понедељак, 3. април 2023.

Dodeljene nagrade 70. Martovskog festivala i Martovski na bis

 



U Domu omladine Beograda večeras je održana svečanost povodom završetka jubilarnog, 70. Martovskog festivala i dodele nagrada najboljim filmovima i autorima ovogodišnjeg izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala. U takmičarskom programu bio je 101 film u sledećim kategorijama: eksperimentalni film i video art, animirani film, kratki igrani film, dokumentarni film do i preko 50 minuta i međunarodni kratki film.

Filmove je izabrala selekciona komisija, koja je radila u sledećem sastavu: selektori domaćeg takmičarskog programa – Igor M. Toholj (filmski autor, producent i programer), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista) i Miroljub Stojanović (filmski kritičar, publicista i urednik); selektori međunarodnog takmičarskog programa – Borjana Gaković (filmska istoričarka, teoretičarka i programerka iz Nemačke), Dragan Nikolić (filmski reditelj, scenarista i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda) i Dejan Dabić (umetnički direktor 70. Martovskog festivala).

Žiri 70. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama radio je u sastavu:  Joško Marušić, filmski reditelj, scenarista, animator, karikaturista i profesor (Hrvatska), kao predsednik žirija; Želimir Gvardiol, filmski reditelj, scenarista i producent (Srbija); Narcisa Darijević Marković, filmska i televizijska rediteljka, scenaristkinja i profesorka (Srbija); Aleš Pavlin, filmski i televizijski producent i profesor (Slovenija) i Pjer Žalica, filmski i televizijski reditelj, scenarista i profesor (Bosna i Hercegovina).

Nagrađeni filmovi biće prikazani 3. aprila u Domu omladine Beograda


MARTOVSKI NA BIS

 

03.04.2023.

VELIKA SALA

19:00 Rudarke; YU Grupa: Trenutak sna

21:00  Čuvam te; Fitness Jim; Povratak kući; Bez

 

AMERIKANA

18:00 Prilagođeni; Pogreb; Muzej revolucije

 20:00  ID; Kratka istorija nas; O novcu i sreći; Kristina

 

Velika sala cena karte 400 dinara

Amerikana cena karte 300 dinara

 


STRUKOVNE NAGRADE  70. MARTOVSKOG FESTIVALA

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENARIO

Film: Pogreb / Sprovod

Scenario i režija: Šimun Šitum

Zemlja: Hvatska

Obrazloženje: Specifičnost mediteranskog duha i poetika života bez banalnosti plene u scenariju-priči o odlasku s ovoga na onaj svet. Poigravanje životnom situacijom pridonosi mentalitetu, dijaloškoj satiri i komici, danas tako retkima u filmskom pogledu na svet

Nagrada će biti uručena naknadno, zbog nemogućnosti dobitnika da prisustvuje dodeli.

 


NAGRADA ZA NAJBOLJU ANIMACIJU

Film: O novcu i sreći

Animacija: Ana Nedeljković, Leon Vidmar, Nikola Majdak mlađi

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Ovim priznanjem žiri želi da ukaž na kreativnu usklađenost svih elemenata filma, posebno simpatične priče, ali elemenata kojima je glavni emotivni i percepcijski generator animacija! Posebno animacija u zahtevnoj tehnici oživljavanja likova modeliranih u plastelinu.

Nagradu su primili Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi. Nagradu je uručio Joško Marušić, predsednik žirija.



NAGRADA ZA NAJBOLJU KAMERU

Film: Prilagođeni

Režija: Dejan Petrović

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Sugestivna i ekspresivna kamera nadograđuje vizuelnu strukturu slike preciznom i uverljivom atmosferom, metaforičnu priču o nagradi i kazni. Kamera koja govori više i od svake reči.

Nagradu je dobio Dragan Vildović, direktor fotografije. U njegovo ime nagradu je primio kolega, Luka Milićević. Nagradu je uručio Nenad Dragović, direktor Doma omladine Beograda.



NAGRADA ZA NAJBOLJU MONTAŽU

Film: YU grupa – Trenutak sna

Režija: Darko Lungulov

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Dugogodišnji proces montaže je filmu pridoneo još dodatni kvalitet i umećem pripovedanja filmske priče sjajno nadopunio odličnu režiju.

