уторак, 14. јун 2016.

Knjiga priča Mihajla Pantića Ovoga puta o bolu



Novo izdanje jedne od najpoznatijih knjiga priča Mihajla Pantića Ovoga puta o bolu upravo je objavljeno u Arhipelagu u ediciji Zlatno runo.

Priče u knjizi Ovoga puta o bolu pripovedaju o onome o čemu je najteže i najizazovnije govoriti – o elementarnim stvarima i o elementarnim osećanjima, o ljubavi i bolu, o susretu s prvim i poslednjim stvarima ljudskog života, o časovima sredovečnog očaja i o časovima uzleta u kojima svakodnevica stiče smisao, makar koliko kratkotrajan i makar koliko varljiv. Taj naročiti trenutak ljudskog života pisac prepoznaje kao istinski čas priče, jedino vredan života i jedino dostojan pričanja.

U pričama Mihajla Pantića junaci u konkretizovanom prostoru Novog Beograda žive sa iskustvom današnjeg dana, pokušavajući da iz vlastitog iskustva izraze osnovne elemente emotivnog sveta. Otuda se u ovim pričama ljubav javlja kao odlučujuća sila moderne egzistencije.

U knjizi Ovoga puta o bolu srećemo upečatljive priče o ljubavi i smrti, o uzletu i dosadi, o čudi i praznini. Pisac na autentičan način pripoveda o časovima u kojima nas emocije povuku u visine otkrića ili nas prizemlje u prazninu svakodnevice. O tim temama odavno se u srpskoj prozi nije pisalo tako ubedljivo kao u pričama Mihajla Pantića.

Arhipelag objavljuje treće izdanje knjige Ovoga puta o bolu za koju je Mihajlo Pantić dobio Nagradu grada Beograda za knjigu godine i Nagradu „Majstorsko pismo“.

U izdanju Arhipelaga objavljene su pripovedačke knjige Mihajla Pantića Vonder u Berlinu, Sedmi dan košave, Ako je to ljubav i Hodanje po oblacima, kao i knjige eseja i putopisa Slankamen i Stan bez adrese

Нема коментара:

Постави коментар