петак, 29. јул 2022.

Otvoren međunarodni konkurs za arhitektonske projekte koji se bave klimatskom krizom

 

                                       LINA members group photo, foto Tina Lagler, OSMfilms

 

Evropska arhitektonska platforma LINA, čija je članica i Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, otvorila je konkurs za arhitektonske projekte koji se bave vezama arhitekture sa klimatskom i ekološkom krizom.

 

U svom otvorenom pozivu, LINA se obraća arhitektima u usponu i ostalim kreativcima da podele svoje ideje, projekte, ili prakse, koji bi mogli da pomognu da Evropski zeleni dogovor postane realnost. Na konkursu koji će biti otvoren do 12. septembra, predstavnici platforme će odabrati 15 najboljih projekata.

 

Ovaj program, koji vodi Matevž Čelik sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, nadovezuje se na platformu Future Architecture.

 


Nova mreža LINA predstavlja savez arhitektonskih muzeja, univerziteta, istraživačkih mreža, festivala, fondacija, bijenala i Trijenala, kao i drugih arhitektonskih organizacija - ključnih aktera koji mogu pomoći da velike ideje pokucaju na prava vrata.

 

Odabrani autori će biti pozvani da govore na godišnjoj konferenciji, a prva će biti održana ove godine u Ljubljani. Na ovom programu biće zastupljeni neki od najistaknutijih mislilaca na polju arhitekture, kao i inovativne ideje koje promovišu vrednosti Evropskog zelenog dogovora i Novog evropskog Bauhausa. Odabrani LINA autori i članovi mreže će se povezati na posebnim sastancima, gde će odlučiti na koji će način odabrani projekti biti zastupljeni na konkretnim događajima programa LINA Architecture.

 

Cilj platforme je da usmeri arhitektonski sektor ka održivim, cirkularnim i čistim praksama. Budući da postoji niz sličnih inicijativa, ova platforma povezuje i naglašavanja njihove napore. Institucije-članice doprinose programu LINA Architecture kroz konferencije, mentorske programe, radionice i razne druge događaje. Autori odabranih projekata pozvani su da daju svoj doprinos, a LINA će ovim novim glasovima omogućiti internacionalnu platformu za predstavljanje.

 

Program LINA Architecture će se odigrati krajem maja naredne godine, kada će biti narednim konkursom biti otvoren novi ciklus, koji daje još jednu mogućnost za predstavljanje novih projekata i naprednih ideja.

 

Više informacija o konkursu nalazi se na sajtu www.lina.community.

 

 

четвртак, 28. јул 2022.

ПРЕДСТАВА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ „УСПАВАНКА ЗА АЛЕКСИЈУ РАЈЧИЋ“ ДЕО КОНГРЕСА IETM-а НА БИТЕФУ


 


У склопу овогодишњег 56. Битефa, од 23. септембра до 2. октобра, биће одржан годишњи пленарни састанак/ конгрес IETM-а, једне од најстаријих и највећих међународних мрежа за извођачке уметности.

Kонгрес, који ће од 28. септембра до 2. октобра окупити више од 500 еминентних уметника и професионалаца из целог света, представља продукцијски најобимнији међународни скуп у региону.


 

Поред стручних програма, гостима ће бити приказан пресек најрепрезентативнијих српских представа (showcase) насталих у претходној сезони у циљу развоја међународне промоције савременог позоришног стваралаштва,а међу којима је и представа Народног позоришта у Београду „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Kосића и у режији Југа Ђорђевића.

У том комаду, премијерно изведеном 30. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић", насловну улогу тумачи Вања Ејдус, а у подели су и Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић (Хор). 


 

Драматург представе је Тијана Грумић, а у уметничком тиму су и Андреа Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Невена Глушица (композитор), Дамјан Kецојевић (кореограф), Даница Kрстић (сарадник етномузиколог) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Позориштима ће бити пружена прилика да развијају своје деловање на међународном плану, а гостима да мапирају сцену извођачких уметности у Србији и унапреде њену видљивост у међународним оквирима.

 

уторак, 26. јул 2022.

Počinje filmski festival “Otvoreni predeli” na Rudniku



 

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”) biće održano predstojećeg vikenda, od 29. jula do 31. jula 2022. godine u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

U takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Réel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale itd. 

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri koji čine istaknuti srpski i regionalni dokumentaristi - Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević.

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja “Trajno” (režija: Ugo Petronin), “Rezervat” (Gerard Ortín Castellví), “Ispod severnog mora” (Federico Barni & Alberto Allica), “Zemlja koja se podiže i spušta” (Moona Pennanen) i “Alpinestate / Ljudska priroda” (Michele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi “Paralelni tokovi” (Luka Papić & Branka Majstorović), “Vetar” (Martin Putz), “Fantastično” (Maija Blåfield), “Neka vrsta bliskosti” (Toby Bull), “27 koraka” (Andrea Schramm) “Sazvežđe La Rugijer” (Dania Reymond-Boughenou) i “Dan kada su razneli planinu” (Alba Bresolí Aliberch).


