понедељак, 27. новембар 2023.

XXIX FAF : JADNA STVORENJA



Jedan dan dva sjajna filma. Koja vam nude onoliko koliko umete i znate da uzmete. Filmofilski švedski sto, koji oplemenjuje, postavljajući ključna pitanja. Između filmova polumaraton u gradu i prve snežne pahulje.
Još јedan veliki režiser Jorgos Lantimos koji je u i u ranijim radovima eksperimentisao sa mestom i preplitanjem ljudi i životinja. U ovoj sjajnoj naučno fantastičnoj drami ide korak dalje i u bajkovitom čudesnom svetu smešta svog Frankeštajna. Preciznije, svoju hiruršku tvorevinu simboličnog imena Bela.




Žеnu neispisanog mozga lišenog isustva odrastanja i lišenu poimanja ljudske licemernosti, pokvarenosti pa samim tim slobodno biće otvoreno za istraživanje. U entelehiji koja spodobe u ljudskim ljušturama razoružava i zavodi, ali i plaši jer ne podleže njhovim kanonima.


Pratimo progres koji postiže mlada žena, Bela Bakster, koju je kontraverzni naučnik dr. Godvin Bakster vratio u život. 



U 2 1/2 satnom filmu Ema Ston nas kao glavni lik maestralno vodi putevima slobode svedočeći da se nevin i iskren može biti i u najbludnijim uslovima. Telo svašta trpi dok je srce čisto i mozak nezagađen.



Za nju je svet jedno veliko igralište koje treba ispitati, postaviti pravilne zaključke i dijagnoze, bez predrasuda vremena i socijalnih konvencija, beskompromisno, lako, nepokolebljivo i smelo, sa jedinim načelom pravde i srećе koje samo potpuno oslobođеnje donosi.

Film je dobitnik Zlatnog lava u Veneciji.

Нема коментара:

Постави коментар