среда, 7. новембар 2018.

Nagrada ,Ljubinka Bobić' za 2017. godinu dodeljena Milošu Đordeviću



Nagrada ,Ljubinka Bobić' za 2017. godinu, odlukom Žirija dodeljena je dramskom umetniku Milošu Đordeviću. Ona će dobitniku biti svečano uručena u subotu, 10. novembra 2018,  nakon izvođenja predstave ,Sumnjivo lice" na sceni ,Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu (predstava počinje u 20:30h).

Miloš Đorđević je rođen u Kragujevcu 20. juna 1976. godine. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Petra Banićevića na smeru gluma. Od 2000.-2003. bio je stalni član Narodnog pozorišta u Subotici da bi se februara preselio u Narodno pozorište u Beogradu.

Podsetimo, bijenalna Nagrada ,Ljubinka Babić’ dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, a glumac Miloš Đorđević nagraden je za uloge Alekse Žunjića u  predstavi ,Sumnjivo lice’  Branislava Nušića,  u  reziji  Andraša Urbana (Produkcija: Narodno  pozorište)  i  Rubeole  u  predstavi ,daj  se  muški’  Dunje Petrović, u režiji Marije Lipkovski (produkcija: ISPAD).

U konkurenciji za nagradu bila su glumačka ostvarenja premijerno izvedena u Srbiji u periodu od 1. septembra 2015. do 31. avgusta 2017. godine. 

Petočlani Žiri, u sastavu: 


  • Olga Odanovic (predsednica Žirija),
  • Rada Đuričin,
  • Dušanka Glid Stojanović,
  • Goran Jevtić i
  • lrfan Mensur


razmatrao je trinaest nominovanih glumačkih ostvarenja, a odluku je većinom glasova doneo 28. juna ove godine.

Nagrada "Ljubinka Babic" ustanovljena je 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu, a Miloš Đorđevic je šesti laureat ovog staleškog priznanja, nakon Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić, Daniele Sica, Gorana Jevtića i Olge Odanovic.

Priznanje se sastoji od bronzane plakete sa likom Ljubinke Babić, rad akademskog vajara Marine Niciforović, unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarica i od novčanog iznosa. Dodelu Nagrade ,Ljubinka Babić" pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар