понедељак, 25. март 2019.

Saopštenje glumačkog ansambla NP Sombor povodom imenovanja Vesne Paštrović za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sombor.






Povodom namere Skupštine grada Sombora da za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sombor imenuje Vesnu Paštrović, glumicu iz Beograda, ansambl Narodnog pozorišta Sombor smatra da je neophodno da obavesti javnost da je ova odluka suprotna predlogu skoro svih zaposlenih koja je upućena Osnivaču. Na sve dopise i apele Osnivaču da predlog ansambla bar stavi u razvatranje, on je ostao vrlo ignorantski nastrojen. 

Takođe, ansambl Narodnog pozorišta Sombor, na predlog da se imenuje Vesna Paštrović, ističe da se radi o političkom imenovanju osobe koja dosadašnjom karijerom i radom ni na koji način ne pokazuje kapacitet da rukovodi jednim od najvažnijih pozorišta u regionu i zemlji. Ansambl ovim putem želi da obavesti javnost da će se ovom nametnutom rešenju suprostaviti svim svojim snagama i umetničkim kapacitetima kako bi zaštitio dostojanstvo, umetnički dignitet svih njegovih zaposlenih a povrh svega stotridestsedmogodišnju tradiciju ovog Teatra.


Saopštenje prenosimo u celosti: 
 
"Na današnjoj sednici Skupštine grada Sombora, za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sombor, imenovana je Vesna Paštrović. Svedoci smo, po ko zna koji put, primene sile i laži aktuelne vlasti. Naime, kako je na sednici izrečeno, Osnivač je bio prinuđen na ovaj korak jer proces konkursa za izbor direktora nije sproveden od strane UO pozorišta. Obzirom da zaposleni imaju predstavnike u Upravnom odboru, znamo da je to notorna laž. UO je mesecima pokušavao da dobije instrukcije od Osnivača po pitanju raspisivanja konkursa, da bi nakon samoinicijativnog stavljanja te tačke na dnevni red, sednica bila volšebno otkazana i bez obrazloženja nikad više stavljena na dnevni red.

Podsetimo, zaposleni Narodnog pozorišta Sombor uputili su 11. marta dopis u kome predlažu kandidata iz redova zaposlenih. Dopis, iako je bio potkrepljen potpisima skoro svih zaposlenih, od stane Gradonačelnice ostao je izignorisan. Bez obzira na to, 21. marta održana je sednica Odbora za kadrovsko-imunitetska pitanja koja usvaja odluku da Skupštini grada predloži Vesnu Paštrović. Jutro kasnije, ansambl Pozorišta ponovo upućuje dopis koji je kao rezultat proizveo neuspešan sastanak sa Gradonačelnicom, u kome je jedini argument za Paštrovićevu bio “dajmo joj šansu”, dakle ne navodeći nijedan razlog šta je to što pomenutu glumicu, čija je biografija sačinjenja od projekata koji pripadaju mahom bulevarskom i komercijalnom pozorištu, preporučuje za bilo koju rukovodeću poziciju u institucionalnom teatru, sem bliskosti vladajućoj stranci.

Predlog zaposlenih za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sombor bila je Bojana Kovačević, osoba koja već 7 godina radi u Narodnom pozorištu Sombor, pretežno u oblasti međunarodne saradnje. Od početka njenog rada, Pozorište je učestvovalo na više pozorišnih festivala u inostranstvu i regionu, a ostvarene su i brojne saradnje u vidu gostovanja i razmene predstava. Po formalnom obrazovanju master sociolog, Bojana Kovačević je lice koje pozorišna javnost Srbije vezuje za Narodno pozorište Sombor, i prema podršci koja stiže ovih dana, kako od pojedinaca tako i institucija, jasno je da je kompletna pozorišna javnost nedvosmisleno na strani ansambla Pozorišta.

Narodno pozorište Sombor poznato je kao jedno od najboljih u našoj zemlji i taj status uživa već desetinama godina. Za to je u mnogome zaslužna njegova stabilnost i stalnost ljudi koji su ovu kuću vodili. U to ime, u ime odbrane časti, umetnosti i tradicije Narodnog pozorišta Sombor, glumački ansambl će se boriti svim zakonskim sredstvima protiv ovog nasilja vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte. Osnivača, sa svim svojim telima i organima koji su učestvovali u donošenju ove odluke, kao i gospođu Paštrović, smatramo lično odgovornim za sve što će se u narednom periodu događati u Narodnom pozorištu Sombor.

Iako je izlazak na scenu najveća radost glumaca, bojimo se da nam Osnivač svojim bahatim ponašanjem i ignorantskom politikom ne ostavlja ni jednu drugu opciju do – ŠTRAJK!"


U Somboru, 25. marta 2019. godine





Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor: Saša Torlaković, Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović, Pero Stojančević, Srđan Aleksić, Milijana Makević, Branislav Jerković, Marko Marković, Ninoslav Đorđević, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Vanja Nenadić, Danica Grubački, Aleksandar Ristoski

Нема коментара:

Постави коментар