четвртак, 14. март 2019.

66. MARTOVSKI:MOSTOVI VREMENA


 

MOSTOVI VREMENA / BRIDGES OF TIME (Letonija, Litvanija, Estonija; 2018, 78’) 

Meditativni dokumentarni esej, čiji su autori Kristin Briede (Kristīne Briede) i Audrijus Stonis (Audrius Stonys), prikazuje manje upamćenu generaciju filmskih pesnika "Baltičkog novog talasa". Film na suptilan način ruši granice uobičajenog istoriografskog istraživanja i na poetski način prilazi ontologiji stvaranja dokumentarnog filma. 



 

Početkom 60-ih godina prošlog veka, kada su francuski pioniri pravca "sinema verite" stvarali novi realizam a "direktni film" se pojavio u Kvebeku, Baltik je doživeo rađanje jedne generacije dokumentarista koji au naginjali romantičnijem pogledu na svet. Ovaj meditativni dokumentarni esej letonsko-litvanskog autorskog tandema koji po stilu podražava autore baltičkog novog talasa ruši granice uobičajenog istoriografskog kako bi nam dočarao manje upamćenu generaciju filmskih stvaralaca. Rezultat je besprekorni poetski pristup ontologiji stvaranja dokumentarnog filma. Ili filmska poezija o pesnicima filma. 


AUDRIJUS STONIS kaže: 


"Susret sa dvojicom filmskih autora mi je izmenio život. Litvanski režiser Henrikas Šablevičius me je uveo u svet filma, dok mi je letonski režiser Herc Frank omogućio da sagledam mogućnosti dokumentarnog filma. Bilo je iznenađujuće saznanje da je 10 minuta nemog prikaza dečijeg lica u stanju da prikaže najdublje tajne ljudske duše. Vremena su se promenila. Mnogi režiseri iz "zlatnog" doba filma su nas napustili, poput Frenka i Šablevičiusa. Međutim, njihova dela sa svojim esteskim i, što je bitnije, moralnim vrednostima nastavljaju da utiču na film i danas. To je poput mape koju je nekada davno iscrtao mudri kartograf i koja traje vekovima vodeći nas kroz nesigurna vremena." 

Nadovezuje se KRISTIN BRIEDE: 

"Odrasla sam uz crno-bele poetske dokumentarce i njihove autore, tako da volim sve kod njih - atmosferu, stil, poruku. Meni je bilo bitno da tim remek-delima pristupim iz današnje perspektive i da ponovo otkrijem njihove autore, da ih dokumentujem. Postoje trenuci kada se otvara kanal komunikacije između generacija i naroda i kada ključ leži u našim rukama.

Нема коментара:

Постави коментар