уторак, 26. март 2019.

СОПРАН ГАБРИЈЕЛА УБАВИЋ ГОСТУЈЕ У ОПЕРИ РИГОЛЕТО



      
 
У среду, 27. марта на Великој сцени Народног позоришта (19:30)  биће изведена Вердијева опера „Риголето“. Лирско-колоратурни сопран Габријеал Убавић наступиће у у улози Ђилде.
                          
      У насловној роли је Драгутин Матић, улогу Војводе од Мантове тумачи Дејан Максимовић.          
    
     Диригент Ана Зорана Брајовић.


      У солистичкој подели су и Љубица Вранеш (Мадалена), Александар Стаматовић (Монтероне), Филип Вучић (Гроф Чепрано/Тамничар), Биљана Јовановић (Грофица Чепрано), Павле Жарков (Маруло), Синиша Радин (Борса), Михаило Шљивић (Спарафучиле), Мина Глигорић (Ђована), Катарина Чолаковић (Паж)

     У представи учествују Оркестар, Хор Опере и Балетски ансамбл Народног позоришта у Београду.
Премијера са солистима миланске Скале је одржана 9.јуна 2001. Премијера са солистима Опере Народног позоришта била је 12. јуна 2001. године
Опера у три чина. Либрето, према драми „Краљ се забавља“ Виктора Игоа, написао Ф.М.Пјаве.
Сценограф Борис Максимовић. Костимограф Љиљана Радоњић Орлић.
Габријела Убавић први значајни међународни успех постиже 2010 године улогом Памине у Моцартовој „Чаробној фрули“, у театру Ј.К.Тyла у Плзену (Чешка република).

Након тога уследиле су и друге улоге: Гилда (Верди – Риголетто), Норина (Донизетти-Дон Пасqуале), Ромилда (Хандел – Xерxес), Адина (Донизетти - Л’елисир д’аморе), као и наступи широм Европе: Немачка, Аустрија, Швајцарска, Чешка, Пољска, Италија...

Наредне године номинована је за престижну Чешку уметничку награду „Талyа“, управо за улогу Ђилде. 

У новембру 2012. године на Међународном такмичењу Антонин Дворжак у Карловим Варима осваја другу награду у категорији Опера, Награду диригента такмичења „Франтишек Дрс“, и Награду театра Ј.К.Тyла Плзен - деби у Штраусовој опери „Арабела“ у улози Зденке у сезони 2013-2015.

Рођена је у Пожаревцу, где је завршила ниже и средње музичко образовање, инструментални (клавир) и теоретски смер. 

Дипломирала је соло певање на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мијаиловић. Затим одлази у Беч где своје вокално усавршавање наставља са проф. Маријом Склад Сауер. 

Током 2011. године завршава постдипломске студије на Универзитету за музику и извођачке уметности (Университäт фüр Мусик унд дарстелленде Кунст Wиен) у Бечу - одсек сценско извођење/ опера и музичка драма, у класи проф. Никлер и Парик.

Наступала је на многим фестивалима, културним манифестацијама, у ТВ емисијама... у Србији, Италији, Француској, Грчкој, Чешкој републици...
Похађала је мастер клас Хозе Куре у Нанцy Опера Пассион у Нансију у Француској, 2007. године.

Наступала је као солиста у „Кармини Бурани“ Карла Орфа 2010. године под диригентском палицом Милоша Крајција, са „Филхармониа Долносласка Еуропера“ у Пољској и са „Еуропера Југендорцхестер“ у Немачкој и Чешкој.
Поред оперског репертоара, Габријела има богат и концертни репертоар. У њену биографију уписани су и бројни реситали са наступа широм наше земље, али и у Француској - у Нансију и Мецу.

Нема коментара:

Постави коментар