четвртак, 16. јун 2016.

III Šeskpirov festival u vili Stanković u Čortanovcima


od 29. juna – 6. jula 2016.


Ove godine biće održan treći po redu Šekspir festival u Srbiji koji će u prelepom ambijentu zamka na Dunavu prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira. U godini u kojoj se obeležava 400 godina od smrti velikog dramskog pisca Viljema Šekspira, festival nazvan njegovim imenom, nažalost, neće imati i svoju novu produkciju - planiranu “Buru”, zbog smanjenog budžeta, rekao je osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević na konferenciji za novinare 15. juna u Vili Stanković na obali Dunava.


Pozorišni Šekspir festival biće održan od 29. juna do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a prikazaće četiri predstave iz Velike Britanije, Indije, Grčke i Srbije, uz koncert Marije Žoao iz Portugalije, te prateće programe u Inđiji i Novom Sadu.
 
Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati priliku da još jednom poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji. 

Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Engleske, Gr
čke, Portugalije, Srbije... kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala. Plakat i dizajn festivala uradio je Slaviša Savić.


Festival otvara predstava „Dva viteza iz Verone” Glob teatra iz Londona.  Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji.
        

Festival će 29. juna otvoriti čuveni Glob teatar iz Londona komedijom “Dva viteza iz Verone”, koja dan ranije gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

“Izuzetno nam je drago što nam ponovo dolazi Glob koji je svojim ‘Hamletom’ 2014. otvorio naš prvi Šekspir festival. To je Šekspirovo pozorište i logično je da učestvuju, a dolaze i kao podrška, jer smo već prijatelji”, rekao je Milivojević, čija je predstava “Henrik VI” izvedena u Globu 2012. godine kao deo Kulturne olimpijade. “Dva viteza iz Verone”, u režiji Nika Begnala, sasvim je nova predstava, urađena na originalan način što se tiče stila i čitanja tog Šekspirovog komada", istakao je Milivojević.

 


Poslastica ovogodišnjeg Šekspira biće izvođenje predstava koja dolazi iz Indije “Bogojavljenska noć” u režiji Atula Kumara, a u izvođenju Kompani teatra iz Mumbaja.


“To je neka vrsta muzičke predstave, sa dosta pesme i uz originalne indijske instrumente. Za nas je i vizuelno neobična, svi liče na Hare Krišnu. Kritičari kažu da je to najzanimljivija postavka Šekspira u Indiji u poslednjih 30 godina. Namučili smo se da je dovedemo, ali takvi događaji daju značaj festivalu”, pojasnio je Milivojević.

Time se ostvaruje jedan od glavnih ciljeva ovog festivala, a to je predstavljanje kako drugačije kulture, viđe Šekspira, a ne samo u Evropi. 


Iz Grčke dolazi atinska trupa “C kao Cirkus” (C for Circus) sa kolektivnom režijom komedije “Mera za meru”.

“Kriza u Grčkoj napravila je neverovatnu revoluciju u pozorištu. Ljudi nemaju šta da rade, nemaju para i onda se skupe i urade predstavu. Žive za svoj projekat. Osećam da je potrebno da ih na neki način podržim u tome. To sve nastaje nekom sumanutom ljubavlju, bez dinara. Trupa je nezavisna, jako mlada. Oni se  zavitlavaju sa svim i svačim, sa sobom i životom, sa Grcima i svojom stvarnošću, pa i sa Šekspirom”, o ovoj predstavi je rekao Milivojević.


Koncert pod nazivom “Pesme za Šekspira” održaće zvezda džez muzike iz Lisabona Marija Žoao i njen trio Ogre. Šekspirove sonete pretvorene u džez koncert režirao je Žoao Farinja.


Biće reprizirana prošlogodišnja domaća produkcija “Perikle”, realizovana u saradnji Itaka art centra iz Inđije i Šabačkog pozorišta, u režiji Milivojevića.



Vila Stanković se nalazi na Fruškoj gori kod naselja Čortanovci. Vilu je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji. Bio je i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnik kralja Petra II Karađorđevića. Po porudžbini, nacrte je izradio arhitekta Dragiša Brašovan, koji je zaslužan i za izgled palate Banovine u Novom Sadu. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.

Doktor Stanković dok je još bio na studijama u Beču slušao da između Koviljskog rita i Fruške gore duva lokalni vetar - fruškogorac. Upravo to strujanje vazduha, poznatije kao ruža vetrova, privukla je budućeg namesnika da, na mestu gde se obično grade bolnice za plućne bolesnike, podigne vilu. Po završetku II svetskog rata nove vlasti ga hapse i osuđuju na 12 godina robije zbog saradnje sa Nemcima. Vilu konfiskuju 1952. godine, a prvi na listi novih vlasnika je bio MUP Srbije. Kasnije je vila prilagođena ukusu Josipa Broza Tita.
 


