петак, 29. март 2019.

Представљање фестивала фотографије Имагинариа у Културном центру Београда

 
СРЕДА 3.4.2019. Галерија Артгет, Трг републике 5/I 
 
Сарадња Културног центра Београда и шпанског фестивала фотографије Имагинариа који се одржава сваке године у Кастељону наставља се и ове године. Након успешног представљања савремене, београдске сцене у Кастељону у априлу 2018. године, радовима Фото-колектива Камерадес и Владимира Николића, гост Београда биће уметнички директор фестивала Имагинариа, Данијел Белинћон који ће представити фестивал у среду, 3. априла у Галерији Артгет са почетком у 12.00 часова, као и фотографкиња Оливија Хуслер из Швајцарске. 
 
Важност овог пројекта је развој постојеће и интезивирање међународне сарадње, кроз постављење питања свеприсутности фотографије и њене позиције у савременом свету различитих медија, али и позив на заједничко размишљање о могућностима и начинима њене презентације. Програм се организује у сарадњи с Београдским месецом фотографије 2019. и Амбасадом Швајцарске у Београду 
 

Програм:

 
СРЕДА 3.4.2019. 12:00 Данијел Белинћон - Представљање фестивала фотографије Имагинариа Разумевање света кроз слике, афирмација друштвене потребе за креативношћу и одбрана културе кроз фотографију су обележја фестивала Имагинариа, који од 2003. године организује Универзитет Жауме  у Кастељону. У досадашњих 15 издања организовано је више од 400 изложби аутора националног и међународног престижа, а стотине умјетника је подржано кроз колективе и институције који културу сматрају покретачем личног раста. На свом путу фестивал Имагинариа је постао референтни фестивал на нивоу Валенцијске регије и један од најдинамичнијих на шпанској територији. 
 
Данијел Белинћон (1970, Алцараз, Албасете, Шпанија) Дипломирао је социологију на Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED ) и студирао политичке науке и аудиовизуелну комуникацију.  Белинћон је културни менаџер и продуцент бројних пројеката, оснивач и директор међународног фестивала фотографије Имагинариа у Кастељону дела Плана. Као кустос и организатор реализовао је више од 500 изложби у протеклих 15 година. 
 
13:00 Оливија Хуслер - Опус и начин рада слободног фотографа Оливија Хуслер (1957) је студирала фотографију на Универзитету уметности у Цириху као стажисткиња, а неко време је живела као стипендиста у Паризу. Осамдесетих година прошлог века живела је и радила у Никарагви, фотографисала је у Чилеу, Израелу, Палестини, Турској, Источној и Западној Европи, Северној и Источној Африци и Пакистану. У својим фотографским есејима показује „ Млади устанак осамдесетих" (Цирих 1980); Рат и мир у Никарагви; (Цирих 2010); San Solentiname (Цирих 2009 и Манагуа 2010). 
 
Њене фотографије налазе се у јавним и приватним колекцијама, али и на међународним изложбама. Оливија Хуслер подучава фотографију као ментор, али и кроз учешће на разним форумима.  Она ће приказати избор фотографија у пдф формату Омладинског покрета из 1980. године у Цириху, а изложба ће бити постављена у резиденцији швајцарског амбасадора. 
 
Разговор  модерирају: Весна Даниловић и Давид Пујадо
 
Превод обезбеђен 
 
Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима. 
 
Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Нема коментара:

Постави коментар