четвртак, 23. јун 2016.

ORKESTAR HARMONIKA AKUDUNS „SONJA MARINKOVIĆ“


 
Od samog osnivanja 1951. godine  u Novom Sadu(Srbija) orkestar vodi Margita Baračkov, jedan od pionira u borbi za koncertnu emancipaciju harmonike u regionu. Usled popularnosti harmonike kao „instrumenta iz naroda“, rađa se potreba i ideja da se oformi jedan ovakav sastav  koji ubrzo zauzima značajno mesto u kulturnom životu grada i šire. U početku je ovaj ansambl brojao mali broj članova i nastupao pod imenom „Komarac“ a na njegovom repertoaru nalazile su se popularne melodije i narodne pesme. Kako je on rastao počele su da se izvode transkribovana dela poznatih klasičnih kompozitora : Mocarta, Štrausa, Griga...

Tada sa 14. godina dirigentsku palicu preuzima Milana Baračkov Malenica koja će ovaj ansambl voditi preko 40 godina. , sa kojim će osvojiti najviša priznanja u svojoj zemlji. Od 1957 godina orkestar počinje i svoju karijeru na evropskom tlu. Nastaju i prvi uspesi i zlatna odličja - Grand prix Palermo/Italija(1959), Lucern/Švajcarska (1962), Evijan/Francuska (1969), Lion/Francuska (1977), Ženeva/Švajcarska (1980) , Tarciento/Italija (1984), Castelfidardo/Italija (1994),  III mesto Lucern/Švajcarska (1975) . 


Tih godina broj članova i dalje raste, nemalo energije utrošeno je na razbijanje okoštalih otpora akademski obrazovanih muzičara prema zvuku harmonike. Samo izuzetan kvalitet tona i interpretacije omogućavao je prodor ovog instrumenta na koncertne podijume. Upravo iz tog razloga za ovaj sastav specijalno su pisali eminentni kompozitori kao što su: Karl Krombholc, Rudolf Bruči, Petar Ozgijan, Bruno Bjelinski, Ivan Kovač a kasnije i Slavko Šuklar, Stevan Divjaković, Wolfganag Rus Plotz i drugi. 

Orkestar na svom repertoaru ima dela različitih epoha i stilova, gde osim originalnih - napisanih za ovaj sastav- ima i veliki broj ostvarenih transkripcija i aranžmana - dela  poznatih svetskih kompozitora : Bach, Mozart, Brahms, Strauss, Tchaikovsky, Korsakov, Ravel, Liszt, u novije vreme Bernstein, Marquez, Ginastera , Schrack... 


Jedna neuobičajena karakteristika i tradicija koja se zadržala sve do danas je da članovi čitave koncerte sviraju napamet, te na taj način ostvaruju najbolji mogući kontakt sa dirigentom, prateći tako svaki njegov pokret i mimiku. 

U novije vreme od 1999. godine pa na dalje, prvo kao asistent a zatim kao dirigent Goran Penić zajedno sa svojim članovima nastavlja da traga za što ubedljivijim i doživljenim interpretacijama, izbegavajući zvuk koji liči na „hor harmonika“, donoseći tako nove nijanse i zvučne boje upotrebom što raznovrsnijih udaraljki, elektronike pa i upotrebom klavira. Ono po čemu teže i po čemu ih prepoznaju je maksimalna usviranost i uvežbanost, te izbalansiranost u zvuku i kvalitetu tona. “Entuzijazam s kojim se mladi muzičari pripremaju za koncertne nastupe ne ostaje bez rezultata ni u razvoju njihovih muzičkih ličnosti.Orkestar harmonika značajan je rasadnik muzičkih adrova. 

