четвртак, 9. новембар 2023.

IX Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade”

 


Ovogodišnji fokus festivala je na porodičnim vezama, dubokim nitima koje određuju čoveka i koje prave uspešne filmske junake, ali i antiheroje. Bilo da je u fokusu familija koja se raspada ili je u dubokoj krizi, familija koja guši i kontroliše svoje potomke ili familija bez ikakvih krvnih veza, ovogodišnji filmovi preispituju naše role u porodici i našu duboku potrebu da joj pripadamo. 

Ove godine ćemo ekskluzivno otići u Kvins u jednu italijansku porodičnu zadružnu ludnicu, obići Teksas sa grupom repera koji su jedni drugima familija, obići nestvarnu prirodu Vajominga u romansi sa „pregorelom“ japijevkom pred udajom u potrazi za suštinom koje više nema u modernom načinu života, ali videti i jednu zaista veliku filmsku zvezdu kao što je Juan MekGregor i njegovu posrnulu ćerku, novu zvezdu Klaru MekGregor, na putu koji će ih ponovo spojiti i promeni život, upravo u tim ulogama, a koje sigurno nećete zaboraviti.


PROGRAM:

Petak, 17.11.2023. u 19:00

“Ti pevaš glasno, a ja glasnije”YOU SING LOUD, I SING LOUDER

IndieBelgrade 2023, festival ekskluzivnih premijera, 17. novembra u 19h otvoriće psihološka drama „Ti pevaš glasno, a ja glasnije” (You Sing Loud, I Sing Louder) Eme Vesternberg, u kojoj ćemo videti i jednu zaista veliku filmsku zvezdu: Juana MekGregora, ali i njegovu ćerku, glumicu u usponu, modnu zvezdu i ambasadorku UNICEF-a Klaru MekGregor. Put po američkom srednjem zapadu, će ponovo spojiti junake koje igraju, u filmu inspirisanom delimično i stvarnim životnim ulogama (otuđeni otac - posrnula ćerka, tinejdžerka), a koji sigurno nećete zaboraviti. Film je prikazan sa uspehom na festivalima u Karlovim Varima i SXSW. 

SAD, 2023. / psihološka drama / 96 min. / Režija: Ema Vestenberg

Igraju: Juan MekGregor, Klara MekGregor, Vera Balder

 Festivali: Karlovi Vari, SXSW





Subota, 18.11.2023. u 18:00

“LaRoj” / LAROY

IndieBelgrade vam predstavlja porodičnu noar komediju zabune, (pomalo u stilu braće Koen): „La Roj“ (LaRoy), u režiji Šejna Etkinsona. Ovaj film vas vodi u „vesternovske“ predele Nju Meksika. Kada sazna da ga žena vara, Roj se odlučuje na samoubistvo. Međutim, planove mu menja neznanac sa kovertom novca, koji misli da je on plaćeni ubica. Roj u očaju i u potrazi za trunkom samopoštovanja, prihvata posao. Ovaj film je apsolutni pobednik festivala u Dovilu (najbolji film, nagrada publike i kritike), a premijerno je prikazan na ovogodišnjem Tribeka festivalu. Možete ga pogledati u subotu, 18. novembra od 18h u Domu omladine Beograda. 


SAD, Francuska 2023. / noar-komedija, / 110 min. / Režija: Šejn Etkinson

Igraju: Stiv Zan, Džon Magaro, Dilan Bejker

Velika specijalna nagrada / Nagrada publike / Nagrada kritike – Dovil 2023

Festivali:  Tribeka

 


Subota, 18.11.2023. u 20:00

Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala.

 “Negde u Kvinsu” / SOMEWHERE IN QUEENS

SAD, 2022. / drama, komedija / 106 min. / Režija: Rej Romano

Igraju: Rej RomanoLori Metkalf, Dženifer Espozito

Festivali:  Tribeka 2022, Palm Springs 2023, Majami 2023

 

Nedelja, 19.11.2023. u 18:00

“Špic sezone” / PEAK SEASON


Ejmi, mlada i uspešna Njujorčanka, koja više ne nalazi suštinu u modernom načinu života, stiže sa verenikom u poznato odmaralište u prirodi. I dok je on i dalje preokupiran poslom, ona vreme provodi sa vodičem za prirodu Lorenom, čovekom slobodnog duha, koji živi u svom automobilu. „Romerovska” letnja romansa, i filozofsko razmatranje pitanja ljubavi i slobode u okrilju spektakularne prirode.

SAD, 2023. / drama, romansa / 82 min. / Režija: Henri Levner & Stiven Kanter

Igraju: Klaudija Restrepo, Derik Džozef DeBlejsis, Fred Melamed

Festivali: SXSW, San Dijego, Kalgari

 

Nedelja, 19.11.2023. u 20:00

“Izgubljene duše”/ LOST SOULZ


Snimljen u „verité“ stilu, ovaj muzički film prati mladog repera Sola, koji posle smrti svog druga, odlazi iz hraniteljske porodice i pridružuje se grupi repera na turneji po Teksasu. Lepota mladosti, spontanosti, stvaranja stihova i muziciranja, u ovoj priči transcendiraju u jedan sasvim novi svet, gde će Sol odrasti i osećati se kao da najzad ima dom.

 

SAD, 2023./ drama, muzički / 95 min./ Režija: Ketrin Proper

Igraju: Sov Sajdl, Sijanda Stilvel, Aron “Sevn” Melul

Nagrade: Nagrada publike -Tribeka 2023

Festivali: Rejndens, Talin Blek Najts


U muzičkom delu festivala najavljujemo koncert kultnog Americana benda Giant Sand, koji će u okviru velike povratničke turneje po Evropi, biti održan 17. novembra u Domu omladine Beograda, a ulaznice su u prodaji preko eFinity mreže.


Нема коментара:

Постави коментар