понедељак, 18. март 2019.

Специјална пројекција филма Убиствено лето


Дигитално рестаурисани филм Убиствено лето (L'Été meurtrier, 1983) у којем је једну од својих најбољих улога остварила славна француска глумица Изабел Ађани, биће приказан у уторак 19. марта у Сали Макавејев Југословенске кинотеке.



Ова специјална пројекција одржава се оквиру ревије Франкофонија 2019, пратећег филмског програма овогодишњег Месеца франкофоније. Југословенска кинотека је копију набавила од компаније Unzero films која се бави рестаурацијом и дистрибуцијом филмских класика. 



„Убиствено лето“ у режији Жана Бекера представља једно од најзначајнијих остварења француске кинематографије осамдесетих година прошлог века. После премијере у Кану, освојио је четири националне филмске награде Цезар 1984. године, међу којима за најбољу главну женску улогу (Изабел Ађани), споредну женску улогу (Сузан Флон), адаптирани сценарио (Себастијан Жаприсо) и монтажу (Жак Вита). 



Прича у жанру драме и мистерије прати сензуалну и загонетну лепотицу (Ађани) која стиже у мали град на југу Француске, упознаје локалног аутомеханичара (Ален Сушон) и убрзо се удаје за њега. Он је лудо заљубљен, али је питање да ли је то и са њене стране била љубав на први поглед или је у позадини неки злокобан мотив.


Нема коментара:

Постави коментар