 PROGRAM FESTIVALA

 

Glavni program 

 


Sreda
29. jun

19:30
trajanje: 2h 30'
(sa pauzom)
            Glob teatar  (Shakespeare's Globe), London, Velika Britanija
DVA VITEZA IZ VERONE
Režija: Nik Begnal

Vila Stanković, Čortanovci*

Četvrtak
30. jun

19:30
trajanje: 1h 30'
Pozorišna grupa " C kao Cirkus" (C for Circus), Atina, Grčka
MERA ZA MERU
Režija: C for Circus

Vila Stanković, Čortanovci*

Petak
1. jul
KONCERT
19:30
trajanje: 1h 15'
Marija Žoao - Ogre (Maria Joao OGRE), Lisabon, Portugalija
PESME ZA ŠEKSPIRA
Režija: Žoao Farinja

Vila Stanković, Čortanovci*

Subota
2. jul

19:30
trajanje: 2h 20'
(sa pauzom)
Kompani teatar (The Company theatre), Mumbaj, Indija
BOGOJAVLJENSKA NOĆ
Režija: Atul Kumar

Vila Stanković, Čortanovci*

Nedelja
3. jul

19:30
trajanje: 1h 45'

Itaka art centar Inđija i Šabačko pozorište, Srbija
pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada
PERIKLE
Režija: Nikita Milivojević

   Vila Stanković,    
         Čortanovci*
 


* U slučaju VREMENSKIH NEPOGODA, umesto u Vili Stanković, predstave „Dva viteza iz Verone“, „Pesme za Šekspira“, "Bogojavljenska noć" i „Perikle“ će biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok će predstava „Mera za meru“ biti izvedena u prostoru koji će naknadno biti potvrđen!

Prateći program  

 

Ponedeljak,
4. jul
19:00


20.00
OLIVIJE I ŠEKSPIR
Predavanje Aleksandra Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke
Film: HENRI V
Kulturni centar
Novog Sada



150 RSD
Utorak,
5. jul
19:00

OLIVIJE I ŠEKSPIR
Film: HAMLET
Kulturni centar Novog Sada
150 RSD
Utorak
5. jul
20:00
Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija
Predstava studenata 2. godine glume
(klasa prof. Jasne Đuričić / Sanje Ristić Krajnov)
MAGBET
Igraju: Nikola Knežević, Aljoša Đidić, Stefan Beronja, Vanja Kovačević, Ana Rudakijević, Tamara Šustić, Staša Blečić, Ksenija Mitrović, Isidora Vlček

Itaka art centar,
Inđija
200 RSD
Sreda
6. jul
19:00

OLIVIJE I ŠEKSPIR
Film: RIČARD III
Kulturni centar
Novog Sada
150 RSD
Sreda
6. jul

20.00
Akademija lepih umetnosti Todoris, Beograd, Srbija
Predstava studenata 3. godine glume
(klasa prof. Božidara Đurovića / Nenada Hadži Maričića)
BITI ILI NE BITI
Igraju: Nikola Ugrinović, Anđela Rajić, Nikola Todorović, Vanja Pavlović, Aleksandar Petrović, Irena Stanković
Itaka art centar,
Inđija
200 RSD
 


Cene i popusti:


Cene ulaznica za  predstave na Glavnom programu:  "Dva viteza iz Verone"           1500 dinara


„Mera za meru" , "Pesme za Šekspira", "Bogojavljenska noć", "Perikle"               850 dinara


 Cena kompleta ulaznica (po jedna ulaznica za svih 5 predstava)                               4.000 dinara

               




POČETAK PRODAJE ULAZNICA:  PONEDELJAK, 20. JUN 2016




Prodajna mesta:





Prodaja ulaznica se vrši na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji



Za rezervacije i sve dodatne informacije možete se obratiti putem call centra: 09 00 11 00 11




plan gledališta



Tribine za publiku u jednom od dvorišta Vile Stanković - zdanja nalik na srednjovekovni zamak, imaju 310 mesta.  




PREVOZ

*Za sve predstave obezbeđen je ORGANIZOVAN PREVOZ iz Beograda i Novog Sada. Povratna karta za organizovan prevoz se može kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 250 dinara. Broj mesta je ograničen!

Mesto i vreme polaska/povratka autobusa svake večeri:

BEOGRAD:

Polazak: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17) u 17:30
Povratak: Parking Vile Stanković 20 minuta nakon završetka predstave

NOVI SAD :

Polazak: Železnička stanica, kod Lokomotive u 18:30
Povratak: Parking Vile Stanković 20 minuta nakon završetka predstave

*Iz Inđije se može doći GRADSKIM PREVOZOM koji će biti specijalno prilagođen programu festivala. Raspored autobusa gradskog prevoza biće objavljen na web stranici festivala naknadno.


Za sve ostale informacije pogledajte sajt. 



 

Нема коментара:

Постави коментар