среда, 20. фебруар 2019.

ZKM MONTAЖ$TROJ ADU: PREMIJERA: MLADEŽ BEZ BOGA



Premijera predstave MLADEЖ BEZ BOGA autora Boruta Šeparovića, 
u koprodukciji ZKM-a, MONTAЖ$TROJA i Akademije dramske umjetnosti, 
održaće se u petak, 22. februara 2019. u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.



Od našeg stalnog dopisnika iz Zagreba

Autorski projekt reditelja Boruta Šeparovića po motivima istoimenog romana Ödöna von Horvátha, inspisan delom Franca Bifa Berardija "Heroji.”

„Lik i dela Franca Bifa Berardija velika su inspiracija za nastanak predstave. Poslužili smo se njegovim otvorenim pismom kojim napušta stranku DiEM25 odričući se pritom vlastita evropejstva te njegovim delom Heroji u kojem pod istoimenim zajedničkim imenom okuplja većinu naših likova, Erica Harrisa, Dylana Klebolda, Choa Senga Huia, Pekku Auvinena, redom školske ubice koji su svoje krvave pohode završili samoubistvom, i Andersa Breivika. (...) 

U našoj predstavi ulogu savremene evropske madeži bez boga preuzimaju upravo ti antiheroji. Ödön von Horváth video je nadu u mladima koji čitaju zabranjene knjige i odbijaju da se svrstaju. Video je nadu i u sebi koji je spreman da prihvati boga putem istine i pokore. Franco Berardi odbacuje nadu i piše delo zbog čijeg se pesimizma izvinjava čitatelju. Demokratija nikad neće biti uspostavljena, a kapitalizam poražen. Otpor je gotov. Bifo na kraju postavlja pitanje koje postaje ključnom okosnicom predstave: što da se radi kad se ništa ne može učiniti“?, rezimira Ivana Vuković.

 
„U romanu Mladež bez Boga svojevrsni otpor radnje jedna politički nekorektna rečenica koju je profesor precrtao u školskom zadatku. A onda i jedan kolektivni napad na slabijeg učenika, javno, nasred školskog hodnika. Međutim, na postavljeno pitanje o kajanju zbog učinjenog u oba slučaja odgovor je neemotivan i negativan, što Von Horváthova profesora natera da se s pravom zapita: 

„Kakva će to biti generacija? Jaka ili tek surova?” 

Odgovor gotovo odmah dolazi iz samog sistema; biće to generacija koja se „moralno mora pripremiti za rat”. 

S druge pak strane, Berardijeva generacija ne veruje sistemu ili oseća da ju je taj isti  izigrao, izmanipulisao i prepustio, pa se u tom smislu odlučuje da se sama obrazuje. (...) 

Berardijevi učenici narcistički vape za prepoznavanjem i afirmacijom, žele da se za njih čuje, da se slave kao heroji, težeći pritom pre svega potpunoj spektakularizaciji vlastite osobe i okrutnih postupaka koje su spremni da poduzmu. U tom su smislu i Von Horváth i Berardi, svaki iz svog vremena, graditelji temeljnih elemenata pop-kulture; ono što je kod Von Horvátha ukoričeni dnevnik s ključićem, kod Berardija se pretvara u videoblog, pri čemu osnovna sredstva školovanja i sporazumevanja u svetu postaju internetski manifesti, mrežne stranice, mrežne kamere, dark web, videoigre First Person Shooter. Na taj se način u ovoj predstavi neverovatno dosledno i potresno susreću totalitarizam kojem su podvrgnuti dečaci Von Horvátova romana i neoliberalizam onako kako ga razumeju heroji iz Berardijeve studije, priželjkujući afirmaciju nasiljem iz prostora realizacije sopstvenih ideoloških teorija“, konstatuje Tomislav Zajec

Glume: Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić, Rakan Rushaidat

Pretpremijera predstave Mladež bez boga održaće se 21. februara  2019., u četvrtak, u 17 sati. 

Ulaznice u prodaji.

Нема коментара:

Постави коментар