среда, 27. март 2019.

Priča o preživljavanju, krivici i ljubavi - "Legenda o samoubistvu" Dejvida Vana


Inspirisana stvarnim događajima, knjiga Dejvida Vana „Legenda o samoubistvu“ ne smatra se bez razloga remek-delom američke književnosti. Tražila je 12 godina izdavača u Americi, a onda pokupila 11 međunarodnih književnih nagrada.

„Legenda o samoubistvu“ je delom autobiografska proza, u čijem je središtu mladić koji se suočava sa bolom i krivicom zbog očevog samoubistva. Van opisuje razorno dejstvo depresije tako brutalno ogoljeno i sa toliko bola i gneva, sve vreme kružeći oko jednog istog traumatičnog doživljaja.

Neukrotiva priroda zavičajne Aljaske savršena je pozadina za kolaž od šest pripovednih celina, koje predstavljaju krhotine ogledala za mladićev portret i njegovu unutarnju, psihološku divljinu. Knjiga Dejvida Vana, proglašenog „bitnim novim glasom američke književnosti“, zapanjujuće je ispitivanje tragičnog ambisa, koji stoji između mladića i njegovog oca.

„’Legendom o samoubistvu’ Van ponire direktno u tamnu i samotnu srž američke duše. Ovo razarajuće putovanje nije lako štivo, ali nećete moći da ga prekinete, kao što je nemoguće da ga zaboravite.“ San Francisco Chronicle

Dejvid Van (1966, ostrvo Adak, Aljaska) pisac je i profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Vorvik u Engleskoj. Objavio je dvanaest knjiga, prevedenih na više od dvadeset jezika, za koje je nagrađen brojnim nagradama.

Knjigu „Legenda o samoubistvu“ možete pronaći od ponedeljka 25. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар