четвртак, 23. јун 2016.

Otvaranje legata oskarovca Karla Maldena u Jugoslovenskoj kinoteci




U Jugoslovenskoj kinoteci danas je otvoren Legat oskarovca Karla Maldena, u prisustvu njegove unuke Emili Dorner, prijatelja i producenta Dena Tane, ministra kulture i informisanja Srbije Ivana Tasovca, direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, kao i reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida u čijem je filmu „Suton“ glavnu ulogu igrao Karl Malden – Mladen Sekulović (1912-2009), dobitnik Oskara za sporednu ulogu u filmu „Tramvaj zvani želja“.



Jugoslovenska kinoteka postala je bogatija za lične predmete i uspomene iz duge i plodne karijere slavnog američkog glumca, oskarovca Karla Maldena, rođenog kao Mladen Sekulović i uvek ponosnog na svoje srpsko poreklo. 


Njegova unuka predala je Kinoteci pismo koje je dobio od Marlona Branda, šešir koji je nosio u popularnoj seriji “Ulice San Franciska”…, a u planu je da dogodine, posredstvom holivudskog producenta srpskog porekla Dana Tane, stigne i statueta Oskara za najbolju sporednu ulogu, koju je osvojio 1952. za lik Miča u filmu Elije Kazana “Tramvaj zvani želja”. 


Malden je rođen je 22. marta 1912. u Čikagu od oca Petra Sekulovića, emigranta iz Bileće (Hercegovina) i majke Marije češkog porekla. 


Karijeru je započeo u pozorištu, prvo u Čikagu, potom u Njujorku. Na filmu je debitovao 1940. i tokom višedecenijske karijere ostvario  72 uloge na velikom i malom ekranu. 


Uz osvojenog Oskara imao je i jednu nominaciju (1954) - “Na dokovima Njujorka” takođe u režiji Kazana, a sarađivao je i sa Džonom Fordom (“Jesen Čejena”), Alfredom Hičkokom (“Priznajem”)….

Malden je bio i deo srpske kinematogafije. U filmu Gorana Paskaljevića “Suton (1982) igrao je čoveka koji se posle dugo vremena vraća iz Amerike u Jugoslaviju, a lik se zvao Marko Sekulović.

Dobitnik je nagrade za životno delo američkog Udruženja filmskih glumaca (2004) i ima svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.


Malden je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu (1988-1993), u kojem je i umro 1. jula 2009. godine.

Нема коментара:

Постави коментар