уторак, 26. март 2019.

8. BEOGRADSKI ŠOPEN FEST


APRILSKI DANI FREDERIKA ŠOPENA U BEOGRADU
Dani posvećeni muzičkom velikanu istorije, pesniku klavira - Frederiku Šopenu, održaće se ponovo u Beogradu, od 14-18. aprila.
 
Ljubitelji klasične muzike biće u prilici da čuju vrsne pijaniste i mlade talente u elitnim salama Beograda, kao i da uživaju u pratećim programima 8. Beogradskog Šopen Festa.

Pokrovitelj Festivala je od 2012. godine Ambasada Republike Poljske u Beogradu, a podršku projektu daju Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Centar beogradskih festivala i Ustanova predstavništva Republike Srpske u Beogradu.
 

8. Beogradski Šopen Fest će početi 14. aprila, otvorenom PIJANISTIČKOM REVIJOM MLADIH TALENATA, koja će okupiti učenike i studente klavira iz Srbije i regiona.
 
U parterstvu sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, 8. Beogradski Šopen Fest nastavlja tradiciju revijalne promocije najtalentovanijih mladih pijanista, započete početkom devedesetih godina na "Šopenijadi" koja je iznedrila danas svetski priznate pijaniste. 

Poziv mladim pijanistima za učešće na Reviji je otvoren do četrvrtka, 11. aprila. 

Prijave su besplatne na sopenijada@gmail.com

 

KONCERTI:
15. april, 19:00 - Svečano otvaranje, Narodono pozorište, scena Raša Plaović
Dvostruki pijanistički resital: DEANA PATAKOVIĆ & NEBOJŠA MAKSIMOVIĆ
Beogradska pijanistkinja DEANA PATAKOVIĆ, vraća se posle pauze od 8 godina na podijum u rodni grad. Kao student generacije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Šuice Babić, usavršavala se u Londonu a potom i kao stipendista francuske vlade u Parizu, na Ecole Normale de Musique. Dobitnica je mnogobrojnih značajnih nagrada, između kojih je i Oktobarska nagrada grada Beograda za mlade. Održala je širom sveta više od 600 solističkih koncerata i sarađivala sa renomiranim orkestrima. Nekadašnja docentkinja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu trenutno je profesor klavira u Muzičkom centru  internacionalne škole u Ženevi. Beogradskoj publici će se predstaviti sa delima Tajčevića, Bartoka, Prokofjeva i Šopena.
NEBOJŠA MAKSIMOVIĆ izuzetno zanimljiv pijanista, trenutno je docent na Fakultetu muzičke u Beogradu (FMU). Kao petnaestogodišnjak je primljen na FMU u klasu prof. Mirjane Šuice Babić. Diplomirao je a potom magistrirao u klasi prof. Nevene Popović, a zatim magistrirao i na akademiji Santa Cecilia u Rimu kao stipendista vlade Republike Italije. Doktorirao je na FMU 1999.  u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji. Javno nastupa od svoje četvrte godine, u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je I nagrade na međunarodnom takmičenju EPTA 2001. godine u Beogradu, zatim nagrade za najbolji koncert sezone u galeriji SANU 2002,  i drugih nagrada. Bavi se uspešno i rok muzikom. 

Na Svečaniom otvaranju 8. BŠF,  izvešće dela Šumana, Šopena i Lista.
16. april, 19:00 - Skupština grada Beograda
Dvostruki pijanistički rtesital: EVA GEVORGIAN & LUKAŠ KRUPINSKI

EVA GEVORGIAN (Rusija), je četrnaestogodišnja pijanistička zvezda koja sija na najprestižnijim koncertnim pozornicama sveta. Dobitnica je laureata na preko 40 svetskih pijanističkih takmičenja. Studentkinja je prestižne Centralne muzičke škole za talentovanu decu na Konzervatorijumu u Moskvi gde pohađa klavir u klasi prof. Natalije Trulj, i kompoziciju u klasi Tatjane Čudove. Članica je i Međunarodne akademije za muziku u Lihtenštajnu, a nedavno je odabrana od strane žirija poznate ICMA nagrade kao otkriće godine. Na koncertnom podijumu izvodi klasičan ali nestandardni repertoar. Kao izuzetnoj mladoj umetnici, ukazana joj je čast da javno razgovara sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. 

Na koncertu u Beogradu će izvesti dela Šopena i Lista.
LUKAŠ KRUPINSKI, mladi poljski pijanista, dolazi u Beograd kao pobednik i dobitnik svih nagrada na je 7. Međunarodnom pijanističkom takmičenju u San Marinu, zatim  kao finalista Međunarodnog takmičenja Feručo Buzoni (Bolzano, 2017),  i pobednik Međunarodnih pijanističkih takmičenja u Ahenu (2016) i Hanoveru (2015).
Kritičari ga nazivaju muzičkim draguljem „ … koji potvrđuje svoju virtuoznost uvek u službi zvučnog dizajna, i uz pregršt nijansi osvetljava mnoge aspekte dela koja izvodi. Uvek sa sofisticiranom dinamikom, čistim pedaliranjem i odgovarajućim tempom, Krupinski svira klavir pun uzbuđenja i bravure!“.  Kao takav, Krupinski se uspeo potvrditi kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije.

Izuzetan upravo u interpretaciji dela Frederika Šopena, Krupinski se kao polufinalista našao i među 20 najboljih pijanista 17. Međunarodnog pijanističkog takmičenja Frederik Šopen u Varšavi, 2015. godine. Kripunski je dva puta bio laureat Ministarstva kulture Republike Poljske; dobitnik je stipendije Fondacije Kristian Zimerman, i počasne medalje Univerziteta za muziku Frederika Šopena. Tokom 2018. godine je objavio debi album Ekspresije, nominovan za Međunarodnu nagradu klasične muzike zajedno sa Kristianom Zimermanom i Evgenijem Kisinom, a takođe je održao debi resital u dvorani Karnegi Hola. Krupinski je studirao na Muzičkom univerzitetu Frederik Šopen u Varšavi, a trenutno pohađa studije za sticanje umetničke diplome na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.

Na konceretima u Kragujevcu (15.04, Prva Kragujevačka gimnazija, 20:00),  i  16.04. u Beogradu, Krupinski će izvesti dela Betovena, Šopena i Ravela.
17. april, 19:00 - Italijanski kulturni centar - Podijum mladih talenata
Danica Dujaković (Srbija), Saša Božić (Republika Srpska, BiH),  Melina Šišić (BiH)

18. april, Sala MŠ Kosta Manojlović, 19:30  
Beogradski Šopen Fest & Zemunske muzičke večeri: Sva čula muzike
Koncert će predstaviti učenike Odeljenja za slepu i slabovidu decu “Veljko Ramadanović”.

Gosti koncerta su dvoje jedinih dipolimiranih pijanista na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu: Danijela Petrović - klavirski pedagog u MŠ Kosta Manojlović,  
i Uglješa Brkljač - nastavnik veština Muzičkog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu.




PRATEĆI PROGRAM:

16. april
Vojnomedicinska akademija - Klasika u poseti, 10:30

Humanitarni koncert, ANA KOVAČEVIĆ, pijanistički resital
Koncert se realizuje u saradnji sa udruženjem Klasikum, sa ciljem da se kulturni program učini dostupnim i osobama koje su onemogućene da posećuju koncerte i druge kulturne događaje.

Fakultet muzičke umetnosti:

12:00 - Dr Dragan Šobajić: Promocija Šopenove knjige Nacrt metoda
 
Prof. Šobajić će dati osvrt na poreklo, sadržaj, pijanističku i pedagošku aktuelnost Šopenovog rukopisa, zatim na odnos istog prema današnjoj klavirskoj pedagogiji, i skrenuti pažnju na Šopenov ukupan doprinos pijanizmu.
Svi prisutni će dobiti na poklon izdanje Šopenova Nacrt metoda.

13:00 - Otvoreni Susret sa umetnicima:
Eva Gevorgijan, Deana Pataković, Lukaš Krupinski, Nebojša Maksimović
 
Moderator je prof. Zorica Kojić - muzički kritičar.

Svi programi 8. Beogradskog Šopen Festa su besplatni za  publiku.
Kompletan program dostupan na www.belgradechopinfest.com


Нема коментара:

Постави коментар