уторак, 26. фебруар 2019.

47. FEST –ALEKSI




Srpsko-hrvatska koprodukcija vodi nas na dalmatinsko ostrvo, na koje se vraća devojka (Aleksi-Tihana Lazović) u fazi ličnog preispitivanja. Stiže u roditeljski dom na Pelješcu (Neda Arnerić i  Aljoša Vučković), a tu je i porodična vinarija (Pelješac je jedan od hrvatskih vinskih aksioma). Ali nju zanima klasična fotografija i put u veliki svet. Kad je već tu iskoristiće svaki dašak leta, svako površno poznanstvo. 


Glavna junjakinja podsetila me je na jednu moju prijateljicu; samosvesnu, impulsivni, bez nepotrebnih inhibicija i simpatično blentavu, skonu da se u svemu isproba, da improviyuje. Običe autohtonog, dalmatinskog humora, tri muškarca; jedan iskusan (Sebastijan Cavazza), jedan stranac (Jason Mann) i jedan šlager pevač (Goran Marković) dolaze u ovom debitantskom dugometražnom filmu mlade hrvatske rediteljke Barbare Vekarić. 

 
Ostati ili otií, pitanje je sad.


 

Film se prikazuje u domaćem takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a, a jedan od koproducenata je i Gordan Kičić, uz Snežanu Penev i samu rediteljku. Gosti premijere su Filip Tot, direktor fotografije i Goran Marković,glumac.  Slede američku premijeru na festivalu South by Southwest i švajcarsku premijeru na predstojećem Fribourg International Film Festival.


Barbara Vekarić, ujedno i scenarista filma kaže da Aleksi nije devojka koju često možemo da vidimo u filmovima: 

„Ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je antijunakinja. Na predivnom poluotoku Pelješac, Aleksi trati vrijeme čekajući da se dogodi nešto što bi je poguralo i odredilo joj životni smjer. Aleksi je zatočenica vlastitih impulsa, želja i pogleda na svijet.“


Barbara Vekarić (Dubrovnik 1987) diplomirala je komparativnu književnost na Fakultetu za humanističke i društvene nauke u Zagrebu, a osnovne i master studije filmske režije završila je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisala je i režirala desetak kratkih filmova. Režira i reklame i muzičke spotove. Aleksi je njen debitantski dugometražni film.

Država:     Hrvatska, Srbija / 2018
Program:     Srpski film
Trajanje:     87’
Režija:     Barbara Vekarić
Scenario:     Barbara Vekarić
Uloge:     Tihana Lazović, Goran Marković, Leon Lučev, Sebastian Cavazza, Jason Mann, Neda Arnerić, Nadia Cvitanović, Antonio Franić, Romano Nikolić, Aljoša Vučković
Festivali:     2018 Pula / Pula Film Festival
Filmografija:     2018 Aleksi
Fotografija:     Filip Tot
Montaža:     Dragan von Petrović
Muzika:     Jure Ferina, Pavle Miholjević
Producent:     Darija Kulenović Gudan, Gordan Kičić, Marina Andree Skop, Snežana Penev
Produkcija:     Studio dim, FilmKombajn, Motion

Нема коментара:

Постави коментар