петак, 13. мај 2016.

EU Info centar-„Ljulaj me nežno“, prva srpska Zlatna ruža Montrea



Naslov predavanja: “Ljuljaj me nežno”. Prva srpska Zlatna ruža Montrea
Oblast: Elektronski mediji

Početkom osamdesetih godina prošlog veka prva televizijska, ali i prva rok end rol generacija, u Jugoslaviji, pa i u Beogradu, dosežu visoku stvaralačku zrelost. Prava eksplozija kreativnosti zahvata kulturu, umetnost i medije. U vremenu pre interneta, mobilne telefonije i društvenih mreža, kada publika na raspolaganju ima program koji im nude samo dva državna TV kanala, u Televiziji Beograd, 1981 godine, režiser i scenarista Stanko Crnobrnja, sa ekipom saradnika, stvara prvi celovečernji televizijski, umetnički, rok end rol mjuzikl u Evropi. 

Na osnovu muzike mladog autora Olivera Mandića, Crnobrnja režira program koji, po svojoj formi i sadržaju predstavlja do tada neviđeno kreativno rešenje. Emisija ‘Beograd noću’ postaje medijski i kulturni fenomen, šokira veliki deo jugoslovenske TV publike, ali iste godine, na vodećem evropskom TV festivalu ‘Zlatna ruža Montrea’, u Švajcarskoj, dobija specijalno priznanje za unapređenje televizijskog stvaralaštva. U susretu s publikom Stanko Crnobrnja će rasvetliti detalje, pitanja i okolnosi koje i danas, 35 godina kasnije, zanimaju mnoge poklonike stila koji se, posle prikazivanja ove emisije, nazvan ‘beogradska škola televizijskog/video izraza’. 


Ko i šta je prva televizijska i prva rok generacija? Kako su mladi autori shvatili da beogradska televizija može da bude drugačija i od modela koji su vladali na Zapadu i od modela koji su vladali na Istoku? Kako je, u jednopartiskom poretku, i na državnoj televiziji, stvoren suberzivni TV program koji je celoj Jugoslaviji emitovan u udarno terminu, u osam uveče. Kako se to medijsko televizijsko osvajanje slobode uklapalo u sveopšti procvat u muzici, filmu, pozorištu, literaturi, novinarstvu? Da li je to bio trenutak kada su jugoslovenski stvaraoci bili potpuno ravnopravni sa Evropom, i da li su u nekim oblastima bili i ispred Evrope tog vremena?



Predavač: Dr Stanko Crnobrnja, režiser, producent, gostujući predavač na univerzitetima u Lionu i Grenoblu, profesor Fakulteta za medije i komunikaciju univerziteta “Singidunum” u Beogradu. Autor više igranih filmova, scenarista i režiser nekoliko stotina muzičkih i reklamnih spotova, režiser brojnih scenskih manifestacija i festivala, osnivač nekoliko medijskih organizacija. Autor knjige “Estetika televizije i novih medija”. Dobitnik prve nagrade za režiju na festivalu “Zlatna ruža Montrea” 1981.godine.

Sva predavanja su besplatna uz obaveznu najavu prisustva putem FB stranice EU info centar, mailom info@euinfo.rs ili na telefon 011 40 45 400.

Нема коментара:

Постави коментар