Njegovi bivši članovi danas su istaknuti pedagozi, kompozitori, dirigenti, muz.urednici. Ono što daje posebnu čar kad je u pitanju njegovo članstvo jeste da danas njega čine učenici M.Š.“Isidor Bajić“-
odsek harmonika, zatim njihovi profesori koji se ne bave aktivnim koncertnim izvođaštvom ali isto tako i ljubitelji harmonike koji sviraju u orkestru iz hobija. To su ljudi različitih profesija i opredeljenja: privrednici, studenti književnosti, ekonomije, prava, pedagogije, poljoprivrednici...

Svi oni čine jednu jedinstvenu celinu u kojoj zajedno dišu i funkcionišu kao jedno telo. Danas ih ima preko 40 i čest su gost domaćih i svetskih manifestacija.

 
 
 Nagrade u poslednjem periodu-(dirigent Goran Penić):

-Smederevo(2003) – VIII internacionalna manifestacija „Dani harmonike“: Zlatni pehar(100 bodova)
-Castelfidardo/Italija (2003,2009) - I nagrada i Grand prix trofej „Citta di Castelfidardo“
-Pula /Hrvatska (2005,2007,2009,2013,2015) –  Međunarodni susret harmonikaša: I mesto u kategoriji orkestara, prelazni Kup grada Pule i Kup Grada Pule u trajnom vlasništvu kao apsolutnom pobedniku takmičenja i orkestru sa najviše bodova.
-Prag/Češka Republika (2006): IV Evropski festival orkestara: Plaketa“Excellent“
-Ruma/Srbija (2005,2007,2011,2013 ) –  Festival muzičkih društava Vojvodine: Zlatna plaketa (100 bodova), Nagrada žirija novinara, Nagrada Goranu Peniću za najuspešnijeg dirigenta festivala.
-Slavonski Brod (2012,2013) –  Međunarodni susret orkestara harmonike „Bela pl.Panty : I mesto, Prelazni Kup Grada Sl.Broda ,Kup Grada Sl.Broda u trajno vlasništvo kao apsolutnom pobedniku takmičenja sa najvećim brojem bodova.
  - 11. World Music Festival Insbruku /Austrija(2013) -U najtežoj i najzahtevnijoj kategoriji u konkurenciji 33 orkestra, osvaja 48.8 od mogućih 50 bodova, što je najbolje ocenjen orkestar od 210, koji su došli na takmičenje. 

               
Goran Penić (1970.,Srbija) rođen u Novom Sadu. Svoje osnovno i srednje-školsko muzičko obrazovanje stiče u klasi prof. Dragice Tomašev na odseku harmonika - Muzička škola  „Isidor Bajić“. Kao instrumentalista osvaja  niz prvih nagrada na pokrajinskim i državnim takmičenjima i festivalima. Na Akademiji umetnosti (u Novom Sadu) diplomira 1994/95 godine na smeru Opšta muzička pedagogija a 1993. godine otpočinje svoj pedagoški rad na odseku harmonike u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ gde i danas radi. 

Zalaže se za koncertnu emancipaciju harmonike na polju solističkog , kamernog i orkestarskog muziciranja. Kao pedagog sa njegovim učenicima postiže visoka priznanja na domaćim i internacionalnim takmičenjima a kao dirigent orkestra harmonika osnovne muzičke škole osvaja sva moguća priznanja u zemlji.  Od 1999. diriguje i orkestrom harmonika AKUDUNS “Sonja Marinković“i Muzičke škole „Isidor Bajić“ sa kojim nastavlja tradiciju dugu 60 godina, te gradi internacionalnu karijeru. Sa ovim orkestrom apsolutni je pobednik i nosilac mnogih zlatnih trofeja. Osim dirigovanja bio je član  kamernog orkestra novosadskog umetnika Borisa Kovača „La campanella“ gde u domenu „World music“ scene nastupa po celom svetu. U nameri da proširi svoje znanje iz oblasti harmonike, dirigovanja i muzičke umetnosti uopšte pohađa seminare poznatih domaćih i stranih predavača, a kao pedagog član je žirija na domaćim i internacionalnim talmičenjima u solističkim i orkestarskim kategorijama.




Нема коментара:

Постави коментар