Nagradu je dobio Miloš Korać, montažer. Nagradu je uručio Nenad Popović, član Odbora Martovskog festivala.


NAGRADA ZA NAJBOLJI ZVUK / MUZIKU

Film: YU grupa – Trenutak sna

Režija: Darko Lungulov

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Zvučna slika sjajno ispunjava svoju funkciju u ovom odličnom filmu i dodatno argumentuje obavezno gledanje tog filma na bioskopskom platnu.

Nagradu su dobili Miloš Drobnjaković i Ivan Uzelac, dizajneri zvuka. Nagradu je uručio Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.



NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Film: Kristina

Režija: Nikola Spasić

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Za hrabar i svež rediteljski postupak kojim se autor vešto poigrava sa elementima dokumentarnog i igranog, ali čiji rezultat nije hibrid nego autentična, organska filmska forma.

Nagradu je primio Nikola Spasić, reditalj, a uručio je Dragomir Zupanc, član Odbora Martovskog festivala.


NAJBOLJI FILMOVI 70. MARTOVSKOG FESTIVALA PO KATEGORIJAMA

 

MEĐUNARODNI KRATKI FILM

Film: Kratka istorija nas / A Brief History of Us

Režija: Etgar Keret

Zemlja: Poljska

Obrazloženje: Kad žiri u brojnoj međunarodnoj selekciji, u kojoj su filmovi svih žanrova i vrsta, dodeli nagradu najboljeg jednom animiranom filmu, onda to znači da se doista radi o izuzetnom ostvarenju u kome originalna i uverljiva priča organski podstiče dramaturgiju vođenu izvrsnom, bogatom, i samosvojnom animacijom, stiliziranom kroz dinamičnu igru linija i krokija od prvog pa do poslednjeg kvadrata filma

Nagrada će biti naknadno uručena, zbog nemogućnosti autora da prisustvuje dodeli.

 


EKSPERIMENTALNI FILM/VIDEO ART

Film: Povratak kući

Režija: Nikola Polić

Obrazloženje: Jednostavnim rediteljskim sredstvima, opservacijski i nenametljivo ispričana priča o egzistencijalnim problemima junaka.  Posmatrajući zbivanja na platnu, gledalac počinje da postavlja pitanja sebi gde su se izgubili planovi koje smo imali za budućnost i gde je taj mogući „povratak kući“, tj. samom sebi.

Nagradu je primio Nikola Polić, reditelj filma, a uručio je Aleš Pavlin, član žirija.



ANIMIRANI FILM

Film: ID

Režija: Ana Pakljanac

Obrazloženje: U gotovo 18 minuta, autori ovog filma impresivnom likovnošću u 3D animaciji opisuju dramatičan i teskoban put glavnog lika kroz iskušenja i lavirinte života. Dizajn ambijenata skladno je kreiran s karakterom glavnog lika generisanog hiperrealističnom stilizacijom iz predloška glumačke kreacije.

Nagradu je primila Ana Pakljanac, rediteljka filma, a uručio je Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.


KRATKI IGRANI FILM

Film: Fitnes Džim

Režija: Ognjen Isailović

Obrazloženje: Ispod tegova i glasne muzike tinja haos jednog mladog čoveka koji se našao u novom životnom razdoblju u kome se ne snalazi. Kroz nemir, strepnje, htenja i nesnalaženja, vrlo preciznim rediteljskim postupkom i izvrsnom glumačkom igrom vode nas autori ovog filma. Otkrivamo krhkog junaka sakrivenog ispod nabildovanog tela. Precizno i emotivno od prvog kadra.

Nagradu je primio Ognjen Isailović, reditelj filma, a uručila je Narcisa Darijević Marković, članica žirija.



DOKUMENTARNI FILM DO 50 MINUTA

Film: Rudarke

Režija: Marija Đoković i Nataša Janković

Obrazloženje: Rediteljke se u ovom filmu bave važnom i zanimljivom temom pričajući nam snažnu priču o herojstvu (možda poslednjih) heroina koje
rade težak posao pod zemljom. U tami rudnika otkrivaju nam razmišljanja o najdelikatnijim problemima svojih junakinja, o feminizmu, jednakosti, podelama uloga…

Nagradu su primile Marija Đoković i Nataša Janković, rediteljka filma, a uručio je Želimir Gvardiol, član žirija.