 

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja “Prokop” (Danilo Stanimirović), “Obmana” (Francesca Bertin), “Neodređen teren” (Edward Kihn), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Kolektiv Doplgenger), “Telurska drama” (Riar Rizaldi) i “Dvestogodišnjica” (Pablo Álvarez Mesa).

 


 

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“.

U okviru pratećeg programa, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve  večeri nakon projekcija.  U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i “seška iznenađenja”.

Festival organizuje Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.


петак, 22. јул 2022.

Zlatni toranj XXIX Festivala evropskog filma Palić filmu „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua

 


Na završnoj konferenciji za medije XXIX  Festivala evropskog filma Palić, 22. juna na Velikoj terasi proglašeni su dobitnici nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, specijalnog priznanja žirija Glavnog takmičarskog programa, nagrade za najbolji film u selekciji Paralele i Sudari, specijalnog priznanja žirija kritike i nagrada žirija FIPRESCI, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Žiri glavnog takmičarskog programa XXIX  Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori; glumica Katarina Radivojević; producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti; i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi; jednoglasno je dodelio nagradu Zlatni toranj za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ostvarenju „Magnetna rezonanca“ reditelja Kristijana Munđua.

 


Žiri je u svom obrazloženju napisao:

„Magnetna rezonanca je veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama, prikaz prošlosti koja se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas spaja i veže. Ubedljivi likovi žive u svetu u kome su zarobljeni u situacijama koje nisu u stanju da promene. Film odlikuje sigurna režija, angažovanje na višestrukim pravcima političkog i ličnog, a sve zajedno na način koji samo majstor filma može elegantno da izvede“.

 

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Dmitru Suholitkiju-Sobčuku, za film „Pamfir“. U obrazloženju odluke stoji:

„Ovaj film je maestralno koreografisana priča o ocu i sinu, uključujući magične životinjske maske koje teraju zle duhove zime na epskim lokacijama, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu“.



Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja, „zbog režije sa iskazanim velikim talentom i osećajnošću, kao i za kreiranje nežnih i dirljivih trenutaka, u svetu koji zahteva savršenstvo uz nemoguće žrtve“.

 

 

Međunarodni žiri kritike XXIX  Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke, i Martin Milinković iz Hrvatske, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i Sudari“ odabere ostvarenje „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija, za „iskazanu sposobnost da se filmskim sredstvima aktuelna dešavanja u Ukrajini prenesu na moderan i savremen način“. 

 


Žiri je ocenio da „najviši nivo kinematografskog stvaralaštva mladog reditelja koji obećava, daje nadu da evropska kinematografija ima veoma svetlu budućnost“.

 


 

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljuje se filmu „Budale“ Tomaša Vasilevskog, za „realističan potret naslikan najfinijom filmskom estetikom“.

 

 

 

Žiri FIPRESCI XXIX  Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum, nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju „Rimini“ Ulriha Zajdla - „za jedinstvenu viziju majstora evropskog filma, koji kreira sopstvenu realnost i nove ikone, kao i zbog glavnog junaka Ričija Brava, koji je roker u srcu iako peva šlagere“.

 


 

Posebno priznanje žirija FIPRESCI dodeljeno je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka. U obrazloženju stoji da je nagrada dodeljena „mladom reditelju koji je svoj prvi dugometražni film kreirao s jakom, ličnom vizijom i pričom, te besprekornom fotografijom“. Žiri je dodao da je ovo „humana i univerzalna priča o enigmatičnom čoveku koji se trudi da zaštiti blagostanje svoje porodice u najgorim mogućim okolnostima“.

 

 


 

Foto: stilovi iz filma, i Damir Vujković

SLOVENAČKE PREDSTAVE NA 56. BITEFU


Solo; Foto: Nada Žgank

 

 

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 56. po redu, održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra. U glavnom programu festivala gostovaće devet predstava vodećih evropskih i svetskih umetnika iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

 

Predstave iz Slovenije ili u režiji slovenačkih autora su na Bitefu tradicionalno, zahvaljujući svojim umetničkim dometima, najzastupljenije iz regiona bivše Jugoslavije. Na 53. Bitefu 2019. godine, produkcija Slovenskog narodnog gledališča Drama Ali: strah jede dušu u režiji Sebastijana Horvata je osvojila sve nagrade festivala: Gran pri Mira Trailović, nagradu Politike za režiju i nagradu publike, dok je sličan uspeh (Gran pri) Horvat postigao i prošle godine s predstavom Cement Beograd u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

 

Na 56. Bitefu beogradska pubilka će imati ekskluzivnu priliku da vidi rad čak dvoje slovenačkih reditelja najmlađe generacije. Njihov rad je u Sloveniji već dobio višestruka priznanja, ali će, u svetskom kontekstu, biti „otkriće“ 56. Bitefa.

 

Produkcija Solo (koprodukcija ljubljanske Maske i SNG-a)  u režiji Nine Rajić Kranjac bavi se ličnim profesionalnim preispitivanjem rediteljke, njenog položaja u poslu kojim se bavi, te slovenačkim pozorišnom okolnostima. Iako su i ostali učesnici u predstavu uneli svoje materijale (te je možemo tretirati kao oblik devised theater-a), ona, ipak, ima taj autobiografski karakter, čemu presudno doprinosi činjenica da sama rediteljka igra u predstavi (i to vrhunski). I njena i igra drugih izvođača (profesionalnih glumaca) vrlo je slobodna, improvizatorska, performerska, telesna, uz česte žanrovsko-stilske promene. Izvodiće se u novom, spektakularnom prostoru u okviru Luke Beograd.

