понедељак, 6. новембар 2023.

Zatvaranje XIX Slobodne zone: Čudna strana života (Extraña forma de vida / Strange Way of Life)

 



Slobodna zona svečano se zatvarena u Cineplexx Galeriji dodelom nagrada i premijerom najnovijeg filma Pedra Almodovara, polusatnog kvir vesterna sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.





Najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji
"BORCI"
Jon Haukeland




Žiri u sastavu Vladimir Šojat, Ana Pejović i Alen Munitić dodelio je nagradu za najbolji angažovani film Međunarodne selekcije dokumentarcu „Borci” norveškog autora Jona Haukelanda, „zbog autentičnog i iskrenog prikaza o tome kako pojedinac može da ostvari pozitivan uticaj na društvo”.



Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji
"NEIZBRISIVA SEĆANJA"
Maite Alberdi




Posebno priznanje pripalo je dokumentarcu „Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi iz Čilea, „zbog toga što nas maestralno podseća na surovu istinu da su sva sećanja izbrisiva, kako lična, tako i kolektivna”.



Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana
"FLAŠAROŠI"
Nemanja Vojinović





Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana osvojio je dokumentarac „Flašaroši” Nemanje Vojinovića, „portret sveta u nestajanju, kao i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe”, stoji u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Vuk Ršumović, Narcisa Darijević Marković i Miloš Pušić.




Specijalno priznanje u regionalnoj selekciji
"ŠTO DA SE RADI"
Goran Dević


Specijalna nagrada u Regionalnoj selekciji dodeljena je dokumentarcu „Što da se radi?” Gorana Devića, „za izuzetnu upornost i doslednost pri slikanju portreta tranzicije, u filmu koji budi empatiju i upozorava na surovost dugo iščekivanog liberalnog kapitalizma”.



Najbolji film u selekciji Prva dva koraka
"SOKOLOVO JEZERO"
Charlotte Le Bon



Rediteljski debi Šarlot le Bon, „Sokolovo jezero” pobednik selekcije Prva dva koraka, „očaravajuća je kombinacija naturalističke tinejdžerske romanse i mističnih elemenata”, istakao je žiri ove selekcije koji su činili Nikola Spasić, Ivana Jadrić i Dina Duma.




Specijalno priznanje u selekciji Prva dva koraka
"SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA"
Tea Vidović Dalipi

Posebno priznanje u ovoj kategoriji dodeljeno je dokumentarcu „Snajka: Dnevnik očekivanja” debitantkinje Tee Vidović Dalipi koja je, „kroz narativ sopstvenog braka, vešto pokrenula dijalog koji premošćuje kulture i tradicije na veoma jedinstven i lični način”.

 




Najbolji film u selekciji „EU Teen zona“
"RADIKALNO"
Christopher Zalla




Srednjoškolski žiri, koji su činili đaci Četrnaeste gimnazije Teodora Pribaković, Iva Živković, Nikola Bojović, Nataša Leto i Zoja Andrijanić, za najbolji film selekcije EU Teen Zone proglasio je „Radikalno” Kristofera Zale iz Meksika. „Mislimo da se o problemu školskog sistema ne piše dovoljno i zato nam se ovaj film posebno dopao”, obrazložili su đaci.



Nagrada Human rights
"RANA OKLEVANJA"
Selman Nacar

Nagradu Human Rights osvojio je igrani film „Rana oklevanja” Selmana Nadžara iz Turske, koji „postavlja kompleksna pitanja lične i društvene moralnosti i pravde sveta u kom živimo”,  obrazložio je žiri.



Nagrada publike
"MAMULA ALL INCLUSIVE"
Aleksandar Reljić




Nagradu publike odneo je dokumentarac „Mamula All Inclusive” Aleksandra Reljića sa prosečnom ocenom 4,96.




 

Od ove godine Slobodna zona, u saradnji sa Fondom B92, dodeljuje Nagradu „Olivera Ranđić” za za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju. Prvi dobitnici ove nagrade dugogodšnji su saradnici Olje, Fonda B92 i Slobodne zone: Melita Ranđelović, Vesna Štrbić, Zagorka Aksentijević, Jelena Joksimović, Aleksandar Vajzner, Dragan Popadić i Ilinka Miletić.




Paskal igra Silvu, kauboja koji posle 25 godina dolazi u pustinju da poseti svog bivšeg ljubavnika, šerifa Džejka (Hok). Nakon strastvene noći, Silva mu kaže da razlog njegove posete nije samo romantičan.
Almodovar je izjavio da mu je ovaj film omogućio da istraži „uspavan” američki žanr kojem se divio izdaleka još od najranijeg uzrasta.
„Ovo je teritorija koju Holivud još nije do kraja istražio, iako je vestern prepun muških likova. Žanr koji nam je dao toliko klasika i te kako ima prostora za kvir varijante koje čekaju da budu snimljene”, poručio je španski autor, koji je na kostimima sarađivao sa modnom kućom „Iv Sen Loran”, što se vidi čak i kad ljubavnici dele donje rublje. Na sreću svežе oprano i ispeglano.



Film koji osim sjajne fotografije nudi puki melodramski narativ tek u formi nagoveštaja bez razrade, ukazuje da se Almodovaru smučilo da dublje razrađuje temu.

U ponedeljak, 6. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Beograda na repertoaru je Slobodna zona na bis sa sledećim naslovima: Crveno nebo (15 sati), Džoan Baez - Ja sam buka (17), Flašaroši (19) i Zlo ne postoji (21). Cena karte je 400 dinara.

 

Od 6. do 19. novembra deo filmskog programa 19. Slobodne zone moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch.


Нема коментара:

Постави коментар