora Vuka Torbice.
Igraju: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Dragana Šuša.

Nedelja, 10.11.2019. NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO „KAVKASKI KRUG KREDOM“, 
Bertold Breht, režija Paolo Mađeli.
Igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović,Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović, Kenan Kojić.

Ponedeljak, 11.11.2019. SATIRIČNO KAZALIŠTE KEREMPUH ZAGREB „BLUE MOON“, 
Damir Karakaš, režija Boris Liješević.
Igraju:  Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Tomo Ricov, Mirela Videk Hranjec, JerkoMarčić, BrankaTrlin, Vilim Matula, Marko Markovičić.

Utorak, 12. 11. 2019. Predstava u čast nagrađenih

 

Izložba „Luiđi Di Saro. Teatar u formi fotografije“ u okviru obeležavanja „Dana savremene umetnosti”






Povodom obeležavanja „Dana savremene umetnosti” Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu “Luiđi Di Saro. Teatar u formi fotografije” posvećenu Luiđiju Di Saru, umetniku koji je stvarao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, u periodu koji je danas pod budnim okom kritike zbog inovacija koje su tada uvedene u savremenu umetnost. Izložba se organizuje povodom četrdesetogodišnjice od smrti umetnika u saradnji sa Centrom za dokumentaciju iz oblasti istraživanja u savremenoj umetnosti Luiđi Di Saro, a priredio ju je prof. Lorenco Mango sa Univerziteta u Napulju “L’Orientale”. Svečano otvaranje izložbe u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu zakazano je za 3. oktobar 2019. u 18:30 časova, a izložba će biti otvorena za posetioce do 22. oktobra.



Otvaranju će prisustvovati Alesandra Ati di Saro iz Centra Di Saro, a otvaranju će prethoditi prezentacija knjige “Te noći u Rimu” novinarke i spisateljice Karle Kukjareli sa početkom u 17:30 časova. Reč je o biografiji prerano preminulog umetnika koji je 1979. u 37. godini ubijen u fatalnom nesporazumu u napetoj klimi teških godina.


 
Ovaj projekat, čiju ideju je lansirao sam Di Saro označivši na jednom crtežu olovkom odredišta na globusu “Rim, Njujork, Tokio i… ko zna gde još”, promovisan je i realizovan u brojnim gradovima u inostranstvu a nakon Beograda uslediće druge izložbe u svetu.



Italijanski institut za kulturu u Beogradu i ove godine učestvuje u obeležavanju “Dana savremene umetnosti”, inicijativi za promociju sveta savremene umetnosti koju organizuje Asocijacija italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) a koordinira Generalna direkcija za savremenu umetnost i arhitekturu i urbane periferije Ministarstva kulture Italije (MiBAC). Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodnoj saradnji koja je pokrenuta tokom prethodnih izdanja, i ambasade, konzulati i Italijanski instituti za kulturu u inostranstvu organizuju događaje u cilju valorizacije savremene italijanske umetnosti i kulture.



Više informacija o umetniku: http://www.centroluigidisarro.it/

59 panelista iz cele Evrope na Indirekt konferenciji od 2. do 4. oktobra!


 
Bajaga, Gile iz Električnog Orgazma, Aleksandra Kovač, Dušan Kovačević – direktor Exit festivala, Detlef Schwarte – osnivač legendarnog Reeperbahn Festivala, direktor komunikacija Impale Didier Gosset, Fabian Stilke iz Universal Music-a, frontmen sastava S.A.R.S. – Žarko Kovačević, Boris Vlastelica (Repetiror), Relja Milanković (Bassivity), Marko Gramophonedzie, Buč Kesidi, Iskaz, Stray Dogg, Zoran Vulović Vule iz koncertne agencije Long Play, samo su neki od 59 predavača iz sveta muzike koji će učestvovati na Indirekt konferenciji koja se održava u sklopu Indirekt festivala, od 2. do 4. oktobra.
 
