среда, 22. јун 2016.

David Grosman na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti



 David Grosman dolazi u Beograd, kao ekskluzivni gost 5. Beogradskog festivala evropske književnosti, sa reputacijom jednog od najvećih živih svetskih pisaca. Njegove knjige izlaze u izdanjima vodećih svetskih izdavača, prevode se na sve veće jezike i vrlo često dobijaju najprestižnija priznanja kako književne kritike, tako i brojne čitalačke publike. Ovo jedinstvo kritike i publike posebno treba naglasiti u Grosmanovom slučaju. Njegove knjige gotovo svuda izlaze u velikim tiražima, mnogo većim nego što je uobičajeno za pisce vrhusnke književnosti.

Dela Davida Grosmana prevedena su na 25 svetskih jezika, a njihov pisac je dobitnik niza najprestižnijih međunarodnih nagrada za književnost. Po Grosmanovim romanima Osmeh jagnjeta, Intimna gramatika i Vidi pod: Ljubav snimljeni su filmovi.

Već skoro deset godina knjige Davida Grosmana izlaze na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga. Najpre je objavljeno životno delo ovog pisca, roman Vidi pod: Ljubav, možda najvažnije književno ostvarenje o holokaustu. Upravo ovih dana, u čast piščevog dolaska, Arhipelag objavljuje novo izdanje romana Vidi pod: Ljubav


Vidi pod: Ljubav jedan je od najboljih romana druge polovine XX veka. Ovo uzbudljivo i impresivno delo pripoveda o dečaku koji odrasta slušajući odjeke priča o Holokaustu i o nacističkoj zveri, posvećujući svoj život traganju za punom istinom o tim događajima. Vidi pod: Ljubav je roman o nesvakidašnjoj priči koja nastaje u nacističkom logoru, roman o Brunu Šulcu i o čudesnoj Deci Srca. Poslednje poglavlje romana dato je u obliku enciklopedije čije su odrednice pojmovi svakodnevice i patnje žrtava Holokausta.

Ličnu dramu i gubitak sina u ratu Izraela i Hezbolaha Grosman je pretočio u nesvakidašnji roman Izvan vremena, za koji i sam kaže da je njegova najintimnija knjiga i da nije verovao da će imati snage da je napiše. Roman Izvan vremena doživeo je ogroman uspeh u Nemačkoj i SAD. Kritika u ovim zemljama jednodušno je ocenila da je roman Izvan vremena „veliki događaj savremene književnosti“. Junaci u ovom romanu, suočeni sa smrću bližnjih, u intenzivnim monolozima i dijalozima koji imaju nesvakidašnju pesničku snagu, kao u nekom velikom oratorijumu, tragaju za smislom u životu koji im je dosuđen posle velikog gubitka.

Arhipelag je upravo otkupio prava i za novi roman Davida Grosmana Konj ulazi u bar koji će se pojaviti na srpskom narednog proleća.

Književno veče Davida Grosmana na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti održaće se 23. juna s početkom u 20 časova. Grosman će razgovarati sa svojim čitaocima i govoriti o svojim čitanim, prevođenim i nagrađivanim romanima. O književnosti Davida Grosmana govoriće glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.


Pre Davida Grosmana na sceni 5. Beogradskog festivala evropske književnosti pojaviće se Barbi Marković, Beograđanka koja živi i piše u Beču i čiji je prethodni roman Izlaženje privukao veliku pažnju čitalaca. Posle Izlaženja usledile su kratke priče, pozorišni komadi, radio drame, kao i mnogobrojne nagrade i stipendije. Barbi Marković je nedavno završila roman Superherojke, svoj prvi roman koji je napisala delom na srpskom i delom na nemačkom jeziku. Gostovanje Barbi Marković deo je saradnje Arhipelaga i Beogradskog festivala evropske književnosti sa Goethe-Instituta Beograd i Austrijskim kulturnim forumom.

U okviru retrospektive Književnost na filmu Beogradski festival evropske književnosti večeras u 21 čas prikazuje provokativni nemački film On je opet tu Davida Vnenta prema istoimenom romanu Timura Vermesa.

Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Ovogodišnji program festivala donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu radova Ivane Ristić.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Festival traje do 24. juna.



Нема коментара:

Постави коментар