недеља, 27. фебруар 2022.

50. FEST : PLAVI MESEC



Nagrađivana mlada rediteljka iz Rumunije Alina Grigore predstavila je u FEST-ovom pres centru svoj debitantski film "Plavi mesec" koga gledamo u okviru festivalskog Glavnog takmičarskog programa.
Grigore je zajedno sa glumicom iz svog filma Joanom Florom govorila o svom filmu koga gledamo 28. februara u 17:30 u Kombank dvorani (reprize 1. 3. u 17:00 u DKS i 2. 3. u 11.00 u Jugoslovenskoj kinoteci), a čija se premijera u Rumuniji očekuje 1. marta.
“Borila sam se da napravim film koji ne sledi utabanu strukturu scenarija već prati emocionalni put jednog ženskog lika. Rođena sam u Bukureštu, koji je svojevrsni “balon” kao i Beograd - pretpostavljam, a sve ono što se dešava van te sredine ostaje kulturološki van fokusa.
Sa 7 godina otišla sam da živim na selo, ali utisak je, kad sam se vratila, bio da se ništa nije promenilo i što se položaja žena u ruralnoj sredini Rumunije tiče on se pogoršao. Statistički podatak je da svake godine 30 žena strada kao žrtve porodičnog nasilja od ruku svojih muževa, a tek dva odsto žena u Rumuniji se odlučuje na dalje školovanje.
Iz razgovora sa ženama iz ruralnih krajeva sam shvatila da njihov život ne ide utabanom stazom, već meandrira i balansira na nekoj vrsti emotivnog ringišpila, a što se tiče filma smatram da svaki film treba da bude 75 posto emocija, tako da sam uspela u tome” rekla je Grigore.
Joana Flora, koja u filmu “Plavi mesec” igra majku glavne junakinje, rekla je da se našla u podeli ovog filma zato što duboko veruje u rediteljkin proces rada, te da dele ista načela i poglede na stvaranje filma.
Kako je Girgore naglasila danas imamo dva gledišta, jedno je da žene dobijaju nagrade zato što su same uspele da se izbore svojim delom, a drugo da žene dobijaju neku nagradu ili priznanje zato što im je pomoglo društvo ili zajednica.
Prema njenom mišljenju oba su legitimna, ali se ona ne bi uvredila da dobije nagradu zato što žene dobijaju nagrade samo zato što su žene, zbog tog ženskog pokreta ili ženske emancipacije”

Нема коментара:

Постави коментар