уторак, 20. новембар 2018.

"Silna Jerina" Maje Herman Sekulić


Upravo je izašao Zbornik naučnih radova sa medjunarodne akademske konferencije, pod nazivom "Književno stvaralaštvo Maje Herman Sekulić" održane prošle godine u Beogradu na inicijativu dr Svetlane Tomić. Književnica Maja Herman Sekulić, nedavno je boravila na medjunarodnom Sajmu knjiga u Podgorici gde je bila gost Ministarstva kulture Crne Gore i gde dr Aleksandra Nikčević- Batričević priprema jedinstveni Vodič kroz njeno stvaralaštvo, podržan takodje od Ministarstva kulture CG. 


U oktobru je Maja otvorila Smederevsku pesničku jesen sa poemom "Silna Jerina" koja se pojavila i kao knjiga na dva jezika - srpskom i engleskom u izdanju Pešić i sinovi. Poemu je na Smederevskoj tvrdjavi kao poetsko-dramski monolog izvela dramska umetnica iz Gračanice Tamara Tomanović. Pored recitala njene nove poeme koja ruši sve mitove i legende o prokletoj Jerini, organizatori ovog najvećeg festivala poezije kod nas pripremili su knjigu novih pesama Maje Herman Sekulić u prevodu na nemački u veoma prestižnoj ediciji Meridijani, što je posebna čast za pesnikinju. Naslovna strana je u prilogu.

Pesnikinja, esejista, prevodilac i pisac Maja Herman Sekulić, živi na relaciji Njujork - Beograd, i upravo se priprema za veliku pesničku konfereciju u Maleziji. Poznavaoci i poštovaoci njenog rada je nazivaju "pokretnom čežnjom", "književnom vilom", "veziljom neba", pa i "perpetum mobile ljubavi". Toliko je emotivna bila književna večer koju je Maja održala pre par dana u Kostolcu, posle koje su ostali ovi epiteti za našu najaktivniju pesnikinju, podjednako poznatu i u zemlji i u inostranstvu.

Нема коментара:

Постави коментар