уторак, 26. фебруар 2019.

Представљање публикације Колективне праксе и фотографија

Фото: Владимир Васић

Галерија Артгет (Трг Републике 5 /I) Среда 27. фебруар у 18.00
Представљање публикације Колективне праксе и фотографија
Издавач: Фотодокумента, НФЦ Филмарт, Пожега, 2018. Учествују: Слађана Петровић Варагић, Мирослав Карић, Дејан Сретеновић, Милица Лапчевић

Публикација Колективне праксе и фотографија, приређена и објављена у оквиру пројекта Фотодокументи, наставак је истраживања феномена колективизма на регионалној фотографској сцени започетог изложбом и стручним скупом „Колективне праксе и фотографија у региону – Фотодокументи 2017“, који су реализовани у оквиру програма Галерије Артгет у Културном центру Београда током 2017. године, a биће представљена у среду 27. фебруара са почетком у 18.00 у Галерији Артгет. Представљајући релевантне актере у домену фотографске продукције, издаваштва, пројектних инцијатива на пољу едукације, заштите и архивирања фотографског наслеђа, колонија и фестивала, изложба и пратећи дискурзивни програм су отворили низ тема као што су узроциванинституционалнихвидова колективитета и стратегије заједничког рада. 

Различити облици привременог или трајнијег карактера удруживања уметника, показало се кроз историју, настајали су у тренуцима кризе уметности или турбулентних околности на ширем друштвено-политичком плану, и произилазили су из нужности преиспитавња постојећих конвенција уметничког система и пракси као и редефинисања позиције уметника према стварности која их окружује.

Уредници Слађана Петровић Варагић и Мирослав Карић представиће садржај публикације која је конципирана кроз кратке прегледе и осврте на колективни рад у уметности/фотографијиу историјским и савременим контекстима како у локалним, регионалним тако и ширим интернационалним дешавањима. Публикација која је објављена двојезично на 156 страна обухвата ауторске текстове историчара уметности и кустоса Дејана Сретеновића (Београд), Иве Просоли (Загреб) и Михе Цоленера (Љубљана), као и визуелних уметница Андрее Палашти (Нови Сад) и Милице Лапчевић (Београд).




Уводним представљањем уредништва биће обухваћене теме од историјских уметничких пракси са простора бивше Југославије које су значајно мењале начин разумевања фотографског медија до увида у рецентне примере ванинституционалних ангажмана на промоцији фотографске продукције кроз књигу као уметницку форму. Поред уредника на промоцији ће говорити и историчар уметности Дејан Сретеновић који се у ауторском тексту под називом „Пред једним зидом” бави истоименим заједничким фотографским радом београдских надреалиста из тридесетих година прошлог века. Захваљујући техничком капацитету фотографије и њене могућности да функционише као мултпила слика поменуто дело сачињено од шест симулакрума насталих индивидуалним интерпретацијама једне фотографије остаје, истиче Сретеновић, у много чему специфично чак и за дотадашња надреалистичка истраживања психичких стања, проналазака техника и метода за „ослобођење језика из окова логичке мисли“ и колективног креативног рада.

Визуелна уметница и новинарка у култури Милица Лапчевић представиће свој ауторски сегмент у оквиру публикације – разговоре које је водила са низом локалних и регионалних актера током пратећег стручног скупа „Колективне праксе и фотографија у региону“ одржаног 2017. године. Поменути разговори представљају драгоцен пресек актуелних феномена, кретања, тенденција када је реч о искуствима колективних деловања, фотографске продукције и пракси данас.

Издавач публикације Колективне праксе и фотографија је НФЦ Филмарт из Пожеге, а објављивање је подржало Министарство културе и информисања РС.
Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар