понедељак, 18. фебруар 2019.

КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА У ПАНЧЕВУ

Фото: Синиша Илић, Прелазак у збиљу (кадар из видеа) фото Милутин Марковић, на фотографијама Наташа Марковћ, Душан Барбарић и Владислава Ђорђевић, 2018.


Галерија Милорада Бате Михаиловића, Жарка Зрењанина 1, Панчево
Радно време: сваки дан од 17 до 20 часова

Отварање у четвртак 21. фебруара у 19 часова
У оквиру отварања биће изведен перформанс Анике Стрем, који је први пут изведен на отварању 53. Октобарског салона 2012. године. Перформанс изводи Марија Опсеница.


КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА
21.2 – 8.3.2019.

Кустоско-уметничко истраживање


Уметници: Синиша Илић, Анси Каситони, Карстен Конрад, Надежда Новичић, Оливера Парлић, Дубравка Секулић, Љубица Цуца Сокић, Аника Стрем...
Аутори истраживања: Зорана Ђаковић Миннити, кустоскиња и Синиша Илић, уметник. У сарадњи са Иваном Маркез Филиповић, уредницом програма визуелних уметности и колекцијом Културног центра Панчевa.

Колекција деценија је један могући метод рада и приступа курирању Колекције, која кроз избор радова нотира питања о којима би требало размишљати и дискутовати када је реч о колекцијама, проналази и/или успоставља везе између различитих формата и структура, прави једну могућу архивску грађу за даља истраживања и проналази везе са одређеним контекстима и окружењима у којима ради.

Реч је о серији изложби које се развијају око кустоско-уметничког истраживања које је пошло од уметничке Колекције Октобарски салон, формиране око истоимене ликовне манифестације. У ком правцу би Колекција Октобарски салон могла даље да се развија и која би могла бити њена позиција на локалној и интернационалној сцени, након што је 2018. године и званично добила својство културног добра.

Колекција деценијa је имала своје прво издање кроз изложбу у Простору за сувремену умјетност Апотека у Водњану у окиру програма This is (not) a Museum на позив кустоскиње Бранке Бенчић и том приликом су били приказани радови Ансија Каситонија, Анике Стрем и Дубравке Секулић из Колекције Октобарски салон, слика Љубице Цуце Сокић из Колекције Културног центра Београд и рад Синише Илића, Прелазак у збиљу посебно продуциран за потребе истраживања.

С обзиром да је реч о модуларном пројекту који никада није сасвим исти и мења се у односу на услове и контекст у којем се реализују изложбе, у Галерији Милорада Бате Михаиловића у Панчеву поред горе поменутих аутора, биће приказани радови Оливере Парлић и Карстена Конрада из Колекције Октобарски салон, али и неколико таписерија Надежде Новичић, која је у периоду између 1968. и 1987. излагала на изложбама Октобарских салона, а део су Колекције Културног центра Панечево.

Реализација: Културни центар Београда и Културни центар Панчева

Више о пројекту прочитајте овде.
 

Нема коментара:

Постави коментар