понедељак, 18. фебруар 2019.

47. FEST: Nagrađeni filmovi sa Berlinala

 
 
U subotu je završen 69. filmski festival u Berlinu, a među nagrađenima su i tri filma koja ćete uskoro gledati na FEST-u. 
 
 
Fransoa Ozon osvojio je Srebrnog medveda- Gran pri žirija za film Milošću Božjom. Ovo je osamnaesti film kultnog francukog reditelja, i njegov peti put u Glavnom takmičarskom programu Berlinala. Film se bavi kontorverznom temom zlostavljanja u katoličkoj crkvi, a zasnovan je na istinitom slučaju. 




Optuženi sveštenik pokušao je bezuspešno da blokira distribuciju filma u Francuskoj do okončanja istrage koja se vodi protiv njega, ali Ozon tvrdi da njegovo ostvarenje ne iznosi nikakve nove činjenice, već podstiče na dijalog o ovoj teškoj temi. Film je fokusiran na intimnu priču žrtava koje se u srednjim godinama suočavaju sa traumom koju su doživeli kao deca.


Angela Šanelec osvojila je Srebrnog medveda za najbolju režiju filma Bio sam kod kuće, ali. To je veliki uspeh i za srpsku kinematografiju, budući da je film urađen u nemačko-srpskoj koprodukciji, a direktor fotografije je upravo mladi srpski snimatelj Ivan Marković. 



Ovo je poetičan, enigmatičan film koji podstiče na razmišljanje, stilizovan portret jedne porodice u periodu emotivne krize. Kritičari se slažu da je ovo film koji ostavlja jak utisak i sasvim sigurno će ostati da živi u sećanju publike dugo nakon projekcije. 


Film Šavovi Miroslava Terzića osvojio je Europa Cinemas Label nagradu kao najbolji evropski film u programu Panorama, i drugu nagradu za najbolji film po oceni publike. Ovo potresno ostvarenje zasnovano je na istinitoj priči jedne krojačice iz Beograda koja smatra da joj je dete oteto iz porodilišta i dato na usvajanje. 
 
 
Ovakvih priča je nažalost puno, a retko dobiju svoj epilog. Snežana Bogdanović u filmu glumi majku koja se upušta u borbu sa vetrenjačama protiv zakona i birokratije da bi pronašla svog sina. U ostalim ulogama su i Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić. Za ovaj film vlada veliko interesovanje, a za njegovu premijeru na FEST-u su karte već rasprodate. 

Нема коментара:

Постави коментар