петак, 22. фебруар 2019.

DVA SJAJNA ROMANA MLADIH AUTORKI KOJE BI I MUŠKARCI TREBALO DA PROČITAJU


Izdavačka kuća Booka upravo je objavila dva sjajna nova naslova iz pera mladih savremenih autorki, a zajednički su im vrlo provokativna tematika, brojne nagrade i bestseler status širom sveta.

U pitanju su romani „U vrtu ljudoždera“ Lejle Slimani i „Snaga“ Naomi Alderman.
 
 
U vrtu ljudoždera, Lejla Slimani

Lejla Slimani autorka je koja se proslavila književnim delima u kojima se o mnogo čemu – naprosto pita. Njen cilj nije da ponudi odgovore, već da pronađe teme koje su preplavljene čitavim kaleidoskopom intrigantnih ali retko postavljenih pitanja. Svetsku slavu postigla je nagrađivanim šokantnim trilerom pod nazivom Uspavaj me (Chansons douce), a mi vam ovom prilikom predstavljamo njen roman prvenac, U vrtu ljudoždera.
Adel naizgled ima savršen život. Ugledna je novinarka, živi u predivnom pariskom stanu sa suprugom hirurgom i njihovim malim sinom. Ali ispod sjaja tog „savršenstva“ krije se nešto drugo: strašno joj je dosadno. Osim toga, preplavljena je nezasitom potrebom za seksom, po svaku cenu. Boreći se da obuzda nagon i želju, Adelin život počinje da se vrti oko afera za jednu noć, kašnjenja na posao, laganja muža – sve dok ne upadne u sopstvenu zamku.

Slimani u ovom delu istražuje i razotkriva mehanizme ženske seksualnosti i seksualne zavisnosti. To je roman o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestruktivnim nagonima. Ali njegova autorka ne morališe. Ona se uzdržava od osuđivanja, izazivajući time naklonost ili makar razumevanje čitaoca za junakinju. U vrtlog svih ovih tabu tema, Slimani smešta i problematiku majčinstva i svih očekivanja koja uz majčinstvo idu. U vrtu ljudoždera je delo koje će čitaoce zaprepastiti, zadiviti i zapanjiti, te postaviti pitanja čiji se odgovori traže još dugo nakon završetka čitanja.


Lejla Slimani rođena je 1981. godine u Rabatu, glavnom gradu Maroka, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Ona i njene dve rođene sestre vaspitavane su u duhu francuske kulture i tradicije.

Završivši srednju školu u svojoj otadžbini, Lejla Slimani je 1999. došla u Pariz na studije. Diplomirala je na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, a onda se ipak opredelila za karijeru u medijima. Bavljenje novinarstvom dovešće je 2008. u redakciju časopisa Mlada Afrika.

Svoj prvi roman, U vrtu ljudožderа, objavila je 2014. godine. Samom temom ovog dela – seksualna zavisnost kod žena – ali i stilom i pristupom, privukla je pažnju kritike, te se roman našao u užem izboru za Nagradu „Flor“ 2014.

Za svoj drugi roman, Uspavaj me, dobila je prestižnu Gonkurovu nagradu.




Snaga, Naomi Alderman

Predstavljamo vam književno delo koje su mnogi okarakterisali kao Sluškinjinu priču nove generacije. Snaga je distopijski roman britanske autorke Naomi Alderman koji oslikava svet kakav bi se razvio kada bi, nekim čudom, ženama dopala šaka neprikosnovena fizička snaga. Kažemo ’dopala šaka’, jer se u romanu upravo to i dogodi – žene odjednom imaju sposobnost da prstima proizvode ubilačke strujne udare. Sa ovom premisom, Alderman nas vodi kroz svet novih mogućnosti, preokrenutih okolnosti i svih posledica koje zatim slede. Visprenim stilom istražujući kako bi ova promena uticala na svet, autorka nam ujedno podiže ogledalo pred svetom kakav on i danas jeste, i to na najsurovijim mestima.

Naomi Alderman je odrasla u Londonu, a studirala je na Univerzitetu u Oksfordu i Univerzitetu u Istočnoj Angliji. Dobitnica je nagrade Orange za mlade pisce 2006, a godine 2007. Sandej Tajms ju je proglasio mladim piscem godine i jednim od dvadeset pet pisaca budućnosti pod pokroviteljstvom Voterstounsa

Njen prvi roman (Disobedience) objavljen je 2006. godine i do sada je preveden na deset jezika. Usledio je The Lessons (2010), zatim  The Liar‘s Gospel (2012), a poslednji roman Snaga objavljen je u oktobru 2016. godine. Njene nagrađivane kratke priče publikovane su u magazinu Prospekt, i u raznim antologijama, a 2009. godine bila je u užem izboru za Bi-Bi-Sijevu nacionalnu nagradu za kratku priču.

Naomi je profesorka kreativnog pisanja na Univerzitetu u Bat Spau, i tokom Inicijative za umetničko mentorstvo Roleksa mentorka joj je bila Margaret Atvud. U aprilu 2013. proglašena je jednim od najboljih britanskih romanopisaca u desetogodišnjoj listi magazina Granta.

Нема коментара:

Постави коментар