уторак, 16. април 2019.

АРТ БРАНЧ – Александар Палавестра-ЈАВНОСТ ИЗМЕЂУ АРХЕОЛОГИЈЕ И ПСЕУДОАРХЕОЛОГИЈЕ


Галерија Артгет 19. април 2019 у 12:00
ЈАВНОСТ ИЗМЕЂУ АРХЕОЛОГИЈЕ И ПСЕУДОАРХЕОЛОГИЈЕ Александар Палавестра
Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз кафу и колаче, једног петка у месецу, тачно у подне.
Позвани гост, гошћа из области филозофије, књижевности, социологије, архитектуре, дизајна, медицине… у 15 до 20 минута излаже на тему о којој ће се у следећих 45 минута водити разговор између публике и говорника.
Као припрему за размишљање пред априлски Арт бранч, Александар Палавестра нам најављује тему:
Данас смо изложени агресивном испољавању „постистине“ која задире у свако ткиво јавности – од популарних медија до уметности и (псеудо)научних исказа. Свако има право на своје личне и колективне теорије завере, уверења да је рецимо Земља равна плоча, или да се у неолиту Србије писало ћирилицом. Научне дисциплине, па и археологија, тако не функционишу. Археологија приступа свом предмету путем интерпретације евиденције (података), која раздвајају машту од стварности и фантазију од научне теорије. А теорија је неопходна како би евиденција о прошлости постала смислена и веродостојна. Сва та питања уопште не оптерећују псеудонауку и псеудоархеологију. Чак ни евиденција, коју псеудонаучници могу лако измислити,  фалсификовати, или тумачити не придржавајући се ни основних логичких принципа. Због тога је немогуће археологију и псеудоархеологију сврстати у исту раван, што медији често погрешно раде, позивајући на тобоже „равноправни дијалог“.
Александар Палавестра је редовни професор на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду. Бави се теоријом и историјом археологије, праисторијском археологијом и хералдиком. Аутор је књига: Кнежевски гробови старијег гвозденог доба на централном Балкану (1984), Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (са Д. Спасићем и Д. Мрђеновићем, 1987, 1991), Праисторијски ћилибар на централном и западном Балкану (1993), Магија ћилибара (са В. Крстић, 2006), Илирски грбовници и други хералдички радови (2010), Културни контексти археологије (2011).
Специјални гости: др Моника Милосављевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Владимир Михајловић, доцент на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, и Милета Продановић сликар и писац.
Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар