субота, 26. фебруар 2022.

50. FEST - DOGAĐАЈ (L’ÉVÉNEMENT)



Nastao po romanu Događaj Ani Erno istoimeni francuski film iz 2021. u režiji Odri Divan tematizuje neželjenu trudnoću i abortus kao jedno od mogućih rešenja.
Za i protiv? Kako?
Već u samom romanu autorka se beskompromisno osvrće na lično iskustvo sa abortusom kada je tih šеzdesetih još bio nezakonit u Francuskoj.
An je mlada studentkinja pred kojom je svetla knjižеvna budućnost. Tome se suprostavlja izostanak menstruacije i sve što potom sledi kao plod jedne ljubavne avanture.
Hladnokrvno odlučuje da preuzme nešto i spreči porođај, suoćavajući se sa dilemama, strahovims, sa stidom i bolom, čak iako mora da rizikuje zatvor, pa i sopstveni život. O tome slikovito svedoče par vrlo mučnih scena, kako to ona pokušava da se reši ploda.
Koliko u svemu ovome ona ima podršku ili osudu prijatelja, sredine pa i čoveka odgovornog za nastanak tog novog nenadanog života.
Vrlo važna tema, na kojoj se koplja lome, pogled na nju menja, ali postoji i pored obrazovanja i upozorenja, kao i popularisanja sredstava zaštte. Prisetih se scena ilegalnih abortusa u Remarkovim romanima.
Jasne su potrebe tela, ali ne i brzopletost i površnost, a za osudu odsustvo saosećanja sredine i neprihvatanje zajednićke odgovornosti od strane seksualnog partera.

Program:
Glavni program - van konkurencije
Odri Divan (1980) je francuska filmska rediteljka libanskog porekla. Pre nego što je postala rediteljka, radila je kao novinarka i scenaristkinja. Članica je Collectif 50/50, francuske nevladine organizacije koja promoviše ravnopravnost muškaraca i žena u filmskoj industriji. Njen rediteljski debi Losing It premijerno je prikazan 2019. godine. Njen drugi film Događaj (2021) osvojio je Zlatnog lava na 78. festivalu u Veneciji.

Нема коментара:

Постави коментар