среда, 27. фебруар 2019.

Представљање књиге „Историја сестринства у Србији – од манастирских болница до краја Другог светског рата” ауторке Станојке Копривице Ковачевић


 
 

У Свечаној сали Дома Војске Србије 28. фебруара 2019. године у 14 часова биће  представљена књига „Историја сестринства у Србији – од манастирских болница до краја Другог светског рата” ауторке Станојке Копривице Ковачевић. О књизи ће говорити др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије, проф. др Светлана Томић, ванредни професор Факултета за стране језике, Милена Тијанић, професор Више медицинске школе у пензији и ауторка.

Књига је резултат вишегодишњег истраживачког рада ауторке и прво дело те врсте код нас. Реч је о целовитом и свеобухватном издању, које исписује историју најбројније професије нашег здравственог система. Ауторка ставља пред читаоца дело детаљно поткрепљено историјском грађом, документима и мање познатим фотографијама. Описан је развој сестринства и здравствене неге, од првих историографских трагова до краја Другог светског рата.

Историјска грађа упућује на рад првих болница при средњовековним српским манастирима, период стагнације медицинске помоћи за време турске владавине у Србији, негу болесника и рањеника за време Првог и Другог српског устанка. Дат је посебан осврт на функционисање српског санитета у Првом светском рату, учешће савезничких војних мисија у збрињавању и лечењу болесника и рањеника, на сузбијање епидемије пегавог тифуса и постављање темеља за школовање сестара – чуварица и нудиља, претеча данашњих медицинских сестара. Улога болничара и сестара током непријатељских офанзива у Другом светском рату била је драгоцена и изнедрила је знане и незнане хероине рата.

Књига је настала у издању Удружења медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије „Сестринство”, Медија центра „Одбрана” и издавачке куће „Лицеј”.

Нема коментара:

Постави коментар