петак, 22. март 2019.

SRPSKA PREMIJERA FILMA “ZAJEDNICA” ALESIJA BOCERA NA 66. MARTOVSKOM FESTIVALU!


Četvrtak, 28. mart 2019. u 19:00 // Velika sala Doma omladine Beograda
 

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem, 66. izdanju Martovskog festivala.  
Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Projekcija će biti održana uz prisustvo autora, Alesija Bocera, čije gostovanje na 66. Martovskom festivalu je pomogao Italijanski institut za kulturu. 

Pravoslavna srpska zajednica je najstarija i najbrojnija u Trstu, ujedno najbolje organizovana i najbolje koegzistira sa ostalim sugrađanima. Slike prate svakodnevni život srpskih emigranata ili decu Srba rođena u Trstu, mešane brakove, mlade i stare. Kamera ih prikazuje dok se bave sportom, na poslu, u krugu porodice. Prikazuje se kako se prepliću srpska tradicija i običaji sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom, tršćanskom.



Srpski prevod naslova filma: Zajednica – Život običnih Srba u Trstu
Originalni naslov filma: The Community – Ordinary Serbian Life in Trieste
Godina proizvodnje: 2019.
Zemlja proizvodnje: Italija
Trajanje: 62 minuta
Režija: Alessio Bozzer


Festival: Filmski festival u Trstu

Alesije Bocer je rođen u Trstu. Reditelj je dokumentarnih filmova Zašto film o Mikelu de Luči?, 100 godina kasnije, Rat u planinama, Trst, Jugoslavija...

Nakon projekcije reditelj će odgovarati na pitanja publike.

Reditelj o filmu: Tršćani su oduvek bili pomalo Balkanci. Uprkos rasizmu koji se povremeno javlja, tipični stanovnik Trsta je osoba pograničnog područja, proizvod mešanja više naroda i jezika. Na trpezi ne postoje tipična italijanska jela. Riblji specijaliteti su mešavina venecijanske i dalmatinske kuhinje, dok jela koja sadrže meso potiču direktno iz Austro-Ugarske i sa Balkana. Gulaš je tipično tršćansko jelo, ali isto tako se jede u celoj Mađarskoj. Ćevapi se jedu – sa varijacijama u vrsti mesa – u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Trstu.


Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz  indeks moći da posećuju besplatno projekcije. 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. 

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.
Više informacija o programu www.martovski.rs

Нема коментара:

Постави коментар