четвртак, 28. фебруар 2019.

XII Eksperimentom do… u Galeriji Singidunum



Otvaranje iložbe u četvrtak 28. februara u 19 časova. 
 
Kreativni izazov iniciran željom članova Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a da kroz godišnju izložbu Eksperimentom do podstakne nove umetničke vizije članova te, ali i drugih sekcija, nastavlja da intrigira stvaraoce. 



Sam naslov izložbe dovoljno provocira umetnike da se upuste u avanturu osmišljavanja novih dizajnerskih rešenja za već postojeća, ili nova dela, u oblasti dizajna tekstila i savremenog odevanja. 


Eksperiment je ovde shvaćen kao autorski izraz, potreba za novim rešenjima, prostor lične slobode umetnika, mogućnost drugačijeg izraza kad je reč o modnom dizajnu. Konceptualni pristup dizajnu testila upućuje na važnost ideje kad je reč o savremenim odevnim predmetima. Ideja prethodi formi i funkcionalnosti i prevazilazi značaj estetike. Koncept same izložbe otvara put za jedno malo drugačije shvatanje mode, gde se kroz eksperimentisanje umetnika, sa formama, materijalima, kombinovanjem raznih materijala, tehnika i eksperimentisanjem sa raznim medijima širi polje mode, zalazi u druge umetnosti i time se vraća modnom svetu obogaćeno novim iskustvima.


Ovogodišnje izdanje izložbe Eksperimentom do dovelo je članove Sekcije do različitih idejnih i formalnih rešenja kad je reč o dizajnu tekstila, odeći,  i aksesoaru. Devetnaest umetnika čija dela su izložena, našli su inspirciju u pričama, bajkama, minimalistčkoj estetici, tradicionalnim tehnikama tkanja, materijalima, prirodi, ekologiji... Slobodna forma izložbe dala je prostor svakome od njih da izrazi svoj senzibilitet, kreativnost i sposobnost balansiranja između tekstila, kao osnovnog sredstva izražavanja modnih dizajnera – i teme i ideje koja to izražajno sredstvo oblikuje.


 Izloženi radovi suptilno reflektuju svežinu ,,proleće/leto kolekcije''. I baš u skladu sa godišnjim dobom, tokom kog priroda buja i transformiše se –  u okviru ove izložbe imamo priliku posmatramo multimedijalne metamorfoze kreirane eksperimentalnim pristupom naših dizajnera 

Iva Leković, Istoričar umetnost



12. Eksperimentom do ...

1. Sonja Rosić
2.Marija Djokić
3.Ljiljana Majkić
4.Marija Matijašević Kraćica
5.Larisa Županjevac Nikolić
6. Snežana Krejić
7.Ivana Ličina
8. Stanislava Sinđelić
9.Olivera Milunović
10.Evica Milovanov Penezić
11. Ksenija Terzović Đorđević
12.Snežana Rančić Pešić
13.Dragana Nikolajević
14.Slađana Milojević
15.Milica Marinković
16.Dara Njegovan  Ilić
17. Leonora Vekić
18.Dušica Milošević
19.Velibor Antonijević



Izložba je otvorena do 9. marta 2019.

Нема коментара:

Постави коментар