уторак, 1. март 2022.

Peti dan na 50. FEST-u, filmovi GEJM i ZBORNICA



Rediteljka i scenaristkinja Sonja Tarokić i glumica Marina Redžepović predstavile su danas na konferenciji za medije hrvatski film „Zbornica”, koji se takmiči u Glavnom programu 50. FEST-a.
U debitantskom dugometražnom ostvarenju Sonje Tarokić pratimo Anamariju (Marina Redžepović), pedagoga punog entuzijazma koji dolazi na novo (stalno) radno mesto u jednu osnovnu školu i pokušava da se snađe u složenim međuljudskim odnosima kod nastavničkog osoblja. Naročitu glavobolju izaziva joj stariji nastavnik istorije Siniša (Stojan Matavulj) koji zabušava, ali ima zaštitu direktorke Vedrane (Nives Ivanković).
"Početna tačka za film je bila ideja o zatvorenom, klaustrofobičnom sistemu, neprekidnom bitisanju s drugim ljudima, nešto što predstavlja jedno životno breme, upletenost u najsitnije moguće odnose koji zamagljuju fokus na neke veće stvari. Školstvo je specifična zajednica u kojoj ljudi ostaju ceo radni vek u jednoj školi i tu se taj teret utrostručuje, a zbornica postaje arena mikro-konflikata ", objasnila je Sonja Tarokić i nastavila:



"Ovo je priča o defetizmu kojeg prepoznajem dubinski u svojem svetu, svojoj zemlji, svojem društvu, i što imam osećaj da naseđujemo od prethodnih generacija, tako da je ova i emotivna priča kako dođe do toga da postaneš takav defetist."
Marina Redžepović otkrila je koji je to trenutak u filmu kada je pomenuti defetizam pobedio radni elan njene junakinje sa kojim je došla u školu i zbornicu želeći da promeni nešto.
"To je niz malih situacija, zapravo niz malih poraza. Takve stvari se ne događaju preko noći. Ono što se Anamariji događa jeste njena inicijacija u svet odraslih, u socijalizaciju bez koje je nemoguće da se radi svoj posao."
Rediteljka je rekla da je pokušavala da se kloni klišea iako je svesna da ih u filmu ima.
"To su više neka prizivanja sećanja koje obični gledalac ima o tome ko su profesori, ko su ti likovi. Kada je film izašao u Hrvatskoj aposlutno su svi prepoznali sve ljude iz filma. Ponekad su i neka opšta mesta dobra u tom smislu prizivanja univerzalnosti a onda se iznutra istakne ono što je tema."
Napomenula je da i ona i Marina u svojoj porodici imaju članove koji su u obrazovnom sistemu.
"Šest članova moje porodice su psiholozi. Okružena sam ljudima koji rade u školama i kroz pisanje filma sam se neprestano nalazila sa raznim prosvetarima i crpela njihova priče, jer je to bilo užasno važno za film", zaključila je Sonja Tarokić.
Projekcije filma na Festu su 1. marta u 17 u Sali 1 Kombank dvorane, 2. marta u 17 u Dvorani Kulturnog centra Beograda i 3. marta u 16 u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.



O srpsko-američkoj koprodukciji filmu "Gejm" govorili su Ana Lazarević, reditelj, scenarista i producent, glumac Branislav Trifunović, ali i Mehdi Hamoudipourarabi glumac-naturščik koji u ovom filmu tumači jednu od uloga.
Ana Lazarević rediteljka, scenaristkinje i producentkinja filma “Gejm” rekla je da iako je film imao svetsku premijeru na festivalu u Torontu za nju je posebno značajno prikazivanje na FEST-u.
Kako je objasnila, naslov njenog prvenca “Gejm” je naziv za nastojanje migranata da izbegavanjem zvaničnih graničnih prelaza nađu svoj put kroz Balkan i stignu u zapadnije države Evrope.
"Ideju za ovaj film dobila sam iz razgovaora sa prijateljicom koja je novinar i koja se bavila problematikom migranata u ovom delu svata, a kasnije sam scenario razvijala koz razgovore sa samim izbeglicanma u jednom miganstkom centru u Banji Koviljači i Grčkoj.
Takođe sam znala da želim da film ima tu moralnu dilemu po pitanju posla glavnog junaka"- objasnila je Ana Lazarević pred novinarima FEST-a.
Prema rečima glumca Branislava Trifunovića, koji tumaći glavnu ulogu, lik Strahinje koji je uključen u lanac krijumčarenja migranata na Baklanu “on je samo dobar čovek u zlim vremenima”.
Trifunović je istakao da je glavna karakteristika njegovog lika je nasnađenost u okolnostima koje su mu date.
Prema rečima Ane Lazarević tinejdžere koji u filmu tumače migrante i koji u filmu igraju “the game” pronašla je na kastinzima koji su bili ogranizovani među samim izbeglicama, a samo proviđenje joj je pomoglo da među njima pronađe mlade ljude koji su baš ono što joj je za film trebalo, poput bibokserskog talenta glumaca-naturščika.
Glumac-naturščik Mehdi Hamoudipourarabi rekao je da je trenutno odustao od gejma I našao svoje mesto pod suncem. On u Srbiji pohađa srednju školu, naučio je srpski jezik, radi na nekim svojim projektima i sebe vido ovde ban u par narednih godina.
Reprize filma “Gejm” zakazane su 2. 3. u 15.00 u Dom omladine i 3.3. u 13.30 u Kombank dvorani.
Premijera filma GEJM nas očekuje večeras, 1. marta u 20.00 u Domu omladine u okviru programa FEST Fokus.

Нема коментара:

Постави коментар