петак, 15. март 2019.

EUNIC TALKS: Univerzitet koji pokreće razvoj kulture


Slučaj španskog Univerziteta Žaume I u Kasteljonu de la Plani, koji na originalan i uzbudljiv način podstiče razvoj ne samo akademske, već i kulturne zajednice čiji je aktivni član, biće tema sledećeg EUNIC TALKS predavanja zakazanog za 20. mart u Institutu Servantes u Beogradu sa početkom u 19 časova.

Na koji način jedan univerzitet može da unapredi zajednicu čiji je sastavni deo? Šta mu u tome više pomaže: obrazovanje ili kultura? Ili su pak ovo dve neraskidive stvari koje najbolje deluju kada su združene? Upravo to svojim primerom pokazuje Univerzitet Žaume I u Kasteljonu de la Plani, jedan od najvažnijih faktora izuzetno žive, dinamične i inspirativne kulturne scene Kasteljona.

Ne samo što nudi mogućnost sticanja diploma iz širokog spektra oblasti, od umetnosti do inženjerstva, ovaj univerzitet vremenom je postao važan pokretač kulturnog života u Kasteljonu, kao i u celoj pokrajini Valensiji. Zahvaljujući predanom radu univerzitetske Službe za društveno-kulturne aktivnosti, ovaj univerzitet sa ponosom neguje kulturnu raznolikost tog dela Španije.

Direktor ove službe Albert Lopes predstaviće 20. marta u Institutu Servantes njihove brojne programe i projekte, ističući posebno dve inicijative: festival fotografije „Imaginaria“ i pozorišni festival „Reclam“ kroz koje je za poslednjih šesnaest godina prošlo više od 2000 autora u više od 400 različitih aktivnosti. U toku iste večeri pridružiće nam se i vicerektorka Univerziteta Žaume I Karmen Lasaro koja će predstaviti program međunarodne saradnje ovog univerziteta.

Iako po broju stanovnika i površini koju zauzima Kasteljon de la Plana zaostaje za većim gradovima u Španiji, kulturna scena, brojne aktivnosti i povezanost sa univerzitetskom i širom zajednicom čine ga više nego zanimljivim primerom koji može da posluži kao putokaz za univerzitetske centre u našoj zemlji.


Razgovor sa Albertom Lopesom i Karmen Lasaro biće održan na španskom, uz prevod na srpski jezik, a moderiraće ga Marija Maja Janković, vizuelna umetnica i direktorka platforme za umetnost i kulturu „Creative Connector“ u Kasteljonu de la Plani. Ulaz je slobodan.

Ovaj program čini deo ciklusa predavanja posvećenog kulturnoj diplomatiji, pod nazivom EUNIC TALKS, koji realizuju klaster kulturnih centara zemalja Evropske Unije EUNIC Srbija i UNESCO Katedra za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu (master studijski program), u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Institutom Servantes.

Kao deo šireg programa međunarodne saradnje i kulturne razmene Beograd će početkom aprila posetiti i Danijel Belinćon, umetnički direktor festivala „Imaginaria“. On će 3. aprila sa početkom u 12 časova, u Kulturnom centru Beograda predstaviti neke od praksi koje Univerzitet Žaume I realizuje u cilju promocije umetnosti fotografije. Ovo izlaganje biće održano u okviru festivala fotografije „Belgrade Photo Month“.
 


 

Нема коментара:

Постави коментар