Konferencija će se održati u prostoru Beogradskog marketa, a ulaz je slobodan, dok će se koncerti više od 38 izvođača, među kojima su i Bojana Vunturišević, Marčelo, Ana and The Changes, Detour, Porto Morto, Ljubičice i Turisti i mnogi drugi, održati na deset lokacija u Beogradu: Elektropionir, Beogradski market, Sprat, Dom omladine Beograda, Božidarac, Polet, Yugovinil i klub Knap, uz dodatne tajne lokacije.  

Ujedno objavljujemo da je koncert sastava Detour kojim je predviđeno i otvaranje festivala i zvanično rasprodat!
 
Među temama koje će Indirekt konferencija ove godine obraditi su autorska prava, PR i društvene mreže za muzičare, mediji i komunikacije, digitalna distribucija muzike, izdavaštvo, zakazivanje koncerata i turneja, pisanje projekata, ali i vidljivost žena u muzičkoj industriji.
 
Posebno se izdvajaju tri Keynot intervjua kao posebne programske celine. Tako ćemo o 20 godina Exita razgovarati sa njegovim osnivačem i direktorom Dušanom Kovačevićem, a o međunarodnim turnejama i menadžmentu bendova kao što su Dubioza koletiv i Manu Chao. Govorićemo sa Loginom Kochishkim, dok ćemo o jednom od najvećih svetskih showcase festivala, Reeperbahn Festivalu, pričati sa njegovim osnivačem, Detlefom Schwarteom.

Zvaničan streaming partner konferencije je Xplore Music, nova muzička aplikacija koju je lansirao Vip mobile. U specijalno dizajniranom Xplore corneru svi posetioci će moći da se druže, održavaju sastanke, rade, ali i da probaju Xplore music aplikaciju.  Posle svakog panela predviđeno je druženje sa predavačima u posebnoj konferencijskoj Xplore music Networking zoni. Osim toga, svakog dana na istom mestu će biti organizovane posebne programske celine: upoznavanje sa novinarima, upoznavanje sa izdavačima i upoznavanje sa organizatorima muzičkih festivala i koncerata iz regiona.

Partneri ovogodišnjeg festivala su: Gete institiut Beograd, Vip mobile - Xplore music, Universal Music, Impala – asocijacija nezavisnih izdavača Evrope, RUNDA – regionalna asocijacija nezavisnih izdavača Balkana, Balkan Rock, Inbox, Huge Media i Kontra, dok se festival realizuje uz finansijsku podršku SOKOJ-a. Organizator festivala je Ammonite uz podršku koncertne agencije Long Play.

Kompletan program konferencije potražite na https://indirektfest.com/program.html Ili na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/indirektbg/
 


Vrhunski saksofonisti na džem sešn svirkama na VI festivalu Belgrade SAXperience“







Belgrade SAXperience kao jedinstven međunarodni festival saksofona u Srbiji na kojem nastupaju najznačajniji domaći i strani muzičari, pored glavnog programa, nudi i bogat prateći program.




Publika će u toku festivala, koji će ove godine biti održan od 2. do 5. oktobra, osim nastupa u okviru glavnog programa, imati priliku da prisustvuje i dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru grada, majstorskim kursevima učesnika festivala, kao i večernjim SAXperience Nights Jam session-ima u hotelu Radisson Collection Old Mill.



Tokom trajanja festivala u Kulturnom centru Beograda (9-13h) majstorske kurseve održaće saksofonisti Gordan Tudor (Hrvatska), Jorgos Ligeridis (Grčka), Klod Delangl (Francuska) i Džozef Abad (USA).





SAXperience beogradske noći biće obojene zvucima saksofona svake večeri u 22 časa u hotelu Radisson Collection Old Mill.




foto Milos Pantelic



Pet svetskih premijera na ovogodišnjem Belgrade SAXperience-u


Misija festivala Belgrade SAXperience je da, osim promocije saksofona kroz različite muzičke žanrove, motiviše i promoviše domaće kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument. Tokom šest godina postojanja na Belgrade SAXperience-u je nastalo deset kompozicija i to za solo saksofon, saksofon u različitim kamernim sastavima, kao i solistički uz pratnju orkestra.

Svake godine, poručene kompozicije se premijerno izvode u glavnom programu festivala u renomiranim koncertnim dvoranama, a ostvarenja su interpretirali najveći svetski i domaći umetnici.

Stvaranjem novih dela Belgrade SAXperience ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i na pravi način podstiče domaću kulturnu scenu i obogaćuje kulturnu baštinu u oblasti muzike kako u Srbiji tako i u svetu.

Od 2014. do danas za festival su komponovali renomirani kompozitori poput Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Aleksandara Sedlara, Jovane Stefanović, Anje Gnjatović, Ognjena Popovića i Frančeska Santućija. Ovaj cilj festivala (koji je već prerastao u tradiciju) pokrenuo je kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument.



Nove naručene kompozicije za ovogodišnji Belgrade SAXperience festival komponovali su Aleksandar Sedlar i mlada kompozitorka Irina Stefanović.

O svojoj novoj kompoziciji pod nazivom “Tudor Etide” Aleksandar Sedlar je rekao: 

“Tudor Etide su plod dugogodišnjeg prijateljstva između mene i splitskog saksofoniste Gordana Tudora. Sastoje se iz tri kratka stave (stanja), pri čemu svaki stav ima svoje specifične tehničke i muzičke izazove. U prvom stavu (Moderato maestoso, alt saksofon) se na graciozan način izlažu materijali, čiji će se fragmenti naći i u sledeća dva stava. Drugi stav (Largo rubato, sopran saksofon) je mirnog karaktera i bazira se na spoju arpeđa sa dugim ili dominantnim tonovima, i time se postiže efekat melodije i pratnje koja žubori. Treći stav (Vivo vivo, alt saksofon) bazira se na različitim artikulacijama balkanskih i istočnoevropskih trilera u novom kontekstu.”

Kompoziciju Aleksandra Sedlara premijerno će izvesti saksofonista Gordan Tudor u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, 2. oktobra 2019. Gordan Tudor izvešće premijerno još dve kompozicije, kompozitora Rija Node i Ante Grgina. 


Mlada kompozitorka Irina Stefanović se oseća posebno počastvovano što je dobila priliku da da doprinos, sada već renomiranom muzičkom festivalu u Srbiji rekavši da je svoju “Evening Waves” kompoziciju za saksofon, klavir i gudački kvintet napisala kao narudžbinu za ovogodišnji festival i da joj je zbog toga posebna čast. “Kompozicija bi trebalo da dočara magiju večernjih talasa, njihove lagane pokrete i slike koje crtaju u pesku. Svaki deo kompozicije ima određenu asocijaciju na morske talase” objasnila je kompozitorka.

Delo Irine Stefanović premijerno će izvesti duo Prometheus i gudački kvintet u Svečanoj sali Skupštne grada Beograda, 4. oktobra 2019.

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije petu, premijernu kompoziciju Filipa Lerua izvešće Klod Delangl, jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu.
Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Franuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.



U sredu, 2. oktobra, odmah nakon otvaranja festivala, publika će imati priliku da u neformalnoj atmosferi sluša Maksima Kočetova, saksofonistu iz Ukrajne u okviru večeri pod nazivom Tenor Madness

U četvrtak, 3. oktobra domaćin džem sešn večernje svirke Fast and Furious biće saksofonista Uglješa Novaković. Francuske zvuke saksofona u petak, 4. oktobra publici će dočarati Francois-Charles Rouyer u okviru večeri Paris - Belgrade, dok će nakon zvaničnog zatvaranja festivala u subotu, 5. oktobra ove kros kulturalne muzičke večeri zaokružiti džez saksofonista Luka Ignjatović u okviru večeri Fusion night.





Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.





Program možete pogledati na www. belgradesaxperience.com



ULAZ NA SVE PROGRAME JE SLOBODAN.



#bgdsaxperience2019