уторак, 19. март 2019.

Премијерна обнова интерактивне оперске представе за децу „Бастијен и Бастијена“ 20. марта, поводом Светског дана позоришта за децу и младе и у оквиру обележавања седамдесетогодишњице Савета Европе


Премијерна обнова интерактивне оперске представе за децу „Бастијен и Бастијена“, под диригентском управом Стефана Зекића, у режији Ане Григоровић, са новим протагонистима и драматуршко-редитељским адаптацијама, биће одржана 20. марта (12,00), на Сцени ”Раша Плаовић”, поводом Светског дана позоришта за децу и младе и у оквиру обележавања седамдесетогодишњице Савета Европе. 



У подели су Мина Глигорић / Милица Лалошевић (Бастијена), Синиша Радин / Слободан Живковић / Михаило Оташевић (Бастијен), Милош Милојевић / Страхиња Ђокић (Колас), Бојана Бамбић (Колина), Едит Македонска / Весна Јанссенс (Госпођа прва виолина), Снежана Драгићевић / Урош Јовић (Гђа-Гдин друга виолина), Александар Поповић / Мирко Црнојевић (Господин виола), Синиша Јовановић / Јасмина Врбанић (Гђа-Гдин виолончело), Душко Ненадовић / Марија Лазић (Господин/ Гђа обоа).

Клавир: Невена Живковић/ Нада Матијевић

Сценографију је креирала Јасна Сарамандић, а костиме Катарина Грчић.



„Бастијен и Бастијена“ је интерактивна представа за децу и као једно од првих Моцартових оперских дела идеална је за упознавање младе позоришне публике са опером.

Бастијен и Бастијена играју љубавне игре које им смишља Колас, а да би проверили своју љубав користе чак и друштвене мреже које их подједнако зближавају и удаљавају. У тој игри учествује и Колина која са публиком посматра представу и открива им тајне опере...

Адаптација либрета ради приближавања заплета деци и младима, као и убацивање едукативних делова кроз нови лик Колине имају за циљ да на занимљив начин упознају најмлађу публику са овим позоришним жанром.



Интеракција са публиком одиграваће се кроз представу, али и након ње, кроз разговор са ауторима који ће модерирати чланови тима пројекта „Мали позоришни експерти“, а који ће такође едуковати младе и покушати да им приближе овај жанр.
Опера „Бастијен и Бастијена“ премијерно је изведена 15. маја 2016. године на Сцени „Раша Плаовић“.

Поводом премијерне обнове ове представе, у фоајеу Друге галерије, у понедељак 18. марта одржана је конференција за новинаре.

Управница Ивана Вујић најавила је да овом представом започиње нова програмска линија Народног позоришта која подразумева обнове или премијерна извођења камерних опера, у оквиру којих ће, осим чланова ансамбла Опере, бити укључене и колеге из сектора Драме.

Она је подсетила да је „Бастијен и Бастијена“, иначе једна од најкраћих Моцарових опера, настала када је славни композитор имао само 12 година, а наручио ју је доктор из Беча Франц Месмер 1768. године.

Управница је изразила велико задовољство што су улазнице за премијерну обнову, као и за прву репризу, 24. марта, распродате.



Најавила је да су и у току преговори да опера „Бастијен и Бастијена“, током ове године, гостује у Српском културном центру у Паризу, потом у Дечијем музеју у Бечу, као и у Истанбулу, заједно са Коњовићевом „Коштаном“.

Начелник Одељења за међународну сарадњу и европске интеграције у култури Јагода Стаменковић изјавила је да је операБастијен и Бастијена“ уврштена  у програм обележавања седамдесетогодишњице Савета Европе (СЕ).

„Ове године, СЕ, као најстарија европска институција, слави 70 година свог постојања. Србија је укључена заједно са 47. земаља, колико у овом тренутку СЕ има чланица, у програм прославе. На позив да нека од наших установа или неких наших програма буде репрезент, односно представник и добије лого СЕ, једна од првих идеја, када смо се консултовали са управом Народног позоришта, била је да то, управо, буде ова представа, зато што је посвећена деци“, објаснила је госпођа Стаменковић.

Према њеном мишљењу, с обзиром на то да СЕ у свом широком програму има очување демократских слобода, људских права, као и права деце, заједнички је процењено да је ово један веома добар програм који Србију може представити на врло високом нивоу.

Директорка Опере Јасмина Трумбеташ Петровић захвалила је Ивани Вујић на великој пожртвованости и залагању истакавши да се у претходних неколико месеци, колико обавља функцију управнице, „показала као један добар менаџер који препознаје идеје, захтеве и путеве којима Народно позориште треба да иде“.

„Она је то препознала и када је реч о Опери. Много тога је урадила за ово кратко време и ја сам јој веома захвална. Овом представом желели смо да посветимо пажњу најмлађој публици. С обзиром на то да се све велике оперске куће у свету баве најмлађима, децом и омладином, и ми смо опером Бастијен и Бастијена желели да станемо у корак заједно са њима. С том представом започећемо сарадњу и едукацију са младима, односно најмлађим људима, од две до 12 година“, најавила је Јасмина Трумбеташ Петровић.

Она је похвалила редитељку Ану Григоровић истакавши да се потрудила да на „питак, приступачан начин, пријемчив за децу, уради режију и на сјајан начин приближи деци славног Моцарта“.

Јасмина Трумбеташ Петровић је додала да је у обновљеној поставци опере, осим увођења Колине, чији лик ће тумачити глумица Бојана Бамбић, новина и то да ће заједно са солистима, наступити и чланови Оркестра Народног позоришта, као и полазници Оперског студија „Борислав Поповић“.

Премијеној обнови ће, како је најављено, присуствовати и млади из програма „Мали позоришни експерти“, намењеног за децу узраста до 12 година.

Руководилац тог пројекта Ана Констатиновић објаснила је да је циљ програма развој дечјих интересовања за позориште, успостављање навике одлажења у позориште и боље разумевање позоришта.

Она је казала је да ће после представе бити одржан разговор са ауторима у којем ће активно учествовати и полазници пројекта „Мали позоришни експерти“.

Констатиновић је најавила да је у плану да поменути пројекат од јесени, осим у Опери, почне да се развија и у друга два сектора Народног позоришта – Драми и Балету.

Представа траје 50 минута.

Цена улазнице (са попустом), у зависности од категорије места, износи 240 и 150 динара.

Нема коментара:

Постави коментар