понедељак, 3. април 2023.

Премијера представе „Очеви и оци“ на Великој сцени Народног позоришта у Београду



Представа „Очеви и оци“, према истоименом роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, биће премијерно изведена 4. априла (19:30) на Великој сцени.

Реч је о адаптацији једног од најзначајнијих дела савремене српске књижевности,  у коме се преплићу породична и друштвена драма једне епохе.




Роман „Очеви и оци”, проткан изузетним емоционалним набојем, синтетизује национално искуство и успоставља рационалан поглед према корпусу тема које се најчешће јављају у промишљању статуса српске реалне и митске ситуације. Иако не прихвата романтизовање прошлости, Селенић такву прошлост не презире, нити је оспорава... 

Kроз судбину породице београдских интелектуалаца Медаковић, у периоду од 1890. до краја Другог светског рата, 1945. године, један од наших најзначајнијих драмских писаца даје приказ тадашње српске историје, из перспективе грађанске елите тог времена.



„У фокусу представе биће управо оно што нас на тематском плану јасно опомиње: да конзервативни идеолошко – политичко - културолошки наратив затвореног друштва и наратив оног другог, либерално отвореног друштва, обликују нашу цивилизацију одувек. Да не живимо нажалост ништа посебно ново, али сведочимо томе наново. И да митска прошлост није вреднија од садашњице, а још мање од будућности. Да идентитет није нешто заувек дато и у камену обликовано, а за шта га проглашавају ултратрадиционалисти, баш као што није ни оно лако променљиво и конфекцијско у шта верују ултралиберали. То би могло бити оно што  базично покреће нашу позоришну машину Очеви и оци. У неку руку, један специфични позоришни пастиш који нас окупира на трагање за изразом на сцени и, који, верујем, нуди комуникацију и дејство у театру“, поручује Вељко Мићуновић.

Kао што смо и поставили као уметничку намеру, драго ми је што ће публика видети ново позоришно читање овог изузетног српског романа из угла припадника млађе средње генерације, која са сасвим другачијим искуством сагледава епоху о којој је реч, каже уметничка директорка Драме Молина Удовички Фотез.




У подели су Милош Ђорђевић (Милутин Медаковић), Никола Ракочевић (Стеван Медаковић), Александар Вучковић (Михајло Медаковић), Вања Ејдус (Елизабета Медаковић), Вања Милачић (Рахела Блејк), Сена Ђоровић (Нанка), Ива Милановић (Јелена)...

У уметничком тиму представе су и Зорана Петров (сценограф), Марија Марковић (костимограф), Невена Глушица (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) и Јасна Сарамандић (асистент сцеографа).

Биће ово у Народном позоришту прва поставка те Селенићеве трагичне породичне саге објављене 1985. године.

Нема коментара:

Постави коментар