 


Krize, Foto: Melani Topalović

 

Posle otkazivanja predstave Pluća na prošlogodišnjem Bitefu zbog okolnosti izazvanih pandemijom, publika Bitefa će konačno imati priliku da se upozna sa radom Žige Divjaka. Produkcija Krize Slovenskog mladinskog gledališča i Maske svoju svetsku premijeru imaće upravo na Bitefu. Ova predstava je svesno ostavljena za sam kraj festivala jer ona širi tematski okvir glavnog programa: ne tretira samo društvene probleme vezane za rad, već i filozofski fenomen krize kao takve. Ovom se fenomenu prilazi iz više perspektiva, pored negativnih aspekata krize ukazuje se i na one druge, potencijalno stimulišuće, te tako, posle tematski pretežno sumorne selekcije, ipak pružamo svetlo na kraju tunela.

 

петак, 15. јул 2022.

Sutra počinje XXIX Festival evropskog filma Palić

 


Ovogodišnje, XXIX izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno na Letnjoj pozornici Palić u subotu 16. jula u 21 čas. Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

 


Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena. U ovom ostvarenju Rabije Kurnaz, domaćica i brižna majka, očajnički želi da pomogne svom sinu. Odlazi u policiju, obaveštava nadležne, ali nailazi na njihovo nerazumevanje. Uprkos svim nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava. Ovaj film biće reprizno prikazan narednog dana u Bioskopu Eurocinema u Subotici, u 12 časova.

 

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 17. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (21h, van konkurencije) i “Ne” Ditriha Brugemana (23h).

 

Ostvarenje “Strahinja Banović” je filmska verzija srpske epske pesme Banović Strahinja, u kojoj afrički migranti preuzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka. Istovremeno svevremena i aktuelna, ova adaptacija preispituje poimanje identiteta, tradicije i ljubavi. U filmu “Ne”, kroz trinaest epizoda pratimo dva glavna junaka, glumicu Dinu i lekara Majkla, dok se kreću kroz život i pokušavaju da održe svoju ljubav. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama – koji imaju sve, sve i pokušavaju, ali i dalje često podbacuju.

 


Takmičarski program “Paralele i sudari” biće otvoren u nedelju, 17. jula u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova “Budale” Tomaša Vasilevskog (17h) i “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija (19h).

 

Ostvarenje “Budale” prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka. U filmu “Vizija leptira” protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

 


 

Program “Ukrajina u fokusu” počinje istog dana od 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici, gde će biti prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove. Film prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

 

Nakon ove projekcije, ostvarenje “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan otvoriće program u selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema od 19 časova. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama: pokušavaju da delaju u skladu sa tim, ali njihovi životi nisu srodni tipičnim životima odraslih. Ovakvo kontroverzno stanje, puno sukoba, napetosti, samopravednosti i apsurdnih situacija je ono što film namerava da istraži.

 

Selekciju “Eco Dox”, u nedelju 17. jula u Art bioskopu “Lifka” u Subotici, otvoriće film “Životinja” Sirila Diona, u kome tinejdžeri Bela i Vipulan putuju svetom i upoznaju naučnike i aktiviste kako bi otkrili i pronašli način za suživot sa drugim vrstama. Na istom mestu od 19 časova, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” na programu je film “Ako si muškarac” Simona Panaja. Film prati dešavanja u rudnik zlata Perkoa u Burkini Faso, gde trinaestogodišnji Opio zarađuje samo vreću kamenja mesečno. Otac želi da ga školuje, ali ne može da plati školarinu, te Opio mora da se snađe sam.

 

U selekciji Mladi duh evrope, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazan omnibus “Izgubljeno-nađeno” iz 2005. godine, koji su režirali Stefan Arsenijević Nadežda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruco, Kristijan Munđu i Jasmila Žbanić. Tema generacije provlači se kroz film kao crvena nit, odražavajući novu sliku koju o sebi stvara šest mladih filmskih umetnika u centralnoj i istočnoj Evropi, te posmatra tradiciju i narodne priče na novi način. U nastavku ovog programa, u 23:55 na repertoaru je film “Brutalija, dani rada”. Savršeno identične devojke, obučene u vojne uniforme, rade dan i noć. Matrijarhalna porodica. Oligarhijsko društvo. Film postavlja pitanje šta bi se desilo ako pčele zamenimo ljudima.

 

U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi “Sumrak” Balinta Biroa”, “Nesreća” Bogdana Herkaliuka, “Drugi mesec” (Juanma F. Pozzo) i “Ostala je samo noć” Anžea Grčara.

 

Kao specijalna projekcija, u Bioskopu Abazija na Paliću će od 21h biti prikazan film “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, čija radnja prati sredovečnu Mirjanu, službenicu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji.