четвртак, 14. март 2019.

66. MARTOVSKI : ZAJEDNICA




ZAJEDNICA / THE COMMUNITY
(Italija; 2108, 62’)

ŽIVOT OBIČNIH SRBA U TRSTU

Pravoslavna srpska zajednica je najstarija i najbrojnija u Trstu, ujedno najbolje organizovana i najbolje koegzistira sa ostalim sugrađanima. Nastala je i razvijala se u vreme kada su Tršćani i Srbi (tada Iliri) bili podanici istog carstva.

Film „Zajednica“ ima za cilj da prikaže život i priče ovih Srba-Tršćana. Slike prate svakodnevni život određenog broja ljudi, srpskih emigranata ili decu Srba rođena u Trstu, mešane brakove, mlade i stare. Kamera ih prikazuje dok se bave sportom, na poslu, u krugu porodice. Prikazuje se kako se prepliću srpska tradicija i običaji sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom, tršćanskom.

U vreme kada se u svim evropskim zemljama potreba za integracijom prikazuje kao problem, ovaj film želi da opiše konkretne primere uspešne integracije uprkos teškoćama i razlikama koje se javljaju između ova dva entiteta.

Nakon filma „Trst, Jugoslavija“ (TRIESTE, YUGOSLAVIA) iz 2017. godine Alesio Bocer (Alessio Bozzer) se vraća temama koje povezuju Trst sa susednim balkanskim zemljama. Po rečima autora: "Tršćani su oduvek bili pomalo Balkanci." Uprkos rasizmu koji se povremeno javlja, tipični stanovnik Trsta je osoba pograničnog područja, proizvod mešanja više naroda i jezika. Na trpezi ne postoje "tipična" italijanska jela. Riblji specijaliteti su mešavina venecijanske i dalmatinske kuhinje, dok jela koja sadrže meso potiču direktno iz Austro-Ugarske i Balkana. Gulaš je tipično tršćansko jelo, ali isto tako se jede u celoj Mađarskoj. Ćevapi se jedu - sa varijacijama u vrsti mesa - u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Trstu.

Pisci Klaudio Magris i Anđelo Ara u svom eseju "Trst: pogranični identitet" ističu da je ovaj grad u večitoj potrazi za svojim "razlogom postojanja" u svojim kontrastima i nerešivosti. Zato je za takav grad od velike važnosti da zna sva lica sopstvenog identiteta, uključujući i ona koja su stvorili drugi.

Нема коментара:

Постави коментар