DOKUMENTARNI FILM PREKO 50 MINUTA

Film: Muzej Revolucije

Režija: Srđan Keča

Obrazloženje: To je mračan film koji je opet pun svetlosti koji u njega unosi toplina i veličina njegovih junakinja. “Vetar se u noći podigao i odneo nam planove”, ali dok je takvih junaka ostaje nada.

Nagradu je primio Radiša Cvetković, asistent režije, a uručio je Pjer Žalica, član žirija.


GRAND PRIX NAGRADA 70. MARTOVSKOG FESTIVALA




Film: YU grupa – Trenutak sna

Režija: Darko Lungulov

Obrazloženje: Film kog ne bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. Film koji je metafora jednog prostora i vremena ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osjećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo.

Nagradu je primio Darko Lungulov, reditelj filma, a uručio je Joško Marušić, predsednik žirija 70. Martovskog festivala.




Pored glavnih nagrada žiri 70. Martovskog festivala dodelio je i dva specijalna priznanja:

Specijalno priznanje filmu “Čuvam te”, rediteljke Mimi Vlaović.

Obrazloženje: Nagrada za jedan snažan i emotivan film, koji nas vraća u prošlost a ujedno govori i o sadašnjosti i budućnosti mlade generacije ljudi.

Priznanje je primila Mimi Vlaović, rediteljka filma, a uručio je Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.



Specijalno priznanje filmu “Bez”, reditelja Luke Papića.

Obrazloženje: Neizvesna ali hrabra odluka – dokumentarna avantura duha u potrazi za identitetom čoveka i zemlje po kojoj hoda i u kojoj živi.

Priznanje je primio Aleksandar Denić, glavni protagonista, a uručio je Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.



Kompanija LIVING PICTURES dodelila je nagradu za kolorkorekciju i postprodukciju reditelju Nenadu Pržulju za “Moj crveni film”.

Obrazloženje: Ciničan, samoironičan, ujedno pun života i humora, ovo je film kojim autor pokušava za sebe da pronađe odgovore na pitanje šta je seks, a šta je ljubav, da li su oni odvojeni ili nisu.

Nagradu je u ime kompanije LIVING PICTURES uručio Stefan Orlandić.


Dodeljene su i Nagrade Radionice za debitante: Nakon naglog rasta broja prijava i interesovanja za treće izdanje Radionice za debitante, od izabranih 9 projekata igranog i dokumentarnog filma, koju su zajedno realizovali domaći eksperti Andrijana Stojković i Jovana Nikolić u saradnji sa Sari Volanen, urednicom New Cinema slota na finskom javnom medijskom servisu, dodeljene su dve nagrade.




Novčanu nagradu u iznosu od bruto 150.000 dinara, koju dodeljuje UFUS AFA Zaštita – Organizacija filmskih autora Srbije, za podršku razvoju mladih autora osvojio je reditelj Nikola Polić, student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za dokumentarni filmski projekat “Razmena ili kako sam preživeo pubertet”. Obraćajući se pre svega mladoj publici, reditelj na suptilan i duhovit način otvara temu seksualnosti, preispitujući sopstvena romantična osećanja prema vršnjacima oba roda.



YLE nagradu u vidu konsultacija u razvoju projekta, sa mogućnošću pre-buya, dodeljuje Sari Volanen u ime finskog javnog medijskog servisa za projekat “Grand Jette“, reditelju Andriji Kaleniću i producentkinji Taši Prosen, studentima Akademije umetnosti u Beogradu. “Grand Jette” je projekat dokumentarnog filma koji observira napore mladog domaćeg baletskog igrača Đorđa Kalenića na profesionalnoj prekretnici iz prestižne štutgarske baletske škole u još zahtevniju baletsku školu Boljšoj teatra u Rusiji.

Nagrade je u ime UFUS AFA Zaštite – Organizacije filmskih autora Srbije, uručio reditelj Miloš Škundrić.

foto Stanislav Milojković

Нема коментара:

Постави коментар