среда, 11. мај 2016.

Crnogorski kratki



Jugoslovenska kinoteka 
Svečana sala Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u četvrtak 12. maja u 20.00h.

Crnogorska kinoteka i Ambasada Crne Gore u Beogradu, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, organizuju predstavljanje kratkih igranih filmova savremene crnogorske produkcije.  

Projekcije će se održati u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u četvrtak 12. maja u 20.00h.

Program čine tri filma mladih crnogorskih autora, koji su tokom prethodne i ove godine prikazani u zvaničnoj konkurenciji na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima, na kojima su stekli značajna priznanja.
 
Film “Umir krvi”, Senada Šahmanovića, koji se bavi drevnim pitanjem krvne osvete i mogućnosti oprosta, imao je izuzetnu recepciju na festivalima u Tampereu, Odenzeu, Rio de Žaneiru, Izmiru i drugim, a nagrađen je na festivalu u Banja Luci. 

Pobednik je Međunarodnog filmskog festivala u Drami 2015. godine.


 
Film “Dvorišta” Ivana Salatića, na suptilan način problematizuje pitanje ambijenta u kojem živimo, našeg mikrokosmosa koji se nepovratno mijenja. 

Premijerno je prikazan u takmičarskoj selekciji Orizzonti na Filmskom festivalu u Veneciji.

Na programu je i film “Biserna obala”, reditelja Dušana Kasalice, koji prati grupu dece u kampu za mršavljenje koji se nalazi u starom primorskom odmaralištu. Njihov autoritarni trener pokušava da im nametne svojevrsnu ideologiju zdravog života. Biserna obala” je prošlogodišnji dobitnik nagrade “Srce Sarajeva” za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i na festivalima u Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Turskoj, Finskoj, Srbiji i drugde.

Нема коментара:

Постави коментар