среда, 20. фебруар 2019.

Izložbom Religija bakra Daniela Jakimovskog KC Grad



Izložbom Religija bakra u Gradskoj galeriji predstaviće se umetnik Daniel Jakimovski, u ponedeljak 25. februara od 20 časova. Jakimovski se prvi put samostalno predstavlja u Beogradu, a osmi put u Srbiji. Ovom izložbom, Kulturni centar Grad završava tekuću izlagačku sezonu.

Jakimovski se školovao u Nišu, ali je rođen u Boru, te je od detinjstva bio intrigiran rudarstvom odrastajući u neposrednoj blizini rudnika bakra. Posle kraćeg studiranja metalurgije upisuje Fakultet umetnosti u Nišu, gde završava osnovne studije na smeru slikarstvo, a zatim i master studije u klasi profesorke Katarine Đorđević. Ipak rudnik u Boru i bakar ostaju u sferi njegovog umetničkog interesovanja.

Postavku čine slike velikih formata i monumentalnog karaktera. Ako se ove slike shvate po grinbergijanskom ključu, one pripadaju realmu apstraktnog ekspresionizma, ali istovremeno poseduju naglašenu enformel gestualnost. Ipak ovo slikarstvo zadire dublje od formalnih kategorija. Autor ne nastoji da prenese motive iz rudnika i topionica, oni su povod za dublje istraživanje suštine odnosno njene odsutnosti. Jakimovski navodi da je praznina suština, jer omogućuje postojanje stvari. Znanje jeste uslov svega, međutim, konkretan odraz pojave ne predstavlja nikakvu vrednost. Ona na bespredmetnom putu nalazi svoj jezik. Tada se pojave stvari prelamaju u čist doživljaj, delo apstraktnog slikarstva postaje religiozno. Religija Bakra je put koji vodi u prazno, bespredmetno i besciljno, i kao takva zauzima najviši stepen doživljaja stvari.

Jakimovskijev meditativni pristup stvaralaštvu rezultira serijom specifičnih apstraktnih ikona, koje posmatrača treba da uvuku, svojom hromatskom spiritualnošću, u čist doživljaj, ali svojim nazivima ga istovremeno upute na korene nastajanja. Religija bakra pred publikom Kulturnog centra Grad sve do 10 marta 2019. godine.

Radno vreme Gradske galerije svakoga dana u terminu 14 do 20 časova.

Нема коментара:

Постави коментар