петак, 3. новембар 2023.

Изложба студената ФЛУ на Коларцу

 


Изложба окупља четворо младих аутора, добитника награда Графичког, Вајарског и Сликарског одсека Факултета ликовних уметности у Београду за 2023. годину. У интеракцији ауторских поетика и концепцијских основа на којима су утемељена индивидуална уметничка истраживања, појам дихотомије отвара се као једна од могућих тачака приступа сагледавању појединачних уметничких пројеката обухваћених у јединствену изложбену целину.

 

"Графике Николе Ђелошевића сведеним формама и прочишћеним композицијама назнакама откривају дубину и слојевитост теме која је у фокусу уметничког интересовања. Визуелним језиком који дефинишу наглашена контура и контраст црне и црвене, аутор кроз метафоричне, алегоријске приказе истражује појам слободе, њену природу али и границе. У радовима се очитује сучељавање чежње за слободом и потребе за сигурношћу. Мотивом вазе са цвећем аутор представља слободу у фрагментима, у условима контроле и калупу (само)наметнутих оквира као наличје човекове потраге за сигурношћу.



 

Посматрајући архитектуру и простор, Теодора Пендић језиком фотографског и графичког медија испитује светлост и проблем односа светлости и форме. У динамичном и живописном сусрету различитих уметничких пракси и вокабулара, ауторка истражује ликовни потенцијал светлости. У контрасту осветљења и затамњења, у игри светлости и сенке, уметница експериментишући са колористичким вредностима светлосног спектра суптилно нијансира атмосферу посматраног простора, односно објекта у простору.



 Лена Јовановић амбијенталном инсталацијом Само пажљиво реинтерпретира традицију редимејда (ready-made). Ансамбл чини дванаест објеката – кишобрана са изврнутим клобуцима који готово да лебде у простору, ослањаући се дискретно врхом дршке на подлогу. Транспарентност материјала допуњује утисак лакоће и прозрачности, док куглице у топлим тоновима теракоте унутар клобука објекту дају уземљење. Крхкост конструкције чија стабилност бива нарушена тек струјањем ваздуха опомиње посматрача да застане, ослушне и осети, освести. Инсталацијом Само пажљиво уметница позива на тренутак активне пажње и поглед у себе као одговор на убрзану свакодневицу савременог живота.

 


Слике Ђорђа Радовића представљају уметничку интерпретацију прошлости кроз призму сећања, успомена и фрагментарних визуелних записа забележених  фотографском камером које аутор налази у личној и породичној архиви. Фотографске исечке аутор реинтерпретира визуелним средствима сликарског медија градећи језик универзалних симбола којим успоставља и обликује нови контекст значења. Тако се шаљиви гест реконтекстуализацијом и новим читањима перципира као гест очајања, евокација архетипске слике оличене у женској фигури која покрива лице рукама. Између прошлости и садашњости, деконструкције и реконструкције, између реалног и метафизичког, аутор обликује сненолике призоре који се разливају у магличастој атмосфери моделованој суптилним валерским градацијама." каже Тијана Дукa.


Никола Ђелошевић рођен је 1992. године у Београду. Студије графике уписује 2013. године на ФЛУ у Београду у класи професора Бранка Раковића. Учествовао је на програму културне размене Darmasiswa владе Индонезије и на ISI Denpasar провео академску 2018/2019. годину. Мастер студије на матичном факултету завршава 2023. године у класи професора Александра Младеновића, када добија Награду ФЛУ за графику. Представио се на бројним колективним изложбама (Мasterpieces V, Уметнички простор U10, Београд, 2023, Изложба радова награђених студената ФЛУ 2022/2023, Галерија ФЛУ, Београд, 2023).

 Теодора Пендић рођена је 2000. године у Панчеву. Основне и мастер студије завршила је на Графичком одсеку  ФЛУ у Београду у класи професора Адама Пантића 2022, односно 2023. године, након чега уписује докторске студије у класи истог професора. Добитница је више награда међу којима се истиче Награда ФЛУ за графику 2023. године. Учествовала је на више групних изложби и уметничких манифестација (V Mеђународно тријенале графике, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, Београд, 2023, Мasterpieces V, Уметнички простор U10, Београд, 2023, III Mеђународно бијенале литографије, УК Пароброд, Београд, 2022).

 

Лена Јовановић рођена је 1986. године у Зајечару. На Вајарском одсеку ФЛУ у Београду завршила је основне и мастер студије у класи професора Здравка Јоксимовића, да би на истом одсеку 2023. године наставила докторске студије. Члан је УЛУС-а од 2023. године, у статусу самосталног уметника. Међу осталим, добитница је награде „Сретен Стојановић, вајар“ ФЛУ за 2023. годину. Приредила је једну самосталну (Централна галерија Шок ЗаДруге, Нови Сад, 2023) и учествовала на више колективних изложби, колонија и радионица.

 

Ђорђе Радовић рођен је 1999. године у Београду, где завршава средњу школу Техноарт. На Сликарском одсеку ФЛУ у Београду 2022. године завршава основне (класе професора Миливоја Павловића, Бранка Раковића и Драгане Станаћев), а 2023. мастер студије (класа професора Миливоја Павловића). Тренутно је на докторским студијама на истом одсеку. Добитник је награде „Риста и Бета Вукановић, сликари“ за 2023. годину. Излагао је на више колективних изложби у Србији и иностранству.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар