четвртак, 28. фебруар 2019.

O sukobu razuma i intuicije u romanu "Zvuci iz podmornice"


Marija Jovanović, autorka bestselera „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“, u svom poslednjem romanu „Zvuci iz podmornice“ suprotstavlja dva pristupa svetu, jednog krajnje racionalnog čoveka, koji veruje samo ciframa, matematici i nauci, i žene koja se oslanja na intuiciju, praktikuje jogu i veruje natčulne fenomene.

Đorđe, matematičar po profesiji, ateista i zagovornik racionalizma, odrastao je u porodici opsednutoj intelektualnim prestižom u kojoj su se osećanja zaobilazila i umanjivala, a najčešće prećutkivala. Stupivši u brak iz ljubavi, on nesvesno ponavlja model ponašanja usvojen u roditeljskom domu, ne shvatajući da je i dalje suštinski odvojen od onih koji su mu najbliži. Iznenadni tragičan događaj nagoni ga da preispita odnose prema supruzi Dunji i njenoj kćerki. Ponirući u prošlost, polako dolazi do zapanjujućih otkrića ne samo o sebi već i o ženi koja se, kako je to kasno shvatio, u braku gušila pod teretom neizrečenih i neispoljenih emocija, bezuspešno pokušavajući da ostvari duboku, istinsku komunikaciju s njim.

Marija Jovanović je rođena 1959. godine. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dosad je objavila romane „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“ (2000), „Kao da se ništa nije dogodilo“ (2003), „Idi, vreme je“ (2006), „Dovoljan razlog“ (2008), „Zvuci iz podmornice“ (2013). Za roman „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“ nagrađena je Ženskim perom, a „Kao da se ništa nije dogodilo“, „Idi, vreme je“ i „Dovoljan razlog“ ovenčani su nagradom Zlatni hit liber.

Roman „Zvuci iz podmornice“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар