среда, 22. јун 2016.

Vensan Pejrani i Đanluka Petrela u glavnom programu 32. Beogradskog džez festivala!

U subotu, 29. oktobra od 19:30 časova, u okviru 32. Beogradskog džez festivala, na bini Velike sale Doma omladine Beograda nastupiće Vincent Peirani Living Being (Francuska) i Gianluca Petrella Cosmic Renaissance (Italija). Ulaznice za ovaj dupli koncertni program su u pretprodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 1200 dinara.

Beogradski džez festival ove godine u svom glavnom programu publici predstavlja niz prestižnih autora nove džez generacije iz latinskih zemalja. Nudimo vam susrete sa smelim umetnicima iz Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Brazila... Sveže inspiracije, neobuzdani ritmovi i neočekivane improvizacije, uz mnogo melodija. U skladu sa sloganom „Planeta Džez“, pozivamo vas na putovanje oko džez sveta za nekoliko večeri, a najtoplije trenutke rezervisali smo za muzičare koji su odrastali uz mediteranske obale.

Harmonika nije tako čest instrument u džezu, ali Vensan Pejrani je vodeće ime francuskog džeza danas i pravi virtuoz na njoj. Studirajući klasiku, otkrio je džez u svojoj 16 godini – na početku je bio dočekan sa skepsom, zbog svog nekonvencionalnog pristupa instrumentu, ali uskoro je prihvaćen kao vizionar i od strane starije generacije, te su ga zvezde kao što su Michel Portal, Daniel Humair, Renaud Garcia Fons, Louis Sclavis i Vincent Courtois zvali na saradnju. Posle duge karijere pratećeg muzičara u sastavima iskusnih kolega, prvi solo album objavio je tek pre tri godine. Francuska Džez akademija mu je odmah dodelila nagradu za muzičara godine, a prošle godine dobio je najznačajnije priznanje do sad – Les Victoires du Jazz,  takođe za džez muzičara godine u Francuskoj, što dovoljno govori o njegovom statusu najveće nove zvezde na tamošnjoj sceni. Njegovu harmoniku možete čuti i na snimcima globalne pop zvezde najmlađe generacije - i kod nas popularnog Stromae. Vincent Peirani Living Being je novi fjužn projekat sa kvintetom, u kome se ovaj jedinstveni umetnik pojavljuje kao kompletan autor.


Široko priznat kao najbolji savremeni džez trombonista Đanluka Petrela konačno nam predstavlja svoj veliki solo projekat, kvintet Cosmic Renaissance, posle nezaboravnog nastupa u kvintetu trubača Enrika Rave, i intimnog seta sa pijanistom Đovanijem Gvidijem, takođe na BDžF. Energičan i osećajan u isto vreme, Petrela je karakterističan po inovativnom pristupu, koji uključuje upotrebu zvučnih efekata i lupova, čime je inspirisao mnoge druge mlade džezere. U toku već veoma bogate karijere, sarađivao je sa najvećim umetnicim, kao što su: Carla Bley, Pat Metheny, Manu Dibango, Nicola Conte, Bobby Previte. Pored brojnih nagrada italijanske džez zajednice u raznim kategorijama, Petrela je i prvi italijanski laureat nagrade časopisa Down Beat (kao trombonista u usponu, 2006. i 2007.) a nosilac je i nagrade „Paul Acket“, koju roterdamski North Sea Jazz Festival dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima.


Vensan Pejrani i Đanluka Petrela predstavljaju sam vrh nove estetike u džez muzici, koju već godinama Beogradski džez festival prati i predstavlja u našoj sredini. U tom smislu, njihov nastup u toku iste večeri, najbolje odražava programske stavove festivala ove godine: novo i smelo, sa Planete Džez.

Do sada objavljeni učesnici 32. Beogradskog džez festivala su Avishai Cohen TrioJack DeJohnette, Ravi Coltrane, Matt Garrison; Aziza featuring Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke, Eric Harland; Tord Gustavsen Quartet. Pojedinačne ulaznice za koncerte navedenih izvođača, kao i u kompleti ulaznica za glavni program (4.450 din) su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.
 
Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Tradicionalno, BDŽF će i ove godine imati podršku  brojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih pokrovitelja.

Нема коментара:

Постави коментар